Dyab Abou Jahjah. Photonews

Exclusief voor abonnees

Abou Jahjah vreest grootschalig conflict: “Als Israël zijn tegenreactie niet doseert zijn er risico’s voor de hele wereld”

Wannes Neukermans

Na de terreuraanval door de islamitische organisatie Hamas op een festival in Israël, zegt Israël in oorlog te zijn. Dyab Abou Jahjah (52) had een ontploffing van het conflict tussen Israël en Palestina lang zien aankomen. “De Palestijnen leven al zo’n twintig jaar in een blokkade”, geeft hij aan. “Een generatie twintigers die is geboren in die gevangenis, neemt nu de wapens op bij Hamas.”

Zaterdag vielen terroristen van Hamas een Israëlisch festival aan nabij de Gazastrook. Nadien reageerde Israël onmiddellijk met een tegenreactie en gaf het zelfs aan in staat van oorlog te verkeren. Volgens opiniemaker Dyab Abou Jahjah, die zich altijd al duidelijk uitspreekt over de Palestijnse zaak, komt dat door de (morele) steun vanuit het Westen. “Ursula von der Leyen, Bart De Wever, Theo Francken, Hadja Lahbib… allemaal kiezen ze eenzijdig de kant van Israël.” Abou Jahjah vermoedt dat dat langs de ene kant komt door internationale en geopolitieke belangen en langs de andere kant door de nauwere verwantschap met de Israëli’s.

Wereldwijde escalatie

Volgens de columnist ging Hamas in de fout op het festival door zonder onderscheid mensen te vermoorden. “Maar volgens mij ging het daar over enkelingen die zich misdroegen, zoals dat in elk leger gebeurt.” De keuze om mensen te ontvoeren richting de Gazastrook is volgens hem wel te verdedigen. “Je kan daarvan denken wat je wil, maar vergeet niet dat er ook duizenden Palestijnen gegijzeld worden door Israël.”

Abou Jahjah vreest dat het conflict wereldwijd gevolgen kan hebben. “Israël voelt zich gesterkt door de reactie van het Westen, dat op deze manier reageert omdat het deze keer Hamas is dat de eerste aanslag pleegde.” En dat is volgens hem een fout: “Als Israël zijn tegenreactie niet doseert, dan escaleert het. De kans op een regionale oorlog is zeer groot. En wie zegt dat het bij een regionale oorlog blijft als Hezbollah, Iran, Egypte, Saudi-Arabië… er ook bij komen.”

De Libanese Belg vreest dat een definitieve oplossing voorlopig moeilijk blijft. “In principe ben ik voorstander van een eenstaatoplossing, dat is volgens mij het meest rechtvaardige. Joden moeten samen met moslims en christenen als burgers in de seculiere staat Palestina kunnen leven. Die kolonisatoren zijn intussen ook nakomelingen; kinderen en kleinkinderen, die hier geboren zijn.” Toch vreest hij dat dat voorlopig onmogelijk is. “Israël wil absoluut een tweestatenoplossing, maar door het kolonisatiebeleid van Israël is een staat Palestina nu niet leefbaar.”

Lees ook:

https://palnws.be/2023/10/michael-freilich-n-va-israel-moet-gaza-zuiveren-van-hamas/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

33 gedachten over “Abou Jahjah vreest grootschalig conflict: “Als Israël zijn tegenreactie niet doseert zijn er risico’s voor de hele wereld””

  1. Egypte en Saoedi-Arabië komen er niet bij. Dan zouden ze zij aan zij moeten vechten met Iran, hetgeen een onmogelijkheid is. Bovendien hebben deze twee landen toerisme, en doen ze op militair (wapens, vliegtuigen, tanks, bommen en granaten) goede zaken met de USA. De Israëlische El Sayeret en El Sayetet hebben samen met deze twee landen vele honderden (grotendeels geheime) sabotage missies uigevoerd tegen Hamas, Hezbollah en Iran, én gijzelaars bevrijdt. Het lijkt me het beste om met een regen van Amerikaanse kruisrakketten geheel Palestina met de grond gelijk te maken. Er is een Amerikaans vliegdekschip onderweg, maar het werkelijke gevaar zit in de kruisers en destroyers die dat schip begeleiden, die hebben veel kruisrakketten aan boord. En reken maar dat er ook minstens één onderzeeboot van de Amerikanen vol met kruisraketten aan boord is. De Israëlisch-Amerikaanse aanval zal lijken op de aanvallen tijdens de 1e en 2e Golfoorlog tegen Irak destijds. Hier in Europa, de VS en Australië dienen pro-Palestina / Hamas /PLO demonstraties onmiddellijk gestopt te worden en de meelopende moslim-extremisten en linkse autochtone anarchisten onverwijld het stempel persona non grata te krijgen en gedeporteerd te worden naar Palestina, waar ze zich duidelijk o zo thuis voelen.

