Robotverkenner Perseverance landt veilig op Mars

Foto: NASA. Robotverkenner Perseverance landt veilig op Mars

Uncategorized

Robotverkenner Perseverance landt veilig op Mars

Kristof Luypaert

Zeven maanden geleden lanceerden wetenschappers van het Amerikaanse ruimtevaartprogramma NASA de onbemande robotverkenner Perseverance richting Mars. Die is donderdagavond succesvol geland. De Perseverance, eind juli gelanceerd, heeft een reis van 480 miljoen kilometer achter de rug. Dat meldt De Telegraaf.

De marslander Perseverance landde na zeven bloedstollende minuten veilig en wel aan de westelijke rand van de Jezero-krater. Daar was drieënhalf miljard jaar geleden een meer waarop een rivier uitmondde. De NASA hoopt daar onder meer fossielen aan te treffen.

’Seven minutes of terror’

Het zou uiteindelijk zeven spannende minuten zijn die de onbemande Perseverance nodig had om in de Jezero krater op Mars te geraken. Mogelijkheden tot bijsturen waren er echter niet. Het duurt namelijk elf minuten vooraleer de beelden volledige 56 miljoen kilometer tussen Mars en Aarde hebben afgelegd.

Om die reden sprak NASA dan ook over de landing in termen van ‘seven minutes of terror‘.

De landing wordt een bijzonder ingewikkelde operatie. Het eerste deel van de afdaling is nog vrij normaal. De robotwagen, die bijna een ton weegt en drie meter bij twee meter zeventig meet, zal samen met een landingsschip in een capsule door de ijle atmosfeer van Mars afdalen aan een parachute. Maar dan wordt het spannend: op een bepaald moment zullen Perseverance en het landingsschip zich losmaken, en verder afremmen met behulp van raketten. Vlak boven het oppervlak zal het landingsschip de rover vervolgens met lieren neerlaten.

De landing van Perseverance was een ingewikkelde operatie in drie stappen. Een op twee van de landingspogingen uit het verleden liepen al fout. Twee landers crashten. Met vier andere ging het contact verloren na de afdaling. Zo liep het nog fout tijdens een gezamenlijk project van het Europese ESA en het Russische Roskosmos met de Europees-Russische lander Schiaparelli die in 2016 crashte op Mars.

Vlak na de landing is er al een eerste foto richting Aarde gestuurd.

Robotverkenner op zoek naar fossielen van microben

Als Perseverance er wel in slaagt om zonder brokken te landen, gebeurt dat aan de westelijke rand van de Jezero krater. Die plek is gekozen, omdat het drieënhalf miljard jaar geleden een meer was waar een rivier op uitkwam. NASA denkt dat het een goede plek is om op zoek te gaan naar fossielen van microben.

Perseverance gaat dat doen met behulp van instrumenten die met respectievelijk röntgenstraling en laserstralen stenen kunnen scannen en de chemische vingerafdrukken kunnen oppikken die door microben zijn achtergelaten. De robotwagen neemt dan monsters nemen van deze stenen. Wel zal het wachten zijn op een volgende Mars missie want terugreizen kan de Marslander niet op eigen kracht.

NASA hoopt begin van het volgende decennium een bemande missie naar de rode planeet te sturen.

Hieronder kan u alvast een simulatie zien van de marslanding.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen