Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Veiligheid

Het Belgische nucleaire noodplan

Simon Segers

Dat de huidige staat van het Europese atoomschild enige reden tot ongerustheid rechtvaardigt, bespraken we al in een eerder artikel. De nucleaire dreiging beperkt zich echter niet tot het gebruik van atoomwapens. Ook een raketaanval op een kerncentrale of een nucleair ongeval kan desastreuze gevolgen hebben. Een beknopt overzicht van het Belgische nucleaire noodplan.

Kernreactoren zijn omgeven door een insluitwand bestaande uit gewapend beton die de installatie onder meer beschermt tegen externe inslagen, zoals bijvoorbeeld van een raket of zelfs een neerstortend vliegtuig. Tijdens de stillegging van Doel 3 in oktober 2017 stelde ENGIE Electrabel echter betondegradatie vast in het bunkergebouw. Het jaar daarop merkten de bevoegde experts gelijkaardige schade op in Doel 4 en Tihange 2 en 3. Blootstelling aan stoom van naburige systemen zou hier aan de oorzaak liggen. Meer verontrustend is de toenmalige ontdekking van afwijkingen in de wapening van het beschermende beton. Het betreft hier gebreken die teruggaan tot de constructie van de bunkers.

Menselijke fouten

Nucleaire ongevallen zijn zeldzaam, maar niet onbestaande. Bij de drie voornaamste incidenten – Three Mile Island in de VS, Tsjernobyl in Oekraïne en Fukushima in Japan – hebben menselijke fouten in min of meerdere mate bijgedragen aan de omvang van de ramp. Indien een kernreactor het doelwit zou worden van een raketaanval, is het absoluut niet zeker dat de veiligheidssystemen toereikend zullen zijn om de verspreiding van radioactief materiaal te kunnen voorkomen.

Airconditioning en jodium

Wanneer die situatie zich zou stellen, zal de overheid de bevolking via verschillende kanalen inlichten over de situatie. Zowel via het alarmeringssysteem BE-alert, radio en televisie, de website van het nationaal crisiscentrum, sociale media en zelfs via omroepwagens van de politie. Burgers zullen daarbij aangeraden worden om zich meteen in het dichtstbijzijnde gebouw te verschuilen, alle ramen en deuren te sluiten en eventuele airconditioningsystemen uit te schakelen. Inwoners van gemeenten die in een zone van 20 km rondom een nucleaire installatie wonen kunnen eventueel geëvacueerd worden en halen bovendien beter op voorhand jodiumtabletten in huis. Hiermee kan het risico op schildklierkanker door blootstelling aan radioactief jodium vermeden worden. Vooral jonge kinderen, zwangere vrouwen en zogende moeders wordt aangeraden om jodiumtabletten in huis te hebben.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

2 gedachten over “Het Belgische nucleaire noodplan”

  1. We gaan terug naar 26 april 1986. De Tsjernobyl grafiet reactor wordt overbelast, een nucleaire ramp volgt. Kort daarop luiden alle toeters en bellen op de Doel nucleaire site. De enige reden dat de Belgische overheid lucht krijgt van een internationaal incident, is door de competentie van het veiligheidspersoneel van Doel en haar procedures. Wat deed de Belgische overheid vraag je? Niks. Ze liet de Vlaamse kinderen waaronder ik, gewoon op de speelplaats in de nucleair vervuilde regen spelen. Zie je, heel dit gedoe met constructiefouten en betonproblemen is gwn onzin. Het vacuüm van de Belgische dubbelwandige reactoren is in de geschiedenis, niet 1 keer weggevallen. Heeft er iem een idee hoe goed een stuk techniek moet zijn om een gigantische dubbelwandige bunker 50 jaar in een absoluut vacuüm te houden? De civiele bescherming Antwerpen, het veiligheidspersoneel van Doel én al hun families wonen in het fall-out gebied van Doel. Begrijpt er iem het zelf-prestige en de zelfdiscipline waar deze mensen onder opereren? Als ze falen in hun taak is alles en iedereen waar ze van houden verdwenen. Ze hebben geen andere keus dan 100% perfect werken. Hoe graag de regering ze ook saboteert. Er is geen probleem met onze kerncentrales. De regering werkt hen moedwillig tegen en gwne mensen denken dat Doel de nonchalance vd Vlamingen deelt. Hoe moet dit personeel over ons denken wanneer ze dit artikel lezen? Ik wil weten wie er verantwoordelijk was voor mij in de nucleaire regen te laten spelen.

Plaats een reactie

Delen