Parket stelt onderzoeksrechter aan in zaak rond Sihame El Kaouakibi: "Het zal een heel uitgebreid gerechtelijk onderzoek zijn"

Foto: Bart Somers (L) Sihame El Kaouakibi (R). PhotoNews. Parket stelt onderzoeksrechter aan in zaak rond Sihame El Kaouakibi: "Het zal een heel uitgebreid gerechtelijk onderzoek zijn"

Uncategorized

JJ House al jaren in slechte papieren: homokoppel dat 10.000 euro kwijt is zoekt andere gedupeerden

Kristof Luypaert

In Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen getuigen vandaag Christophe Vermeeren en Frank Delang. Het homokoppel betaalde enige tijd terug maar liefst 10.000 euro cash als voorschot aan Erika Xuan Nguyen, de zakenpartner en levensgenote van Sihame El Kaouakibi. Door het aangekondigde faillissement van het bedrijf Point Urbain BV vrezen ze dat ze het voorschot voor hun trouwfeest kwijt zijn. Uit onderzoek van PAL NWS blijkt dat het bedrijf van El Kaouakibi en haar partner al jaren in slechte papieren zit.

Nochtans vroeg het koppel om het voorschot te kunnen storten op een (gezamenlijke) rekening, maar telkens kregen ze te horen dat ze zich geen zorgen hoefden te maken. “Dat geeft nu een wrang gevoel”, vertelt Christophe Vermeeren.

Het koppel is inmiddels zeven jaar samen en in februari 2020 beslisten ze om in het huwelijksbootje te stappen. Ze bezochten verschillende locaties maar hun keuze viel op JJ House in het centrum van Antwerpen. Het is een beschermd historisch pand, gebouwd door Jacob Jordaens. Via de vennootschap Point Urbain BV, huurden Erika Xuan Nguyen en Sihame El Kaouakibi het pand. En ze lieten het renoveren. Dit pand vormt eveneens voorwerp van onderzoek omdat er vermoedens zijn dat mogelijk de renovaties aan dit pand gebeurden met subsidies voor de vzw LGU. Ook zouden er meubelen terechtgekomen zijn die aangekocht zijn met subsidies. Volgens El Kaouabi zou het om ‘uitleen’ gaan. Hoe dan ook, dat zal onderzoek moeten uitwijzen.

Bedrijf van El Kaouakibi en partner al in rode cijfers van voor coronacrisis

“Erika Xuan Nguyen leidde ons rond en vroeg ons een voorschot van 10.000 euro te betalen in cash, in briefjes dus. Dat is de helft van het totaalbedrag voor de huur van het terras waar de receptie zou plaatsvinden en de 15-de-eeuwse kelder voor het dansfeest, en ook voor de drank, het personeel en de basis van de catering.” I

De zakenpartner van El Kaouakibi vroeg een cash-voorschot aan potentiële klanten. Dat was niet zonder reden. De krant kon het contract inclusief alle details inkijken. Daarop zou met de hand geschreven staan dat 10.000 euro is betaald. Omwille van de coronacrisis moest het feest uitgesteld worden naar september.

Toen het koppel het voorschot wilde terugvragen werd dat geweigerd. Ze hielden Vermeeren en Delang voor dat de zaken nog goed gingen. Maar dat blijkt een leugen. Uit de jaarverslagen van Point Urbain BV blijkt dat de vennotschap al enkele jaren zware verliezen opstapelt en in slechte papieren zit.

Christophe Vermeeren startte op Facebook een groep, ‘JJ House gedupeerden’. Hij hoopt dat ze zich eventueel kunnen verenigen. Inmiddels is de zin om te trouwen bij de twee al wat afgenomen.

Eigen vermogen al twee jaar op rij negatief: – 456.251 euro in 2019

Nochtans, wie er de laatste jaarrekening op nakijkt kon al zien dat het bedrijfje van El Kaouakibi en Nguyen niet alleen door de coronacrisis in moeilijkheden zit. Er is een structureel probleem. En daar staan ook aanwijzingen over in de laatste jaarrekening (2019): “Uit de balans per 31/12/2019 blijkt een overgedragen verlies van 493.450,70 euro.”

Dat verlies is opgebouwd door het opeenvolgende zware verlies van twee boekjaren waarin 181.530 euro verlies is geboekt en 311.922 euro.

Maar er is meer: “De vennootschap heeft een moeilijk jaar achter de rug. In het bijzonder weegt de huur fel door op het resultaat. De opbrengsten zijn niet navenant.” En, zo luidt het, “de vennootschap wordt ondersteund door de aandeelhouders. Dit zorgt ervoor dat alle schulden op korte termijn voldaan kunnen worden”.

Dat blijkt alvast een schromelijke vergissing te zijn.

Dat enkel de coronacrisis aan de basis ligt van het (nakend) faillissement klopt dus niet. Overigens weegt niet alleen de huur door op het bedrijfsresultaat. Maar daarnaast zijn er ook nog eens 2 werknemers ingeschreven op de vennootschap. Daarvan bedroegen de bezoldigingen, sociale lasten en pensioenen in het boekjaar 2018 75.775 euro. Om vervolgens te stijgen tot 124.114 euro in het boekjaar 2019.

De totale schulden van Point Urbain BV bedragen 1.332.164 euro. 941.466 euro zijn schulden op lange termijn. Die zijn verdeeld in een bedrag van 420.535 euro schulden aan ‘kredietinstellingen, leasingschulden en soortgelijke schulden’. Een tweede bedrag van 520.931 euro valt onder de noemer ‘overige leningen’.

De schulden op minder dan één jaar zijn ook behoorlijk hoog: 390.698 euro in 2019. Dat is bijna een verdubbeling tegenover het vorige boekjaar. Daartoe behoren ook schulden met betrekking tot belastingen, bezoldigingen en sociale lasten. Die stegen van 3.535 euro tot 20.409 euro in 2019. Dat kan er op wijzen dat ook sociale bijdragen niet (tijdig) zijn betaald.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen