Federaal parlementslid Axel Ronse (N-VA) meldt dat er op 11 september een speciale commissie komt, waar bekeken wordt welke autofabrikanten de Audi-fabriek in Vorst kunnen overnemen. “Het is de bedoeling om zo snel mogelijk perspectief te bieden aan de duizenden werknemers”, reageert het Kamerlid.
Volgens N-VA moet de regering nu zo snel mogelijk in actie schieten om de fabriek te laten overnemen. Op vraag van Kamerlid Axel Ronse (N-VA) komt het parlement bij elkaar voor een commissie. “We moeten de site een snelle doorstart kunnen geven”, zegt Ronse. De kans is groot dat een Chinese autobouwer de site overneemt. “Zij zijn namelijk erg geïnteresseerd om nieuwe fabrieken te openen in Europa”, zegt Tony Verhelle, oud-hoofdredacteur van het tijdschrift Autogids.
Chinezen
Dat zou een goede zaak zijn, vindt Ronse. “Welk bedrijf daar ook zit, het belangrijkste is dat er nog auto’s worden geassembleerd. Mij maakt het niet zoveel uit dat het een Chinese, Amerikaanse of Europese autofabrikant is. Als het maar een fabrikant is die investeert in de site en zorgt dat de werkgelegenheid van de mensen daar blijft”
Toch gaan er de laatste tijd veel stemmen op om voorzichtig om te springen met de komst van Chinese autobouwers. Veel Chinese bedrijven krijgen steun van de Chinese overheid. De Europese Commissie spreekt van oneerlijke handelspraktijken en wil importheffingen op Chinese auto’s invoeren.
“De oneerlijke concurrentie door Chinese staatssteun vormt een aanzienlijk probleem”, geeft Ronse toe. “Ik ben bezorgd dat Audi Vorst de kanarie in de koolmijn is. Europa moet snel reageren op deze staatssteun maar niet door er zelf op te leunen, want dat is geen optie. In plaats daarvan zou het beschermen van de markt en concurrentie een eerste stap kunnen zijn.”
Stop nu eens eindelijk met alles in en door China te laten maken, zie hoever het gekomen is. Leren ze het nu nooit in de Wetstraat?
Zijn het niet de Amerikanen die de globalisering van de economie opgedrongen hebben aan de rest van de wereld. Mag dat dan uitsluitend in het voordeel werken van de USA? Indien Chinese producten voordeliger in prijs en kwaliteitsvoller zijn dan die van de concurrentie dan zijn ze wat mij betreft welkom. Idem dito wat de Russische gasleveringen betreft. Overigens onform het Amerikaans beginsel van de vrije markteconomie, ook nog ooit bepleit door ene liberale voorman Guy Verhofstadt, die er een voordeel inzage voor de consument.