België koploper in belastingdruk volgens nieuwste OESO-ranking

Foto: Illustratief. Shutterstock.

Uncategorized

België koploper in belastingdruk volgens nieuwste OESO-ranking

Kristof Luypaert

De belastingdruk is nergens zo hoog als in België. Dat bevestigt de nieuwste OESO-ranking. Door de coronapandemie en de bijhorende steunmaatregelen nam de belastingdruk in de meeste landen wel enigszins af in vergelijking met vorig jaar.

Enige uitzondering in dit verhaal vormen de singles. In België vergeleken met vorig jaar is in die categorie een grotere daling dan onder de 37 OESO-lidstaten. De coronacrisis deed de lonen dalen. De diverse overheden gaven ook steun aan de gezinnen, stelt de OESO. In een erg uitgebreid rapport ‘Taxing Wages 2021′ berekende de OESO de gemiddelde belastingdruk op 34,6 procent. Dit is voor een alleenstaande werknemer zonder kinderen in 2020.

Ons land tekent dan wel een minimale daling met 0,76 procentpunt op tot 51,5 procent. Het eindigt desalniettemin moederziel alleen boven de 50 procent. Van uw loon blijft er met andere woorden netto minder dan de helft over. België is overigens nog het enige land dat een belastingdruk hoger dan 50 procent noteert. Netto blijft er met andere woorden van uw loon minder dan de helft over. Duitsland staat op de tweede plaats met 49 procent. Frankrijk staat op plaats vier met 46,6 procent. In Nederland roomt de overheid slechts 36,4 procent af.

Bron: OESO

Koppels met kinderen

Ook bij koppels met één werkende ouder en twee kinderen staat België bovenaan in de rangschikking. Turkije staat helemaal bovenaan met 38,2 procent, gevolgd door Frankrijk, Zweden, Griekenland, Finland en Italië. Het gemiddelde noteert op 24,4 procent. Hoewel België met 34,9 procent een daling van 1,71 punt optekende staat ons land ook hier nog steeds op plaats zeven.

Tussen 2019 en 2020 is de belastingkloof voor dit type huishouden voor 16 landen met meer dan een procentpunt gedaald. De grootste dalingen deden zich voor in Litouwen (9,88 procentpunt), de Verenigde Staten (4,62 procentpunt), Polen (4,32 procentpunt), Italië (2,68 procentpunt), Canada (2,10 procentpunt) en Korea (2,06 procentpunt).

De belastingkloof voor eenverdieners met kinderen is in alle OESO-landen lager dan voor alleenstaanden zonder kinderen, behalve in Mexico, waar beide types huishoudens met hetzelfde belastingniveau te maken hebben. De verschillen zijn ongeveer 15% of meer van de arbeidskosten in Oostenrijk, België, Canada, Tsjechië, Duitsland, Ierland, Litouwen, Luxemburg, Polen en Slovenië.

Bron: OESO

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

3 gedachten over “België koploper in belastingdruk volgens nieuwste OESO-ranking”

  1. én nog komt de communistische staat genaamd belgie niet toe; want elk jaar moet er bij geleend worden en stijgen de deficieten. Hebben die hoge heren nu nog niet door dat er iets heel grondigs (zelfs rottend) fout zit in deze failed state??

    “time to cut us loose” van deze hoop drek!

Plaats een reactie

Delen