Europese landbouwers vrezen voor oneerlijke concurrentie als de EU een handelsakkoord sluit met de Mercosur-landen. Waalse en Franse boeren kwamen al op straat tegen het verdrag, de Vlaamse landbouworganisaties doen volgende week hetzelfde.
Omdat de voedingshandel tussen Europa en Rusland volledig is stilgevallen en ook de handelsrelaties met de Verenigde Staten onzekerder worden, wil Europa een handelsakkoord sluiten met de zogenaamde Mercosur-landen (Argentinië, Brazilië, Paraguay, Uruguay). De importtarieven op een tachtigtal procent van de goederen, van koffie, cacao, sinaasappelen, vleeswaren tot farmaceutische en industriële goederen, ligt op tafel.
Oneerlijke concurrentie
Europese landbouwers vrezen daardoor voor bijkomende – in hun ogen oneerlijke – concurrentie. Met name de vleeswaren uit Zuid-Amerikaanse landen zouden niet aan dezelfde kwaliteitsvereisten voldoen. “Hierdoor zal de Europese consument in contact komen met producten van lagere kwaliteit”, geeft Boerenbond mee. “Bovendien zou de handelsbalans in de agro-voedingssector verslechteren met 1 miljard euro.”
De afgelopen weken kwamen landbouwers in Frankrijk en Polen meerdere keren op straat uit protest tegen het nakende akkoord. De Waalse boeren organiseerden donderdag en vrijdag verschillende acties en grensblokkades. De Vlaamse landbouworganisaties komen deze week nog niet op straat, maar Boerenbond benadrukt dat ook zij op het Mercosur-dossier werken. “We hebben al verschillende overlegmomenten gehad en proberen op andere manieren druk uit te oefenen”, legt woordvoerder Tessa De Prins uit. “Komende woensdag zal onze voorzitter Lode Ceyssens hierover ook spreken in het Vlaams Parlement. Daarnaast houden we maandag samen met onze Waalse collega’s en de Europese COPA een symbolische actie.”
Oneerlijke regels
Hendrik Vandamme, de voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat, wordt komende woensdag ook gehoord in het Vlaams Parlement. “Door dit akkoord zullen met name de sectoren van runderen, suiker en gevogelte onder druk komen te staan”, reageert hij.
“In die Mercosur-landen worden bijvoorbeeld voor de suikerbietenteelt tientallen stoffen gebruikt die al lang verboden zijn in Europa”, legt Vandamme uit. “Bij de veeteelt is er het probleem van traceerbaarheid, dierenwelzijn en identificatie in de breedst mogelijke zin van het woord.” Het gaat Vandamme niet enkel om de oneerlijke handelsconcurrentie. “We maken ons ook zorgen over de kwaliteit van de producten en over de vaak erg slechte arbeidsomstandigheden, zeker op die zogenaamde ‘megafarms’ in Brazilië.”
De Vlaamse boeren komen vandaag niet op straat. “Een teken dat we op andere manieren naar oplossingen zoeken”, volgens de ABS-voorzitter. Toch maakt hij zich ook boos op de Europese politiek. “Na de grote protestacties beloofde men meer rekening te houden met de belangen van de land- en tuinbouwers. Maar als puntje bij paaltje komt, schuift men ons opnieuw aan de kant.”
Meer over landbouw
En gelijk, hebben ze!! Europa pest en plaagt er lustig op los met 1001 pest maatregels !! de producten die van die landen komen , worden nauwelijks gecontroleerd , ga maar eens kijken hoe het er aan toe gaat op gebied van, Hygiene + zij werken daar aan dumpingprijzen , waarvan alleen al het daguur 5 keer lager ligt dan hier (ik kan het weten , ik ben ieder jaar 3 a 4 maanden in Brazilie )
Daaraan dan nog gekoppeld, Het vervuilend transport heen en weer is dan wel blijkbaar ok voor de groenen en de Eu !!
Veel Faillisementen gegarandeerd !!!