Hoe reageert men op de Brusselse stadstol?

Foto: Shutterstock. Hoe reageert men op de Brusselse stadstol?

Uncategorized

Hoe reageert men op de Brusselse stadstol?

Pieter Van Berkel

Uit tal van hoeken klinkt kritiek op de plannen voor een Brusselse stadstol. Oppositiepartij Vlaams Belang kondigt zelfs aan een belangenconflict te zullen indienen.

Donderdagmiddag kondigden Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS), ministers Sven Gatz (Open Vld), Alain Maron (Ecolo), Bernard Clerfayt (Défi), Elke Van Den Brandt (Groen) en Pascal Smet (one.brussels) aan dat er een akkoord werd bereikt over de Brusselse stadstol smart.move.

De Vlaamse regering reageert afkeurend

Vanuit de Vlaamse regering werd al snel afwijzend gereageerd. “Ik neem akte van de beslissing van het Brussels gewest over de stadstol”, reageert Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters, wiens partij Open Vld nota bene mee in de Brusselse regering zit.

“Ik heb steeds aangedrongen op overleg, dit moet er nu komen nu de plannen duidelijk zijn”, zegt Peeters. “Ik zal altijd de belangen van de Vlaamse pendelaars blijven verdedigen. Een louter eenzijdige heffing ingevoerd door een ander gewest ten nadele van een ander gewest kan voor mij niet en daar zal ik me tegen blijven verzetten.”

Bart De Wever (N-VA): “In Antwerpen zijn bedrijven en werknemers wél welkom”

Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) noemt de stadstol “onaanvaardbaar”. “De Brusselse regering voert vandaag eenzijdig een stadstol in, een nieuwe belasting die vooral de hardwerkende Vlaamse pendelaars raakt”, klinkt het.

“Smart.move is géén mobiliteitsmaatregel maar een pure belastingverhoging voor Vlaanderen en Wallonië”, zegt Diependaele. “De Brusselse regering int vandaag 200 miljoen euro aan verkeersbelasting. Met de stadstol mikken ze op 500 miljoen euro inkomsten. Een extra belasting van maar liefst 300 miljoen euro!”

Niet alleen vanuit de Vlaamse regering weerklinkt N-VA-kritiek. Ook andere partijprominenten zijn niet te spreken over de stadstol. “Brussel gaat een stadstol invoeren: een nieuwe dag, een nieuwe paars-groene pestregel voor de werkende Vlaming”, schrijft partijvoorzitter Bart De Wever. De burgemeester van Antwerpen voert in één weg promotie voor zijn eigen stad, met het bijschrift: “In Antwerpen zijn bedrijven en werknemers wél welkom!”

MR reageert bijzonder fel

De Franstalige liberalen van MR, die in Brussel in de oppositie zitten, reageren bijzonder fel op de voorstellen. “Wat wil de linkse Brusselse regering”, vraagt partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez. “Het hoofdstedelijke gewest een beetje meer kapot maken? De bedrijven wegjagen? De gewone mensen en de middenklasse hebben geen extra belastingen nodig, maar wel investeringen en intelligente maatregelen!”

Zijn partijgenoot, Waals vicepremier Willy Borsus, reageert zo mogelijk nog afkeurender en zegt herhaaldelijk “gechoqueerd” te zijn. “Ik vind het schokkend, om niet te zeggen schandalig, om midden in de crisis een nieuw belastingstelsel voor te stellen dat een zeer zware impact heeft op de Waalse huishoudens, en met name op de 130.000 Walen die dagelijks naar Brussel reizen om te werken, maar ook op studenten, KMO’s en zelfstandigen”, aldus Borsus.

“Ik ben niet van plan dit project, dat in de eerste plaats een nieuwe belastingheffing is, door te laten gaan”, klinkt het tot slot.

Vlaams Belang dient belangenconflict in

De Vlaams-nationalistische oppositiepartij Vlaams Belang kondigt aan een belangenconflict te zullen indienen. Fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens noemt het “verwonderlijk dat de Brusselse PS-bonzen […] worden bijgestaan door lakeien van sp.a en Open Vld, die in het Vlaams Parlement zich mondeling wel verzetten tegen de stadstol”.

“Wij gaan zo snel mogelijk een belangenconflict indienen om deze financiële aanslag op de Vlamingen te voorkomen. Open Vld en sp.a moeten dan kleur bekennen”, zegt Janssens. Ook onderzoekt de partij of geen procedure opgestart kan worden bij het Grondwettelijk Hof. Deze stadstol die specifiek Vlamingen geld kost, is immers discriminatie”, oordeelt Janssens.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

1 gedachte over “Hoe reageert men op de Brusselse stadstol?”

  1. Beste N-VA : in plaats van verbale reacties zou ik liever actie zien. Begin met alle Vlaamse instellingen weg te trekken uit Brussel (dit had trouwens al veeeeeeel langer te zijn gebeurd)!!!!” Begin ook eens heel duidelijk al onze transferten naar Brussel aan banden te leggen.

Plaats een reactie

Delen