  2. Klink-klare onzin. De Palestijnen (uitgevonden volk, in feite een zootje bestaande uit moslims, christenen en andere godsdiensten in alle mogelijke variaties) hebben -onder het aanzetten van alle Arabische- en moslimlanden- nooit een niet door moslims gedomineerd land willen aanvaarden in het Midden-Oosten. Het voorstel van de Volkerenbond (nu V.N.) tot verdeling van het Britse protectoraat Palestina (Romeinse benaming van het gebied) was zeer nadeling voor de joodse bevolking (land-locked, woestijn) maar ze hebben het wel aanvaard. De moslims weigereden, vooral onder inpuls van de Arabische buurlanden die verzekerden dat ze “de joden in zee gingen drijven”. Diezelfde Arabische landen zijn dan een genocidaire oorlog begonnen nadat ze de moslimbevolking hadden aangemoedigd om tijdelijk ‘uit de weg te gaan terwijl zij “de joden” aanpakten. Het is anders uitgedraaid”de joden” wonnen de oorlog, en met de redenering van “ze hebben ons ervoor laten vechten (en sterven), nu pakken we wat we denken nodig te hebben voor onze verdediging. Dat is de reden waarom Israël nu aan de kust ligt. Wat Gaza betreft, dat is in feite Egyptisch grondgebied dat Israël wou teruggeven maar dat werd geweigerd door Egypte omwille van de onhandelbaarheid van de bevolking. Gaza is dan een tijdlang bezet gebleven door Israël tot Ariël Sharon -jawel ,die Sharon- ervoor gezorgd heeft dat het onafhankelijk werd. Gaza was toen vrij welvarend, met een werkende economie, bedrijven en intacte infrastuctuur, tot Hamas aan de macht kwam. Wat het Monaco van het Midden-Oosten had kunnen worden werd op gruwelijke en wrede manier herschapen tot een rattennest van moslim-fundamentalisten en terroristen van de eigen bevolking van waaruit geregeld aanvallen werden gevoerd in Israël én Egypte. Daarop sloten beide landen de grens met Gaza en lieten enkel goederen en voorzieningen (water, electriciteit, brandstof, communicatie, voedsel, enz.) door die volgens hen een minimum aan risico vormen. Dagelijks konden ook vissers uit Gaza uitvaren , onder toezicht van een Israëlische patrouilleboot. In Gaza zelf wordt geen honger geleden (door Hamas-leden), er bestaan genoeg foto’s en video’s van overvloedige markten en luxehotels voor diplomaten, Hamas-kopstukken en steunende Westerse wereldverbeteraars. Al wat Hamas doet is miserie bestendigen om de fout bij Israël te kunnen leggen.

  3. Ja Dyab, het waren “enkelingen” die zich misdroegen. Op de filmbeelden kon je duidelijk zien dat de meesten brave en begripvolle Palestijnen waren die vriendelijk vroegen aan de festival-meisjes of ze niet op hun brommer wilden stappen of een lift wilden inde pick-up. De kleren van de meisjes werden afgerukt maar dat was omdat het zo warm was. De massale moorden op ouderen en kinderen werden per ongeluk gepleegd omdat die verdomde Kalasjnikovs om de haverklap haperen. “Enkelingen die zich misdroegen”, laat ons ernstig blijven. Massale en genadeloze afslachtingen van burgers door terroristen die geïnspireerd zijn door haat en godsdienstwaanzin is correcter uitgedrukt.

  4. Voor de links-autochtone anarchisten moeten we wel 1 uitzondering maken: Anti- SUV uit Gent. Zij nemen uitdrukkelijk afstand van de actie van Hamas wegens het overvloedig gebruik van vervuilende pick-ups tijdens hun “actie”, en dat terwijl de Gaza strook nog dichter bevolkt is dan Geint. Zij gaan wel akkoord met deportatie van hun leden naar Gaza maar enkel onder de voorwaarde dat ze een grote pot zwarte verf krijgen om de pick-ups van Hamas te bekladden. En een voldoende voorraad wiet natuurlijk.

