Sam Brokken in De Zevende Dag

Uncategorized

Hogeschool Hasselt ontslaat onderzoeker die kritiek uitte op coronabeleid

Wim De Smet

Onderzoeker en lector gezondheidswetenschappen Sam Brokken is door zijn werkgever, de PXL Hogeschool in Hasselt, met onmiddellijke ingang ontslagen. De reden: Brokken uitte als wetenschapper zijn twijfels over de aanpak van de coronapandemie door de overheid.

Sam Brokken was op 14 februari te gast in De Zevende Dag op één. Tijdens die uitzending, waarin hij in debat ging met vaccinoloog Pierre Van Damme, verklaarde Brokken dat hij zich ernstig vragen stelde bij de aanpak van de pandemie en vooral over het vaccinatiebeleid. Hij vroeg zich onder meer af of dat vaccinatiebeleid, zoals het nu wordt uitgerold, wel de juiste keuze is. “Het vaccin beschermt de persoon zelf maar is op dit moment geen garantie dat je het virus niet kan doorgeven aan iemand anders”, verklaarde Brokken. “Het verhaal van ‘we beschermen elkaar’ en van solidariteit, gaat niet op want daar is helemaal geen bewijs voor. Een vaccin gaat u ook nooit totaal beschermen. Jonge actieve mensen, jonger dan 60, worden nu aangepraat om zich te laten vaccineren, maar als ze in contact komen met het virus zullen ze nauwelijks symptomen ontwikkelen.”

VRT-ombudsman

Brokken kwam na de uitzending zwaar onder vuur te liggen. Bij de VRT-ombudsman regende het reacties. Een deel van de kijkers vond dat Brokken groot gelijk had, een ander deel eiste dat dit soort meningen van het scherm wordt gehouden. Brokken zelf reageerde toen op de website artsenvoorvrijheid.be en hekelde de werkwijze van de televisiemakers. “Het viel me op dat PVD (Pierre Van Damme, nvdr) in deze uitzending door de moderatoren werd aangeduid als expert/rechter en partij tegelijkertijd”, luidde het. “Hij staat voor het beleid en mag ook nog evalueren of enige kritische bedenking relevant is. Een zeer makkelijke uitgangspositie. Op dat ogenblik werd het me duidelijk dat het debat de enige intentie had om de tegenstem publiekelijk én zonder degelijke onderbouw weg te zetten. Toen ik vroeg naar het bewijs van de stelling dat gevaccineerden de ziekte niet konden doorgeven bleef het antwoord uit. Maar als expert heb je het voordeel van de perceptie, zeker na een jaar zonder tegensprekelijk debat.”

De directie van PXL had Brokken vorige maand al een waarschuwing gegeven en eiste dat hij zijn bevindingen niet langer zou meedelen in vraaggesprekken in de media. Toen de onderzoeker enkele dagen geleden toch aantrad in een podcast, besliste de school om hem met onmiddellijke ingang te ontslaan.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wim De Smet (°1970, Asse) was meer dan 20 jaar dienst als journalist bij Het Laatste Nieuws. Hij is altijd op zoek naar nieuws.

7 gedachten over “Hogeschool Hasselt ontslaat onderzoeker die kritiek uitte op coronabeleid”

  1. Mensen die een afwijkende mening hebben moeten monddood gemaakt worden.
    Dit is weer een voorbeeld van “onze” vrijheid van meningsuiting.
    Wie niet binnen de lijnen van van de staatsgreep politici en heersende dictators loopt kan het vergeten.
    Broodroven is nog maar 1 stap in een gans gamma sancties dat ze klaar hebben voor wie enige terechte vorm van kritiek durft hebben.

  2. Nu gaat men ook al mensen/wetenschappers broodroven op grond van een persoonlijke (controversiële) opinie. Ik wist niet dat de “Poetin doctrine” bij de PXL Hogeschool in Hasselt van kracht is. Tijd dat censuur als een misdrijf wordt gekwalificeerd in het het strafwetboek. Het fundamentalistisch beleid binnen de Hogeschool vormt een bedreiging voor de basisbeginselen van een democratische rechtstaat.

  3. @ Walter Maes. Het Poetinisme en het Vivaldi liberalisme zitten op dezelfde golflengte. Hitler regeerde met decreten en Alexander De Croo met besluitwetten. In beide gevallen werden oppositie en parlement de mond gesnoerd.

  4. Schandalig van de PXL Hogeschool Limburg om deze man aan de deur te zetten wegens geldige, echte, wetenschappelijk gebaseerde en terecht kritische bedenkingen en ideeën ! De virologen/experten bakken het vaak te bruin en hebben te veel macht !

  5. Carlo Vrancken, MSc
    ik vond dat het ontslaan op deze basis wel erg aan dictatuur grenst. het is niet geoorloofd om vrije meningsuiting te fnuiken voor zulke slappe elementen. ik vind wel dat de VRT hier, zoals dikwijls in de fout gaat door journalisten in dienst te houden die telkens weer hun (linkse) mening op te dringen en wie die niet deelt verhinderen een eigen begrip te opperen. Sam Brokken heeft in elk geval mijn steun en de directie van de Hogeschool heeft geen gelijk, noch steun!

Plaats een reactie

Delen