Uncategorized

Welslagen en falen van de Vlaamse Beweging: nieuw boek Koenraad Elst

Karl Van Camp

Een merkwaardig boek van een merkwaardig man. Zo kun je het best het nieuwste boek van Koenraad Elst omschrijven. De auteur bundelde in dit boek zijn columns van de voorbije twintig jaar die hij o.a. in dit weekblad publiceerde.

Koenraad Elst (1959) groeide op in een katholiek Vlaams gezin in België. Hij gaf zijn vroege belangstelling in Aziatische tradities een sterkere fundering door MA-diploma’s in sinologie, indologie en wijsbegeerte te halen aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Tijdens een onderzoeksverblijf aan de Banaras Hindu University ontdekte hij hoe onbegrepen India’s religieus-politieke problemen zijn. Zonder het voordeel van een institutionele ondersteuning, en terwijl hij een gezin van vier stichtte, deed hij origineel veldwerk voor een proefschrift over hindoenationalisme en behaalde zijn doctoraat magna cum laude aan de KUL in 1998. Aan een ‘gewone’ loopbaan kwam hij zelden toe, deels door medische verwikkelingen, waaronder een harttransplantatie, deels door het veto van zijn machtige vijanden, maar vooral omdat hij het onderzoek en de deelname aan lopende debatten als zijn werkelijke roeping beschouwt.

Boeken

Zijn werk in de politieke journalistiek en in fundamenteel onderzoek, neergelegd in een dertigtal boeken en talloze artikels, leverde hem zowel applaus als uitstoting op. Vooral opmerkelijk zijn zijn non-conformistische bevindingen over de islam, multiculturalisme en de seculiere staat, de oorsprong van de Indo-Europese taalfamilie, de tempel/moskee-controverse in Ayodhya, de tegenstelling tussen religie en totalitarisme, de vermeende donkere zijde van het boeddhisme, het maoïsme en de herleving van Confucius, taalbeleid in Europa en Azië, de institutionele toekomst van België, directe democratie en de verdediging van bedreigde vrijheden.

Volgende week rolt zijn nieuwe boek van de persen, “Welslagen en falen van de Vlaamse Beweging”. Het is een bundeling van 115 columns die hij eerder schreef voor ’t Pallieterke, Doorbraak, The Brussels Journal, Nucleus, TeKos, Trends, In Flanders’ Fields, enz. De artikels handelen over de verschillende aangezichten van de Vlaamse kwestie.

De columns zijn chronologisch gerangschikt, het eerste artikel gaat terug naar 1989 en verscheen in het Leuvense studentenblad Veto. Wie denkt dat het artikel al hopeloos verouderd zou zijn, zit er compleet naast. Het onderwerp van desbetreffend artikel: “Erasmus ééntalig Engels? Exit Leuven Vlaams”. De verengelsing van het onderwijs komt nog in andere artikels aan bod. Duidelijk is dat het onderwerp beroering wekt.

Geen onderwerp is taboe

Koenraad Elst kijkt met open blik naar de Vlaamse Beweging, en gaat geen polemiek uit de weg: Irma Laplasse, collaboratie, de Joden en de Vlaamse Beweging, het Vlaams Blok, de N-VA,… Ook zijn kortstondige doorgang bij het weekblad Punt komt aan bod, waarbij hij de pijnpunten van de Vlaamsgezinde media blootlegt. Het is trouwens na het avontuur van Punt dat Koenraad Elst zijn artikels kwijt kan bij ’t Pallieterke (vanaf 2013).

Alle 115 columns bespreken zou ons te ver voeren. Zijn voorlaatste column eindigt in december 2018 met een artikel over “Marrakesh en de toekomst van België”. Zijn allerlaatste column eindigt op 19 februari 2019 en draagt als titel: “Dan spreiddet gij voor d’oogen”. Daarin lezen we deze zin: “Met alle mediakanonnen nu tegen de Vlaamse identiteit gericht, zullen de imagobewuste politici zich er wel voor hoeden om ‘Vlaming en daar fier op’ te zijn.”

De columns van Koenraad Elst, hoe heterogeen de onderwerpen ook zijn, zijn vlot geschreven en nodigen uit tot denkwerk in de Vlaamse Beweging. De auteur houdt ons allen een spiegel voor, en soms is dat best confronterend.

Koenraad Elst. “Welslagen en falen van de Vlaamse Beweging”, uitgeverij Polemos, 2019, 446 blz.; prijs 24 euro (+ verzendingskosten). Te bestellen via www.polemos.be; bol.com of via de boekhandel. ISBN 978 949 3005 07 5

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Oud-hoofdredacteur van weekblad 't Pallieterke en nog steeds trouw auteur van tal van opiniestukken.

Plaats een reactie

Delen