  5. Michael Freilich (N-VA): “Israël moet Gaza zuiveren van Hamas” (sic). In mensentaal van de kaart vegen. Volledig vernietigen en met de grond gelijkmaken zoals de Romeinen met Carthago deden. Nu al worden nutsvoorzienigingen afgesloten en de totale blocus uitgevoerd. Quid de burgerbevolking? In een onleefbare stad gedoemd tot de hongerdood. Gaza anno 2023 het nieuwe Auschwitz 2.0. De genocide/holocaust van het Palestijnse volk.Het verhaal in 1917 toen het Brits imperialisme onderinvloed/politiek economische dwang Palestina cadeau deed aan de Zionistische kapitalisten. Nooit hebben de Zinonistische kapitalisten/racisten in overweging genomen om de lokale bevolking, de lokale Arabische bevolking gelijke burgerrechten te schenken of nog maar het land met hen te delen. De zelfmoordactie van Hamas is een unieke gelegenheid voor het ultra racistisch israëlisch zionisme om komaf te maken met de Palmestijnse kwestie. Via delocalisatie of via genocide. De genocides van Indianen en blanken op Haïti staat nu op de agenda in Gaza. De ene politicus verkettert de Roma een nieuwe demagoog in Antwerpen roept al op tot een kruistocht tegen het Palestijnse volk in Gaza. Hoe gaan de Israëlische militairen en dito bommen een onderscheid maken tussen Hamas en de burgers,vrouwen en kinderen. Geen zorg voor Netanyahu en de Nieuwe Zionistische alliantie (ex-N-VA).
    Het orderwoord in Tel-Aviv luidt blijkbaar:” Dood ze allen, God zal de zijnen wel erkennen”.

  6. Ik blijf er in ieder geval vrij onverschillig onder. Onschuldige burgers bestaan in Gaza niet, ze hebben daar allemaal een enorme schurfthekel aan ongelovige joden en christenhonden, en ze zullen niet stoppen met oorlog en terrorisme tot Israel van de kaart geveegd is. Dyab Abou Jahjah mag dan wel dagdromen over een vredelievend multicultureel seculier Israel maar we weten uit eigen ervaring hoe succesvol dat soort experimenten zijn als er moslims bij betrokken zijn. Go Israel!

  7. Michael Freilich (N-VA): “Israël moet Gaza zuiveren van Hamas” (citaat). Waarom Israël niet zuiveren van de Zionisten? Er is toch geen etisch verschil tussen racistische geweld van de zionisten en religieus geweld van de verdrukten. Onder de bommen van de zionisten sterven vooral Palestijnse burgers en kinderen, dat vergeet men wel eens. Als men het Palestijnse volk behandelt als beesten, zoals de Zionisten al decennia zonder schroom plegen te doen, dan gebeurt het dat de slachtoffers zich ook als beesten gaan gedragen. Tijdens strijd tegen segregatie in de USA hebben de Afro-Amerikanen, ook gewelddadig moeten reageren om gelijke burgerrechten te verkrijgen. Idem dito tijdens de dekolonisatie. Alsmaar raciale conflicten waarbij de blanke man weigert afstand te doen van zijn privilegies. Idem dito in het conflict Israël vs Palestina. Blanke joden vs Arabieren, slachtoffers van het blank Westers imperialisme dat zich superieur waant.

  8. Beste Rob, toevallig heb ik gisteren gereageerd op een VRT-artikel (via “Fout opgemerkt”) verschenen ma 9 okt onder de titel “Wat is Hamas? Wat is de Gazastrook? Een korte gids in het eindeloze conflict tussen Israël en de Palestijnen”. Het is frappant dat mijn reactie heel gelijklopend was met de uwe : ” “De Verenigde Naties wilden het gebied opdelen … Maar dat plan mislukte”. Dit is de typische VRT-journalistiek van historische toedekking en ontkenning, om niet te moeten zeggen dat de Arabieren eenzijdig een oorlog zijn gestart.
    De VN hebben in 1947 de oprichting van een onafhankelijk Israel erkend naast een Arabische staat, terwijl de Arabieren al op voorhand hadden aangekondigd de VN-resolutie niet te aanvaarden (tenminste, als die hen slecht uitkwam) en dat die nieuwe staat zou worden aangevallen “om alle Joden de zee in te drijven”. De omringende Arabische landen hebben zich verenigd in een “Arabisch Legioen”, waarin de Palestijnen de leidende factie speelde (!), en waarin Britse officieren vrijwillig de militaire leiding namen en ondersteuning gaven (!). De klus zou in een minimum van tijd geklaard zijn.
    Voor de aanvang van de invasies werden Joodse nederzettingen en dorpen door regionale Palestijnen aangevallen, en werden Joden in het beste geval verdreven, of slechter gewoon vermoord.
    Tegen alle verwachtingen in heeft Israel zich staande gehouden, en de oorlog gewonnen. Als gevolg daarvan hebben Palestijnen dan op hun beurt nederzettingen verloren: zo’n dingen gebeuren als je verliest. Een soortgelijke historie speelde zich af in Jordanië waar de Palestijnen in grote getallen binnenstroomden en een staatsgreep wilden plegen. Ook daar zijn ze verloren en met hun klikken en klakken buiten geshot.
    Er is nooit een echte vrede getekend tussen Israëlieten en Arabieren, dus trek historische conclusies en geen dogma’s.
    Wie een oorlog start kan hem winnen of verliezen, en wie hem verliest moet op de blaren gaan zitten.”

