Hoe goed is het goede doel? "Solsoc blinkt uit door transparantie"

Solsoc. Bron: Facebook

Financiële vrijheid

Hoe goed is het goede doel? “Solsoc blinkt uit door transparantie”

Thierry Debels

Elke dinsdag verschijnt op PAL een doorlichting van een ngo door expert en auteur van het boek ‘Hoe goed is het goede doel?’ Thierry Debels. We vervolgen de reeks met Solsoc.

Solsoc is een niet-gouvernementele organisatie die erkend is door de Belgische Ontwikkelingssamenwerking (DGD). Het is een van de internationale solidariteitsorganisaties van de Gemeenschappelijke Socialistische Actie, die haar historische en sociale ankerpunt is.

Wat zijn de hoofddoelstellingen van de ngo?

Thierry Debels: “In partnerschap met verschillende onderdelen van de Socialistische Gemeenschappelijke Actie steunt Solsoc sociale bewegingen en maatschappelijke organisaties in Afrika, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten, met als doel bij te dragen aan progressieve, seculiere en democratische sociale verandering.”

“In België brengt Solsoc de bekommernissen van zijn internationale partners over via politieke actie en onderwijs in mondiaal burgerschap en solidariteit. Solsoc neemt ook deel aan platformen, koepels en netwerken van actoren die haar waarden van solidariteit en sociale rechtvaardigheid delen.”


Kerncijfers Solsoc

  • Inkomsten 2023: 5.898.745 euro (brutomarge)
  • Totale subsidies 2023: 3,5 miljoen euro (DGD)
  • Fondsenwerving 2023: 57.687,83 euro (giften)
  • Personeelsleden: 19 VTE
  • Eigen vermogen eind 2023: 1.336.168 euro
  • Laatste jaarresultaat: winst van 12.782 euro
  • Directeur: ng, maar het hoogste salaris is in 2023 exact 6.781,49 euro bruto per maand (na 32 jaar anciënniteit bij Solsoc, universitair niveau met een verantwoordelijkheidsbonus)
  • Score ngo: 7/10

Hoeveel gaat er per 100 euro effectief naar het goede doel?

“Daar hebben we niet onmiddellijk zicht op, wat enigszins verwonderlijk is aangezien de ngo voor de rest wel zeer transparant is (zie ook verder).”

Is de organisatie politiek neutraal? Wat is de ideologische oorsprong?

Debels: “De ngo komt – zoals de naam aangeeft – uit de socialistische familie. Entraide Socialiste, de Belgische afdeling van Entraide Internationale Socialiste, werd opgericht door de POB tijdens de Spaanse Burgeroorlog, als onderdeel van een grote solidariteitsbeweging met Spaanse Republikeinse strijders en hun families. Het werd Solidarité Socialiste in 1978.”

Heeft de organisatie een voorkeur op vlak van de staatsstructuur? Openlijk Belgisch- of Vlaamsgezind of eerder neutraal?

“De organisatie is typisch Belgisch unitaristisch en heeft dus een impliciete voorkeur voor de unitaire staatsstructuur. De vzw is wel gericht op Franstalig België. De website heeft geen Nederlandstalige versie.”

Wat was de belangrijkste realisatie van de ngo het afgelopen jaar?

“Het is een van de vele realisaties. In samenwerking met de Centrale Horval van het ABVV en zijn Colombiaanse partner ATI werd in juli 2023 een workshop gehouden in Buga, Valle del Cauca, Colombia, om verder te bouwen op de praktijken en deze uit te wisselen tussen vakbondsorganisaties. Meer dan 50 vertegenwoordigers van partnervakbonden in Bolivia en Colombia en van andere partnerlanden van FOS in Latijns-Amerika (Peru, Nicaragua, El Salvador, Costa Rica en Cuba) namen eraan deel.”

“De Belgische delegatie bestond uit vertegenwoordigers van ABVV Horval, Solsoc, IFSI en FOS. Gedurende 4 dagen bespraken de deelnemers een hele reeks thema’s: vakbondsvrijheden, sociale actie van vakbonden, vakbondscapaciteitsopbouw, gender en milieu. Ze benadrukten het belang van het opbouwen van strategische allianties tussen vakbonden, zowel internationaal als in Latijns-Amerika, als een belangrijke voorwaarde voor het opbouwen van een linkse internationale vakbeweging. Veldbezoeken, zoals aan het Cactushuis dat gerund wordt door de vakbondsorganisaties voor agrovoeding (Sinaltrainal en Sintracatorce) in Palmira, gaven stof tot nadenken en discussie.”

Wat was de grootste tegenslag of mislukking voor de ngo afgelopen jaar?

“Het cumulatieve uitvoeringspercentage voor 2022-2023 is 83 procent. Dit is onvoldoende en had, gezien de twee ontvangen subsidietranches van DGD, 87 procent moeten zijn.”

Bent u tijdens uw onderzoek nog vermeldenswaardige zaken tegengekomen?

“Ik was aangenaam verrast over de transparantie van deze ngo. Die transparantie gaat over de financiële stromen en over de tekortkomingen, zoals over dat punt net vermeld. Qua transparantie kunnen heel veel ngo’s iets leren van deze vzw. Het is misschien verwonderlijk dat het net een linkse ngo is, maar het toont aan dat er ook in die beweging voortrekkers kunnen zijn.”

Stel dat iemand de doelstellingen van deze ngo wil ondersteunen, welke score, van 1 tot 10, zou u deze organisatie geven om te bepalen of ze het waard is gesteund te worden?

Debels: “Ik heb al een paar keer gesteld dat het niet is omdat een ngo transparant is dat ze ook goed werkt. In het geval van Solsoc is dat niet anders. De vzw werkt in het buitenland samen met diverse organisaties. Je zou dus al deze organisaties moeten doorlichten. Een zeven, deels gebaseerd op die grote doorzichtigheid van de vzw.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Thierry Debels (°1968) is een Vlaams non-fictie-auteur over financiële onderwerpen en royalty watcher. Hij is master bedrijfseconomie gespecialiseerd in financiële economie. Hij publiceerde talrijke boeken over het koningshuis en won in 2016 een rechtszaak tegen Vredeseilanden over zijn boek 'Hoe goed is het goede doel'.

1 gedachte over “Hoe goed is het goede doel? “Solsoc blinkt uit door transparantie””

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen