Kinderarts Tyl Jonckheer: "Kinderen besmetten ouders veel minder dan omgekeerd"

Foto: Shutterstock.

Uncategorized

Kinderarts Tyl Jonckheer: “Kinderen besmetten ouders veel minder dan omgekeerd”

Anton Schelfaut

“De kans dat een kind een volwassene besmet, is veel kleiner dan omgekeerd.” Dat heeft dokter Tyl Jonckheer, voorzitter van de Belgische Beroepsvereniging van Kinderartsen en coördinator van de pediatrische taskforce corona, gezegd in Het Laatste Nieuws. “Toch leek het de voorbije dagen alsof kinderen de oorzaak waren van de toename van het aantal besmettingen, wat niet klopt.”

Volgens dokter Tyl Jonckheer zijn kinderen minder besmettelijk dan volwassenen. “Ze zijn minder vatbaar voor het coronavirus en worden minder vaak ziek. Omdat ze minder hoesten en niezen, zullen ze de virusdeeltjes ook moeilijker overbrengen”, klinkt het.

“Hoe jonger kinderen zijn, hoe minder vatbaar ze zijn voor het coronavirus”, aldus Jonckheer. “Als ze jonger zijn dan zes jaar, worden ze heel zelden ziek. Hebben ze toch symptomen, dan lijken die op symptomen van andere luchtweginfecties zoals verkoudheden. Ze belanden ook zelden in het ziekenhuis door een corona-infectie.”

“De stroom van infecties van kinderen naar volwassenen is nog altijd veel kleiner dan de stroom van volwassenen naar andere volwassenen of van volwassenen naar kinderen. Uiteraard kunnen kinderen af en toe hun ouders of grootouders besmetten, maar dat is een veel kleinere stroom dan omgekeerd. Het zijn meer de ouders, de leerkrachten en het zorgpersoneel in de crèches die hun kinderen besmetten.”

Sluiten van de scholen

Als coördinator van de pediatrische taskforce corona betreurt Jonckheer het sluiten van de scholen. “Dat had één van de laatste maatregelen moeten zijn. Kinderen spelen een beperkte rol in de stijging van het aantal besmettingen. Nu zijn de cijfers al aan het stabiliseren en de scholen zijn nog open.”

“De kinderen hébben al onwaarschijnlijk veel inspanningen gedaan”, benadrukt hij. “Velen moesten een hobby opgeven en zagen hun kamp in het water vallen. Nu moeten ze nog eens thuisblijven en worden ze opnieuw gestraft. En dat terwijl de epidemiologische impact van een schoolsluiting heel klein is, terwijl de gevolgen voor de leerachterstand en de psychologische gevolgen enorm zijn.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

Plaats een reactie

Delen