In deze reeks voor PAL analyseert auteur en journalist Thierry Debels de subsidies in Vlaanderen en daarbuiten. Elke donderdag licht Debels een organisatie of onderneming door die subsidies krijgt of kreeg. Hij gaat telkens na over welke bedrag(en) het gaat, waarom de subsidie werd uitgekeerd en door welk niveau en of het beoogde doel werd bereikt. We vervolgen de reeks met een subsidie aan Op Wielekes, de fietsbibliotheek van Deinze.
Hoeveel subsidies werden uitbetaald?
Het stadsbestuur van Deinze geeft financiële steun aan Op Wielekes, met onder andere een subsidie van 8.000 euro voor infrastructuur. “Fietsen biedt kansen voor gezondheid, mobiliteit en inclusie”, zegt schepen van de Stedelijke uitleendienst Jan Vermeulen in de kranten van Mediahuis.
Op Wielekes is de fietsbib van Gezinsbond Deinze en Fietsersbond Deinze met medewerking van stad Deinze en steun van provincie Oost-Vlaanderen, Huis van het Kind Deinze, Huis van het Kind Zulte, Lions Club Deinze en uiteenlopende gezinsbonden in regio Deinze.
Waarom wordt deze subsidie uitgekeerd?
Op Wielekes, de fietsbibliotheek van Deinze, bestaat zeven jaar. Wat begon als een uitleendienst voor kinder- en volwassenfietsen, groeide uit tot een uitgebreid project met fietslessen, herstellessen en een fietskeuken. De organisatie beschikt over een twintigtal vrijwilligers van de Gezinsbond en Fietsersbond en krijgt dus steun van het stadsbestuur.
Bij Op Wielekes kan je terecht om (kinder)fietsen aan een democratische prijs te huren. Verder worden er ook herstellingen uitgevoerd en kan je er lessen volgen om zelf je fiets te herstellen. De fietsbibliotheek werd zeven jaar geleden opgericht en werkt volledig op vrijwilligers.
“Steeds meer gezinnen beseffen dat het voordeliger is om een fiets te huren bij ons, dan om telkens een nieuwe te kopen”, zegt oprichter en vrijwilliger Joost Vermeersch, eveneens in de kranten van Mediahuis. “Kinderen waarbij het fietsje te klein wordt, kunnen het komen inruilen voor een groter exemplaar. Mocht de huurprijs toch een drempel zijn, dan kunnen gezinnen via de UiTPAS met kansentarief nog voordeliger een fiets huren. Sinds de start hebben al meer dan 500 gezinnen in totaal 1.100 fietsen gehuurd.”
Sinds 2022 organiseert Op Wielekes ook fietslessen voor volwassenen en kinderen. Zowel beginners als mensen die opnieuw willen leren fietsen, kunnen terecht bij Op Wielekes. Al zestig volwassenen en tweehonderd kinderen leerden er fietsen.
Naast leren fietsen, biedt Op Wielekes ook herstellessen aan. In reeksen van acht lessen leren deelnemers basisonderhoud uitvoeren. Daarnaast is er de fietskeuken, waar bezoekers zelf aan hun fiets kunnen sleutelen met het beschikbare materiaal. Sinds 2019 volgden meer dan honderd mensen de lessen tot fietshersteller.
Werd het beoogde doel bereikt?
“De organisatie zet zich ook in voor kinderen in armoede en investeert in toegankelijke fietsen voor volwassenen. Na zeven jaar is Op Wielekes een onmisbare speler in Deinze”, volgens Vermeersch. Het doel werd dus bereikt. Het globale concept Op Wielekes leidt naar de Gentse vzw Mpact. Deinze is immers een van de afdelingen.
Meer over subsidies
Totaal irrelevant onderzoek naar overheidssubsidies. Zoek eerst wie en waarom men in Vlaanderen subsidies krijgt boven het miljoen. Dan meer dan 500k, enz. Kaf van het koren scheiden lijkt me substantieel want niemand ligt wakker van het feit dat Deinze subsidies van 8k geeft.