VS wil sancties voor China wegens schendingen mensenrechten

Foto Shutterstock: VS wil sancties voor China wegens schendingen mensenrechten

Uncategorized

VS wil sancties voor China wegens schendingen mensenrechten

Ruben Notteboom

De Amerikaanse president Joe Biden is ontevreden over de toestanden met de Oeigoeren in Xinjiang. Hij vindt dat China de mensenrechten schendt en roept op tot sancties. China komt nu al een tijdje onder vuur te liggen wegens hun mishandeling van Oeigoermoslims in het westen van het land.

“Er zullen repercussies zijn voor China en Xi Jinping weet dat,” zei Biden op de televisie toen een reporter van CNN het probleem aankaartte. Biden wil dat de VS een wereldwijde beschermer van de mensenrechten wordt. “China wil wereldleider worden en die titel krijgen van bondgenoten maar dan moet het land eerst het vertrouwen zien te winnen van andere landen,” ging Biden verder. “Zolang ze de fundamentele mensenrechten schenden, zal het moeilijk worden dat te doen.”

Tibet, Xinjiang en Taiwan

China maakt het in meerdere gebieden bond. Bidens uitspraak ging over Xinjiang. Dat is een autonome regio in het westen van China waar de Oeigoeren wonen, een  voornamelijk islamitisch volk etnisch gerelateerd aan de Turken, Azerbeidzjanen, Turkmenen, Kazachen… Omdat China een eenheidsland nastreeft, worden etnische minderheden vaak geviseerd. De Oeigoeren worden hard getroffen. Ze worden opgesloten in speciale kampen die China deels ontkent en deels “heropvoedingskampen tegen extremisme” noemt. Volgens getuigenissen worden de Oeigoeren gemarteld. Daarnaast worden naar verluidt de vrouwen systematisch verkracht en gedwongen gesteriliseerd.

Ook Tibet krijgt het zwaar te verduren. In 1950 viel het Chinese communistische Volksbevrijdingsleger Tibet binnen. In 1951 capituleerden de Tibetanen en werd het land deel van China. In Tibet leven voornamelijk Boeddhisten, wat ook niet volledig strookt met de wil van Peking. In 1959 vond er nog een opstand plaats in Tibet, maar die faalde en de spirituele leider van Tibet, de dalai lama, moest vluchten naar India. Tot op heden verzetten de opvolgers van de toenmalige dalai lama zich tegen China.

Dreigen met oorlog

Ten slotte is er nog Taiwan die het vaak aan het stokje krijgt met China. Na de Chinese burgeroorlog en de communistische overwinning, vluchtte de gevallen regering van China naar Taiwan. Daar settelden ze zich, wetende dat een communistische invasie waarschijnlijk is. Die vond echter niet plaats. De communisten hadden een groot leger, maar hun marine was zeer zwak. De gevluchte regering had wel een marine. Daarnaast werd de gevluchte regering gesteund door Amerika. Zo ontstonden twee China’s: de communistische Volksrepubliek China op het vaste land en de Republiek China, beter bekend als Taiwan. Taiwan is de facto onafhankelijk, al wordt dat niet erkend door de Volksrepubliek China. Peking sprak laatst nog duidelijke woorden: als Taiwan officieel de onafhankelijkheid verklaart, betekent dat voor de Volksrepubliek China oorlog.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen