Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Uncategorized

China en Rusland op gezamenlijke top bikkelhard tegenover de EU: “onacceptabele sancties, stop de verdachtmakingen”

Niels Geerinck

Tijdens een gezamenlijke top tussen China en Rusland hebben beide landen hun ongenoegen over het gedrag van het Westen geuit. Volgens de ministers van Buitenlandse Zaken van de grootmachten probeert de Verenigde Staten de internationale stabiliteit te doen wankelen. Verder hekelen ze de verdachtmakingen en “onacceptabele sancties” aan het adres van Peking en Moskou.

Gisteren vorderde de Europese Unie sancties uit tegenover China. Het is al sinds 1989 geleden dat China Europese sancties kreeg opgelegd. Deze belissing kwam er na het veelvuldig schenden van de mensenrechten door China. Daar zitten mensen uit de Oeigoerse minderheid opgesloten in (arbeids)kampen in de Xinjiang-regio. Het voorstel van de EU krijgt bijval van het Verenigd Koninkrijk, Canada en de VS. China reageerde op de sancties door zelf ook een zogenaamde sanctielijst op te stellen.

Op hetzelfde moment legde de EU ook twee sancties op aan Russische bestuurders die actief zijn in Tsjetsjenië. Dit vanwege de actieve vervolging van lhbti’ers in het land. Tevens werden vorige maand enkele Russische diplomaten op een sanctielijst geplaatst als reactie op het gevangenzetten van de oppositieleider Aleksej Navalny.

Gespannen sfeer

Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft Brussel alle betrekkingen met het Kremlin eenzijdig verbroken. “We hebben geen relatie met de EU meer”, aldus Lavrov. Toch blijft Moskou wel overleggen met de nationale overheden in Europa, zo merkt hij op.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang was dan weer minder scherp in zijn uitlatingen tegenover de EU. Hij liet enkel verstaan de “inmenging in binnenlandse kwesties” te veroordelen. Tenslotte riep hij de Verenigde Staten op om samen met Iran rond de tafel te zitten in het kader van een nieuw nucleair akkoord. De Amerikaanse president Joe Biden zou daarvoor open staan maar alsnog werd er geen contact opgenomen met Teheran.

De Russisch-Chinese vaccinatiediplomatie

De twee grootmachten zullen nog nauwer samenwerken op het gebied van klimaatverandering en het beteugelen van de huidige coronacrisis. Ze hopen snel nieuwe afzetmarkten te vinden voor hun vaccins. Zo ontwikkelde Rusland het Spoetnik-vaccin en heeft China het CoronaVac-vaccin alreeds wereldwijd op de markt proberen brengen.

Het Spoetnik-vaccin gaat erg vlot de wereld over. Zo hebben inmiddels al 55 landen het middel van goedkeuring voor gebruik voorzien. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) is nu ook begonnen met de beoordeling van het vaccin. Wel liet Eurocommissaris Thierry Breton alreeds verstaan het vaccin “absoluut niet nodig” te hebben, aangezien er al voldoende vaccins van andere farmaceuten zouden zijn besteld voor de Europese lidstaten.

Die uitspraak van de Eurocommissaris heeft kwaad bloed gezet bij de producent van Spoetnik. Die vindt dat Breton erg “bevooroordeeld” zou zijn. “Als dit de officiële positie van de EU is, dan kunnen we beter stoppen met de EMA-goedkeuring en ons richten op het redden van levens in andere landen”, aldus de woordvoerder van de fabrikant.

Volgens Lavrov wil het Westen de Russen en Chinezen afschilderen als opportunisten vanwege de vaccinatiediplomatie die beide landen trachten te voeren.

Binnen twee dagen staat er een virtuele EU-top op de agenda. Daar zullen de betrekkingen met Rusland en de coronabestrijding op de planning staan.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen