Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Uncategorized

Dokters die nut van vaccin in vraag stellen riskeren schorsing

Wim De Smet

De Orde der Artsen start een onderzoek naar huisdokters die het nut van de coronavaccins in twijfel trekken. Enkele artsen hebben intussen al een maandenlange schorsing gekregen. “Die schorsing komt er telkens na een tuchtprocedure”, meldt Roel Van Giel van huisartsenvereniging Domus Medica.

Volgens de Orde der Artsen verschaft een kleine minderheid van de artsen in ons land onjuiste informatie over de coronavaccins. Professor Michel Deneyer, ondervoorzitter van de orde, waarschuwt dat die antivax-dokters zware schorsingen kunnen krijgen. “Want wat zij doen, is een kaakslag voor alle huisartsen die elke dag hun leven riskeren om patiënten te helpen”, klinkt het. “Er zijn artsen die de grootste zever verkopen. Om op te vallen? Uit eigenbelang?”

“Onaanvaardbaar”

Bij huisartsenvereniging Domus Medica, dat 3.200 artsen vertegenwoordigt, is men op de hoogte van het feit dat sommige dokters het vaccin ten stelligste afraden. Volgens Domus Medica-woordvoerder Roel Van Giel is dat onaanvaardbaar. “Je moet je als arts houden aan de wetenschappelijke basis”, zegt hij. “Uiteraard moet je eerlijk zijn over bijvoorbeeld mogelijke bijwerkingen van het vaccin. Maar je mag geen dingen verkondigen die niet kloppen: als arts heb je een grote verantwoordelijkheid tegenover je patiënt en de maatschappij.”

Hoeveel artsen nu precies het gebruik van het vaccin afraden, is nog onduidelijk. “Er zijn dokters die hun ongezouten mening op sociale media verkondigen maar evengoed gebeurt dat in de beslotenheid van een consultatie”, vervolgt Roel Van Giel. “Wij gaan er van uit dat het om een heel kleine minderheid gaat. Maar wat ze doen, is heel schadelijk. Maar goed, ook de artsenwereld is een afspiegeling van de maatschappij.”

Tegen dokters die ‘betrapt’ worden, start de Orde der Artsen een tuchtprocedure op. “Dat gebeurt op basis van een klacht van patiënten of op basis van informatie die ze zelf vrijgeven. Tijdens de procedure wordt de arts ook zelf gehoord. De tuchtraad beslist dan of er een sanctie nodig is.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wim De Smet (°1970, Asse) was meer dan 20 jaar dienst als journalist bij Het Laatste Nieuws. Hij is altijd op zoek naar nieuws.

Plaats een reactie

Delen