60 procent van de moskeesubsidies die Vlaamse provincies via de eredienstwetgeving toekennen, komt terecht bij gecontesteerde Turkse Diyanetmoskeeën. Dat blijkt uit het antwoord van bevoegd minister Gwendolyn Rutten (Open Vld) op de vraag van fractievoorzitter Chris Janssens (VB).
In 2022 gaven de provincies in totaal 748.596 euro subsidies aan 24 moskeeën. De bedragen gaan van 440 euro voor de Marokkaanse moskee Barmhartig in Sint-Truiden tot 69.839 euro voor een moskee in Waregem. Opvallend genoeg gaat maar liefst 60 procent naar de twaalf erkende Diyanet-moskeeën. Van de vijf meest gesubsidieerde moskeeën behoren er vier tot Diyanet.
Turkse staatmoskee
De Diyanet-moskeeën worden gefinancierd door de Turkse staat en werken ook met Turkse imams. Volgens ingewijden gaat het over een radicale vorm van de islam, gespekt met anti-westerse Turkse propaganda die er gepredikt wordt. Het verbod op buitenlandse financiering van geloofsgemeenschappen werd overigens succesvol aangevochten door Diyanet aan het Grondwettelijk Hof.
Volgens Vlaams Belang-fractievoorzitter Chris Janssens bewijst dit “het complete failliet van het moskeebeleid van de Vlaamse regering”. “De Vlaamse regering beweert altijd dat een erkende moskee beter is dan een niet-erkende omdat ze in erkende moskeeën invloed zou hebben. Alvast voor wat betreft de Diyanetmoskeeën is wel afdoende bewezen dat deze aanpak niet werkt. Na elk schandaal is er ophef, maar als de aandacht weg is, blijven de subsidies naar de Diyanet gewoon verder stromen”, zegt Janssens. “Willen we echt dat er Vlaams belastinggeld blijft vloeien naar moskeeën waarvan de regering zelf bevestigt dat er antiwesterse, anti-homo, antisemitische en anti-seculiere boodschappen worden verkondigd? Het wordt tijd dat de Vlaamse regering eindelijk de moed heeft om Diyanet-moskeeën uit te sluiten van erkenning en financiering.”
Allez, zo weet de belastingbetaler waarvoor hij zo allemaal moet betalen.
er is ook nog het probleem van de ‘godsdienstlessen’. Moet de staat dit betalen? De geloofsgemeenschappen kunnen gemakkelijk (en doen dit al) buiten de schooluren de kinderen onderwijzen. Dit zou een hele besparing zijn. De lesgevers met onderwijsbevoegdheid zouden deels het tekort aan leerkrachten kunnen aanvullen.