Mensenrechten China: Wilmès roept Chinese ambassadeur op matje

Foto: Sophie Wilmés. Photonews.

Uncategorized

Mensenrechten China: Wilmès roept Chinese ambassadeur op matje

Kristof Luypaert

De Chinese ambassadeur in België is dinsdag ontvangen op het kabinet van minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR). Dat vernam BELGA uit goede bron. Hij was er ontboden na een reeks Chinese sancties tegen verschillende Europese parlementsleden maandag, onder wie de Belg Samuel Cogolati.

Cao Zhongming is ontvangen op het kabinet van Wilmès, waar de vicepremier haar boodschap van de dag voordien herhaalde. België verwerpt resoluut de sancties die zijn aangekondigd door de Chinese autoriteiten, met name die tegen de Europarlementsleden.

De Chinese sancties zijn een reactie op mensenrechtensancties die de Europese Unie had aangekondigd tegen verantwoordelijken voor de onderdrukking van de Oeigoeren.

De Europese sancties zijn “een eerlijke weerspiegeling van de ernstige bezorgdheid” over de situatie in Xinjiang, aldus de bron, die anoniem wil blijven. Ook de Verenigde Staten, Canada en Groot-Brittannië namen maandag gelijkaardige sancties tegen China.

Peking zelf speelt het diplomatieke spel hard. Het communistische land kondigde dinsdag aan dat het zowel de Britse ambassadeur als de EU-ambassadeur in China Nicolas Chapuis ‘uit hun bed heeft gelicht’ . Naar verluidt om “in de sterkste bewoordingen” de sancties “gebaseerd op leugens en valse informatie” te veroordelen. Ook Frankrijk heeft dinsdagochtend de Chinese ambassadeur in Parijs ontboden.

Assita Kanko (N-VA): “Blijkbaar is het verdedigen van mensenrechten, vrije meningsuiting en de rechtsstaat een misdaad die bestraffing verdient volgens China”

N-VA Europarlementslid Assita Kanko. Foto Wim Roefs.

De Europese Unie en België verwerpen de Chinese sancties tegen parlementsleden en academici.“Onaanvaardbaar”, zo reageerde de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Josep Borrell maandag.

China vaardigde maandag sancties uit tegen tien Europese parlementsleden en academici en vier entiteiten. Ook de volledige subcommissie Mensenrechten van het Europees Parlement is geviseerd. Die maatregel kwam er nadat de EU voor het eerst in meer dan dertig jaar mensenrechtensancties had afgekondigd tegen China. Dit omwille van de mensonwaardige behandeling van de Oeigoerse minderheid in de autonome regio Sinkiang.

“Betreurenswaardig en onaanvaardbaar”, reageerde Borrell. “Dit biedt geen antwoord op onze legitieme bekommernissen. We willen dat China in dialoog treedt over mensenrechten in plaats van de confrontatie op te zoeken”, aldus de Spanjaard. Ook minister Sophie Wilmés “verwerpt ten zeerste” de Chinese respons op “maatregelen die zijn genomen ter verdediging van de mensenrechten, een kernprincipe van het Europees beleid”.

Ook N-VA Europarlementslid Assita Kanko (N-VA) reageerde gechoqueerd.“Dit is heel erg en moet op de reeds lange lijst van bestaande zorgen komen die het parlement heeft met betrekking tot toekomstige afspraken met China”.

Kanko, zelf ook lid van de mensenrechtencommissie is scherp: “China heeft helemaal geen respect voor de EU. Het is tijd voor een strategische analyse van onze relatie met dit land. De Chinese Draak laat zich niet temmen, maar wij ook niet. De EU moet beseffen dat we anders op die manier aan de wereld tonen hoe wij graag behandeld worden.”

“Als lid van de mensenrechtencommissie, ben ik solidair met mijn collega’s die persoonlijk gesanctioneerd werden door de Chinese regering. Blijkbaar is het verdedigen van mensenrechten, vrije meningsuiting en de rechtsstaat een misdaad die bestraffing verdient”, besluit het Europarlementslid.

Ecolo parlementslid Samuel Cogolati geviseerd

Een van de tien geviseerde individuen is Ecolo-parlementslid Samuel Cogolati, die in de Belgische Kamer een voorstel van resolutie heeft ingediend om het lot van de Oeigoeren als “genocide” te bestempelen. In de Kamer zijn verscheidene resoluties ingediend over de kwestie. Na de paasvakantie organiseert de commissie Buitenlandse Zaken hoorzittingen.

Cogolati is alvast niet zinnens om de strijd te staken. “Het is afschuwelijk want men viseert het hart van de democratie”, zo reageert hij bij Belga. “Maar dit soort gerichte intimidatie zal mijn vastberadenheid enkel maar versterken.” Cogolati zal blijven ijveren voor de erkenning van het lot van de Oeigoeren als “genocide” en voor de bestraffing van “verantwoordeiljken voor mensenrechtenschendingen in Sinkiang, Tibet, Hongkong of waar ook in China”. “Ongeacht het gewicht van deze sancties, het is niets in vergelijking met de ernstige vervolgingen die de Oeigoeren dagelijks moeten ondergaan.”

Ook vijf Europarlementsleden uit uiteenlopende politieke families zijn bestraft met een verbod om nog naar China te reizen, of om zaken te doen met het land. De sancties raken parlementsleden “die meningen uiten tijdens het uitoefenen van hun democratische plicht”, laakt parlementsvoorzitter David Sassoli, die verzekerde dat de reactie van Peking “gevolgen” zal hebben.

Verscheidene parlementsleden willen dat de sancties op de voorgrond treden in het debat over de ratificatie van het investeringsakkoord tussen de EU en China.

Klik hier om de reportage te bekijken via RTBF.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

1 gedachte over “Mensenrechten China: Wilmès roept Chinese ambassadeur op matje”

  1. wat een hypocrieten zouden ze eens niet eerder in eigen boezem zien in Europa .bv.de democratisch verkozen parlementsleden van Catalonie die zitten weg te rotten in de Spaanse gevangenissen.met als toppunt die Europese parlementsleden die voor de opheffing stemden van de democratisch verkozen president van Catalonie Puigimont.ik zou me schamen.

Plaats een reactie

Delen