Baron August van Reynegom de Buzet was belangrijkste bewoner van Sint-Michielskasteel in Sint-Katelijne-Waver

Sint-Michielskasteel in Sint-Katelijne-Waver. Foto: Onroerend Erfgoed

Geschiedenis

Baron August van Reynegom de Buzet was belangrijkste bewoner van Sint-Michielskasteel in Sint-Katelijne-Waver

Thierry Debels

De conciërgewoning naast het Sint-Michielskasteel in Sint-Katelijne-Waver wordt omgebouwd tot een evenementenlocatie. Het gemeentebestuur en de eigenaar van het restaurant in het kasteel hebben daarover een akkoord bereikt.

Het Sint-Michielskasteel is gelegen in de wijk Elzestraat van de Sint-Katelijne-Waver, en grenst aan het Sint-Michielspark. Dit alles is erkend als beschermd dorpsgezicht. Van de verschillende eigenaars van het Sint-Michielskasteel was baron August van Reynegom de Buzet misschien wel de belangrijkste.

Van Reynegom, ook Van Reynegom de Buzet, was een familie van Zuid-Nederlandse adel. Corneille van Reynegom (1623-1682), heer van Buzet, was de eerste van de familie om in 1668 in de adel bevestigd te worden en de titel ridder te ontvangen. Hij trouwde met Isabelle Maillaerts (1636-1707).

August

August verkocht huizen en grond aan verschillende inwoners van het gehucht. In 1889 liet hij, na een zware bootreis naar Sint-Petersburg, in de Elzestraat eveneens een kerk bouwen. De Augustinuskerk is trouwens naar hem genoemd.

Bij het kasteel horen een koetshuis, stallingen en een hovenierswoning. Die zijn in 1994 knap gerestaureerd. “De spilfiguur in het ontstaan van de wijk was baron August van Reynegom de Buzet die toen het kasteel Zorgvliet bewoonde.”

Het kasteel Zorgvliet is een kasteel in de tot de Antwerpse gemeente Sint-Katelijne-Waver behorende plaats Elzestraat, gelegen aan Zorgvliet 15-17. Het kasteel werd kort voor 1854 gebouwd op het terrein waar voordien een hoeve was gelegen. Het is gebouwd in neoclassicistische stijl en toont een strenge symmetrie. Voor- en achtergevel worden gesierd met een driehoekig fronton. Tot de bijgebouwen behoren een conciërgewoning en een koetshuis. Dit koetshuis werd ook tot woning omgevormd. Het domein omvat een grasperk, een gazon en een vijver.

“Hij merkte dat de mensen in de buurt een grote afstand moesten afleggen over slechte wegen om de parochiekerken uit de buurt te bezoeken. In 1876 maakte hij een woelige bootreis en tijdens een zware storm beloofde hij aan de Onze-Lieve-Vrouw van de golven dat hij een parochie zou oprichten in Elzestraat, indien zij ervoor kon zorgen dat hij behouden thuiskwam.”

Kapel

“Zo geschiedde, de baron kocht bij zijn thuiskomst een gebouw in de Groenstraat dat ingericht werd als voorlopige kapel waar vanaf 1881 dagelijks de mis werd voorgedragen. De baron startte de bouw van een parochiekerk die voltooid werd in 1889. Als patroonheilige kreeg de parochie de naamgenoot van de weldoende baron, Sint-Augustinus”, stelt Frans De Doncker in de media.

Het kasteel heeft een neoclassicistische bouwstijl, en werd in 1784-1785 gebouwd in opdracht van de magistraat Henri De Villers. In 1997 was het in gebruik als kantoorruimte. Het kasteel, dat inmiddels verwaarloosd was, werd in de periode 2017-2019 met ruim 2,7 miljoen euro overheidssubsidie gerenoveerd en omgebouwd tot restaurant met vergaderzalen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Thierry Debels (°1968) is een Vlaams non-fictie-auteur over financiële onderwerpen en royalty watcher. Hij is master bedrijfseconomie gespecialiseerd in financiële economie. Hij publiceerde talrijke boeken over het koningshuis en won in 2016 een rechtszaak tegen Vredeseilanden over zijn boek 'Hoe goed is het goede doel'.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen