De federale overheid is van plan om het ANPR-cameranetwerk met nummerplaatherkenning uit te bouwen tot 10.000 met elkaar verbonden camera’s. Een goede zaak, vindt Vlaams Parlementslid Martine Fournier (cd&v). Eén uitspraak van Fournier deed de gemoederen online hoog oplopen. “Als iedereen zich aan de regels houdt, dan moet er niemand bang zijn van camera’s”, klonk het in de plenaire vergadering. “Maar bij mij gaat het alleen over verkeersveiligheid”, verduidelijkt ze.
In de laatste federale begrotingsonderhandeling zorgde minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) voor twintig miljoen euro uit het verkeersveiligheidsfonds, om het ANPR-netwerk uit te breiden. Daarnaast komt er 5 miljoen euro vrij voor IT en technologie van de federale politie.
Veiligheidsschild
Die camera’s kunnen ook gebruikt worden om bijvoorbeeld verkeersovertredingen te registreren. Een goede zaak, vindt Martine Fournier van cd&v. “We weten allemaal dat sensibiliseren echt wel een goed middel kan zijn, maar soms helpt dat niet meer en moeten we overgaan tot handhaving”, verklaarde ze in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement.
Fournier vroeg aan Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) of er overleg zou zijn tussen de federale overheid, de Vlaamse overheid en de lokale besturen over het plaatsen van die ANPR-camera’s. Volgens Fournier is dat nodig om ze op de goede locatie te plaatsen.
Privacy
Bart Claes (Vlaams Belang) had tijdens de plenaire vergadering kritiek op de plaatsing van de extra ANPR-camera’s. Hij stelde zich vragen bij het privacyaspect en de argumentatie van de federale regering, dat het zou zijn om de politiediensten te helpen veiligheid te verzekeren. “We weten dat dat allemaal larie is. Die zullen gebruikt worden om trajectcontroles in te voeren, en uiteraard om boetes te innen. En dat zal dan waarschijnlijk vooral weer in Vlaanderen gebeuren”, aldus Claes. Volgens hem zijn er in Vlaanderen zo’n 170 trajectcontroles actief, in Wallonië een vijftal.
Naast Bart Claes maakten ook Marino Keulen (Open Vld) en Rita Moors (N-VA) kanttekeningen bij de plaatsing van de extra ANPR-camera’s. Keulen vroeg zich af welke diensten er toegang zouden hebben tot de beelden, ook Moors stelt zich vragen bij de privacy.
Onbegrip
Die kanttekeningen stuitten op onbegrip van Martine Fournier. “Ik begrijp de bezorgdheid van sommige collega’s niet”, klonk het. “We willen allemaal in dit halfrond gaan voor nul verkeersdoden.” Een combinatie van sensibilisering en handhaving moet daarbij helpen. Het privacy-aspect wuift Fournier ook weg. Vlaams volksvertegenwoordiger Filip Brusselmans (VB) plaatste een video van haar conclusie op X: “Als iedereen zich aan de regels houdt, moet er niemand bang zijn van camera’s.”
In een bijkomende reactie aan PAL verduidelijkte Fournier haar tussenkomst. “Voor mij gaat het puur over verkeersveiligheid. Iedere keer er een verkeersdode valt, zegt iedereen in de commissie dat er iets moet gebeuren.” Daarom vindt ze het een goede zaak dat er extra camera’s worden geplaatst. Die moeten, naast voor trajectcontroles, ook ingezet worden om mensen te controleren die hun smartphone, laptop… gebruiken achter het stuur. “Natuurlijk vind ik dat die camera’s daarvoor ingezet moeten worden. Als we richting nul verkeersdoden willen gaan, moeten we op handhaving inzetten.” Haar argument dat wie niets te verbergen heeft, ook niet hoeft te vrezen voor camera’s, herhaalde ze.
Het idee om slimme camera’s in te zetten die controleren op gsm-gebruik achter het stuur, lag eerder al op tafel. Juridische vraagtekens en politieke discussie zorgden ervoor dat de federale regering het voorstel op de lange baan schoof.
Lees ook:
Waarom geen camera’s in de stemhokjes om te voorkomen dat de mensen per vergissing’op ‘extreem rechtse’ partijen stemmen. Als je niet verkeerd stemt is er toch geen probleem?
Uiteraard zijn GSMs achter het stuur gevaarlijk, maar moeten we hiervoor onze privacy volledig opgeven? Waarom dan geen verplichte camera in de woonkamer voor het geval dat er iemand inbreekt. Allemaal voor onze veiligheid natuurlijk.
Tof gezegd, ze is ooit burgermeester geweest in W-Vl en werd daar ook weggestemd.
Breng ze niet op ideeën man! Zelfs de lokale besturen hebben ontdekt hoe die dingen veel geld kunnen opbrengen !Ge benoemd het GAS-boetes en de weg ligt vrij om Jan met de pet verder te pluimen nadat hij al door de federale struikrovers is uit geschud!
‘benoemt’…
Slimme mensen die W-Vlamingen die haar hebben weg gestemd!