De Gentse bouwgroep Bostoen vraagt het faillissement van haar Waalse dochterfirma Jumatt. Ondanks het grote potentieel kreeg Bostoen de houtskeletfirma nooit op de rails. De slechte werkcultuur en machtspositie van vakbonden zou voor problemen gezorgd hebben, zegt CEO Johan De Vlieger in De Tijd.
Bostoen is een projectontwikkelaar en bouwfirma uit het Gentse en geldt als vaste waarde in de Vlaamse bouwsector. In 2000 kocht oprichter Francis Bostoen de Waalse firma Jumatt. Dat bedrijf staat vooral bekend als houtskeletbouwer voor sleutel-op-de-deurwoningen. Jumatt bleek echter “leeggezogen” door de vorige eigenaars. Toen Johan De Vlieger richting Andenne trok op het bedrijf uit het slop te helpen, waren de vakbonden er als de kippen bij om uit te leggen dat niét de bedrijfsleiding, maar zij de macht in handen hadden.
Werkcultuur
Valse facturen, personeel dat tijdens de werkuren de privéwoning van een manager renoveert, gemiddeld ruim de helft van het personeel dat thuis zat wegens ziekte(verzuim)… Volgens De Vlieger lagen de problemen bij Jumatt aan de slechte werkcultuur. Terwijl Vlaamse werknemers van Bostoen een toegevoegde waarde van 120.000 euro hebben, produceerden hun Waalse collega’s van Jumatt gemiddeld 6 keer minder.
Ondanks enkele ingrepen, kreeg Bostoen de Waalse dochteronderneming nooit op de rails. Een poging om houtskeletten voor aannemers te produceren in plaats van zelf woningen te bouwen, werd geboycot door de werknemers. “Ze wilden niet naar Nederland gaan om aannemers uitleg te geven, of ze wilden om 16 uur thuis zijn.’ Door het absenteïsme steeg de werkdruk, wat tot vertraagde leveringen en kwaliteitsproblemen leidde”, legt De Vlieger uit in De Tijd.
Johathan Hubert van de socialistische vakbond FGTB doet de getuigenissen van Johan De Vlieger in De Tijd af als onzin. Volgens hem was Bostoen nooit geïnteresseerd in Jumatt. “Ze hebben ons langzaam uitgekleed.” Dat er een probleem was met de werkcultuur in het bedrijf, is volgens de vakbondsman ook niet waar. “Ik heb echt het gevoel dat ze de Walen willen afschilderen als luiaards.”
Wie “luie walen” stelt die is niet politiek-correct bezig. Neen, neen ! Bovendien is die “stout, echt stout”, ja, ja….
Vakbonden……het vergif van België.
Hoe komt het dat Vlamingen en chinezen een uitstekende reputatie hebben als werkers? Mijn ervaring in Brussel: Franstalige collega’s begonnen hun dagtaak met koffie maken, een potje yaourt te eten en bijkletsen alvorens te presteren. Ik zeg niet dat ze lui zijn, wel dat hun rendement (veel) lager ligt dan bij de modale Vlaming.
heb jaren met Walen gewerkt ,en het zit gewoon in hun genen lui te zijn ,zelfs Magnette heeft dit openlijk jk verklaart dat ze liever profiteren van het leven et alors
Wij Vlamingen hebben steeds gewerkt met de ingesteldheid “als het werk goed goed boert blijf ik mijn werk behouden. Ik heb zelf in de bouw enkele jaren gewerkt, nooit opslag gevraagd en steeds meer als officieel gekregen.