Paus Franciscus (Shutterstock)

Paus Franciscus (Shutterstock)

Uncategorized

Paus veroordeelt geweld tegen christenen in Irak

Simon Segers

Paus Franciscus is vrijdag geland in de Irakese hoofdstad Bagdad. Dat schrijft De Standaard. Dit is de eerste keer dat een pauselijk bezoek in het land plaatsvindt.

Johannes Paulus II had in het jaar 2000 plannen om naar Irak te reizen, maar uit veiligheidsoverwegingen ging dit niet door. Een gebrek aan precedent en een nog steeds woedend coronavirus hielden paus Franciscus niet tegen om de christelijke minderheid een hart onder de riem te steken. Geschat wordt dat het aantal christenen in Irak gedaald is van anderhalf miljoen naar nog slechts 200.000 in de afgelopen dertig jaar.

De Eerste Golfoorlog in 1991 en de Amerikaanse invasie in 2003 dwongen vele Irakezen op de vlucht omwille van het resulterende economisch verval. De middenklasse van Bagdad bestond uit vele christenen en zij zijn in grote aantallen weggevlucht. Westerse landen hebben zich in het verleden al meer happig getoond om christelijke vluchtelingen op te vangen zodat velen van hen nooit zijn teruggekeerd.

Islamitische Staat

Hoewel president Bush het na ‘9/11’ zijn missie had gemaakt islamitische terreur te bestrijden, is terreur net hetgeen wat toenam. Volgens de Irakese literatuurprofessor Sinan Antoon zijn sinds 2004 meer dan 60 kerken aangevallen. In 2010 vermoordde Islamitische Staat 58 mensen in de Onze Vrouw van de Verlossing-kerk in Bagdad. Reeds gisteren is Franciscus op bezoek geweest op deze plaats van christelijk leed. Zondag reist hij verder naar Qaraqosh, waar in 2014 50.000 christenen op de vlucht gingen voor de brutaliteit van IS.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

1 gedachte over “Paus veroordeelt geweld tegen christenen in Irak”

  1. Eigenlijk zijn de Arabische christenen de dupe van de neokoloniale oorlogen die Amerikanen en Navo bondgenote voeren in het Midden-Oosten vanwege de olie. Gezien de religieuze affiniteiten met de agressors krijgen de lokale christenen de rekening gepresenteerd. Ter herinnering, in de Sovjet-unie en oost-Europa woonden tijdens WO2 sedert eeuwen een Duitse diaspora. Die werden ook de dupe van Hitlers agressie tegen de Sovjet-Unie, Polen, Tsjechië en op alle plekken waar het Rode leger tijdens haar tegenoffensief passeerde.

Plaats een reactie

Delen