  9. Ik denk niet dat er veel militairen daadwerkelijk Gaza zullen binnen trekken, uitgezonderd die in de tanks. De enige boots-on-the-ground die Gaza binnen zijn gegaan zijn er al, zijn de eenheden die (diep) achter de vijandige linies inlichtingen vergaren, sabotages plegen, kopstukken uitschakelen en gijzelaars bevrijden. Maar dat doen ze al tientallen jaren in Gaza, Hezbollah, Syrië en Iran. Die speciaal opgeleide special operations forces zijn te vergelijken met de Amerikaanse Delta Force, DEVGRU (ex-SEAL team 6) of de Britse SAS en SBS. Ook de Israëlische speciale eenheden worden gedropt via de zee of parachute. Deze Israeli Defence Force specialisten opereren in kleine groepen, en heten Shayetet 13 en Sayeret Matkal. Inmiddels hebben ze al honderden geheime operaties verricht tegen Hamas, Islamitische Jihad en de Brigade van de Martelaren uit Al-Aqsa. Daarbij werden tientallen militanten gedood en honderden gevangen genomen. De Israëlische overheid heeft zeer lang het bestaan van de Shayetet 13 en Sayeret Matkal ontkent.

  10. Neen Pjotr, dit lijkt me eerder iets uit een foldertje van Black Lives Matter, daar lees je dergelijke leugenachtige verhaaltjes over al die slechte blanke mannen. Misschien bent u er zelf ook eentje?

  11. Als ge niet weet waarover ge praat, en, blijkbaar geen geschiedenis kent, maar wel politiek gebrainwashed bent, zwijg dan. Verkoop je praat tegen andere, gelijk gezinde, achterlijken. Hoe is het, in God ’s naam, mogelijk, om dergelijke dogma’s, schaamteloos te verkondigen ! Achterlijkheid troef ! Eigenlijk, word ik er effe ni lekker van om zo’ n dégoutant schrijfsel te moeten lezen. Ongelooflijk !

  12. Pjotr, mensen als “Ghost” geloven in hun eigen fantasiewereld. De waarheid gaat volledig aan hem voorbij. De slavenhandel werd uitgevonden werd door Moslims, de overzee verscheepte zwarten werden eerst gevangen en aangeleverd door Arabieren, tot in de 19e eeuw schuimden Arabische piraten de Europese kusten af om mensen als slaven te ontvoeren. Tot op vandaag is er slavernij in Mali, tot op vandaag worden mensen als slaaf verkocht in Libië. Maar Ghost is onwetend en blijft liever dom. Ik voel mij als blanke niet schuldig, integendeel, en hoop van u hetzelfde 😉

  13. Voor degenen die het altijd over “de Palestijnen” als oorspronkelijke inwoners hebben: de beroemdste “Palestijn”, Yasser Arafat, was niet eens van die regio. Hij was Egyptenaar (Cairo) en zoals zoveel “Palestijnen” een inwijkeling.

  14. Ik had het evenzo verwoord, maar mijn post was te anti jahjah en is niet door de censuur geraakt. Enkelingen en heethoofden plegen geen massamoorden op ouderen, kinderen, vrouwen, festivalgangers…enkel het soort dat jahjah nu verdedigt; jahjah die trouwens al te gekend is in de regio, hij staat er zelfs met een AK47 te pronken, maar is te laf om te gaan vechten, beter hier wat politieke commentaren schrijven om “jongeren” in Brussel en Antwerpen op te jutten.

  15. Nele vindt het blijkbaar normaal dat onschuldige vrouwen, kinderen, baby’s en festivalgangers zomaar worden vermoord door tuig dat te laf is om tegen soldaten aan het front te vechten. Wat zou Nele ervan denken moesten wij, die hier in onze streken de halve wereld moeten tolereren, ons onderwerpen aan hun cultuur en vooral financieel en materieel alles geven ten nadele van onze eigen mensen, zouden beginnen met hun kinderen uit te moorden? Nele zou dat “normaal” vinden, wel Nele: wij Vlamingen vinden dat niet en ik steun volop de Israëli, laat ze er maar eens goed invliegen, ze vechten immers tegen beesten, niet tegen mensen.

  16. Hamas en IS elementen hebben Israël aangevallen en de Arabische bevolking nolens volens in Gaza in de frontlijn gepusht. Dat mag geen vrijgeleide betekenen voor de zionisten in Israël om een genocide te plegen in Gaza.

  17. In 1831 was België Franstalig, inclusief Vlaanderen. De Vlamingen werd toen etnisch, cultureel, administratief en politiek verdrukt. Gelukkig waren onze verdrukkers francofone Belgen en geen Zionisten, anders leefden wij Vlamingen anno 2023 in vluchteligenkampen.

Plaats een reactie

Delen