De OESO heeft op vraag van voormalig staatssecretaris Pascal Smet (Vooruit.brussels) onderzocht wat er beter kan in Brussel. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, de ‘denktank van geïndustrialiseerde landen’, pleit in dat bestelde rapport ten eerste voor meer aandacht voor mobiliteit en huisvesting. Daarnaast stelt de OESO dat een interne staatshervorming zich aandient. De organisatie houdt daarbij echter geen rekening met de behoeften van de Nederlandstalige minderheid in Brussel.
Een groeiende bevolking, grote ongelijkheid en versnipperde bevoegdheden zorgen voor tal van problemen in Brussel. Meer dan een jaar onderzocht de OESO de structuur, financiën, mobiliteit en het huisvestingsbeleid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Daaruit komen vier aanbevelingen: het regulariseren van de huurprijzen en een verdere verdichting van de stad (1), een gebruikerstaks voor mensen die hun auto binnen de stad gebruiken (2), een versterking van de Brusselse financiën via de federale overheid (3) en een interne staatshervorming (4).
Rechten van Nederlandstaligen
Die interne staatshervorming is inderdaad broodnodig: er zijn zes politiezones, negentien gemeentes, een versnippering van bevoegdheden op verschillende niveaus… De OESO pleit ervoor die structuur te stroomlijnen door alle bevoegdheden van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), Franse Gemeenschapscommissie (Cocof) en Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) volledig bij het Brussels Gewest te leggen. De gemeenten zouden opgaan in het gewest, naar Antwerps model: ook daar hebben de districten slechts beperkte macht. De OESO wijst voor die hervorming naar ideeën van onderzoekers Dave Sinardet (VUB) en Wouter Van Dooren (UA).
Dat er dringend nood is aan hervorming is een feit, stelt ook Bob De Brabandere. De Brusselse senator voor Vlaams Belang vindt echter dat er van een afschaffing van de gemeenschappen geen sprake kan zijn. “Dat zou een ramp zijn voor de Nederlandstalige Brusselaars”, reageert hij. Momenteel worden de rechten van Nederlandstaligen in Brussel allesbehalve gerespecteerd. De partij vreest dat dit nog minder het geval zou zijn als de gemeenschapsbevoegdheden bij het Brussels Gewest terecht zouden komen. Wat de partij wél wil doen, is de VGC hervormen tot een raadgevende commissie, waarbij de beslissingsmacht bij het Vlaams Parlement ligt. Dat zou de gemeenschapsbevoegdheden in Brussel niet alleen veiligstellen, maar bovendien de cruciale aanwezigheid van Vlaanderen in Brussel versterken”, aldus De Brabandere.
Dan zal het zeker doorgevoerd worden om de Vlaamse Brusselaar
te pesten.
Wat een geluk dat de OESO zoveel voorkeurstemmen heeft behaald bij de laatste verkiezingen.