Fort van Breendonk

Uncategorized

Man die nazigroet bracht in Breendonk staat terecht

Wannes Neukermans

G.V. staat vandaag in Mechelen terecht nadat hij in augustus 2019 een Hitlergroet bracht in het Fort van Breendonk. Daardoor moet hij zich verantwoorden wegens negationisme en inbreuken op de antiracismewet.

Jos Vander Velpen, een advocaat die optreedt voor de Liga voor de Mensenrechten en de nabestaanden van de politieke gevangenen van Breendonk, reageert: “‘Wat V. deed, was geen impulsieve bevlieging zoals hij zelf zegt, maar een doelbewuste provocatie. Hij en zijn vrienden wisten heel goed wat ze die dag in Breendonk kwamen doen.” Vander Velpen is ook de auteur van het boek Breendonk, kroniek van een vergeten kamp. Hij trad ook op als advocaat van de PVDA.

Right Wing Resistance

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de nazi’s het kamp als doorvoerkamp voor joden, verzetsstrijders en andersdenkenden. Vanuit dit Fort deporteerden de Duitsers enkele duizenden mensen richting vernietigingskampen zoals Auschwitz. Het Fort van Breendonk doet nu dienst als herdenkingsplaats voor de vele slachtoffers van de oorlog.

G.V. was er in augustus 2019 op bezoek met een delegatie van het extreemrechtse groepje Right Wing Resistance Vlaanderen. Die organisatie heeft haar wortels in Nieuw-Zeeland.

Het Fort van Breendonk, en andere oude nazikampen, hebben een aantrekkingskracht op vele neonazi’s. Het groepje liet zich fotograferen in de ‘Casinozaal’, een kamer in het fort waar de Duitse bezetters aten en feestten. Vandaag ziet de kamer er nog steeds uit zoals tijdens de Tweede Wereldoorlog, met de authentieke Duitse adelaar boven op een hakenkruis en het motto van de SS, ‘Meine Ehre heisst Treue’. Het is niet de eerste keer dat iemand met nazisympathieën een foto van een Hitlergroet aan een symbolische plaats op sociale media gooit.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

14 gedachten over “Man die nazigroet bracht in Breendonk staat terecht”

  1. Nadat de Duitsers verdreven waren werd het fort door het “verzet”/lafaards gebruikt om dezelfde martelpraktijken toe te passen op de collaborateurs.Echte verzetslui deden hieraan niet mee,enkel diegenen die profiteerden van de anarchie die er toen heerste bezondigden zich(ladderzat) aan dezelfde bestialiteiten.Deze waren meestal ingegeven om rekeningen te vereffenen!Na de bezetting liepen er veel rond met een wapen,die zogezegd in het verzet hadden gezeten om vrouwen kaal te scheren en incivieken in de leeuwenkooien op te sluiten!Toen de Duitsers het Ardennen offensief begonnen waren deze “helden” er niet gerust in en borgen ze hun armbanden snel terug op!Die van de PVDA steken tijdens het zingen van de Internationale hun vuist omhoog en dromen van Stalin,Pol Pot,Kim Jong-un en Mao….Wanneer wordt er een wet gestemd die het verheerlijken van die monsters aan banden legt?

  2. Hopelijk wordt die man veroordeeld. Hij heeft een totaal gebrek aan respect voor deze historische site. Mijn gedachten gaan uit naar de Vlamingen die in Breendonk vermoord zijn.

  3. Vooruit-mandataris Stef Vonk mag wel ongestraft dwepen met Stalin en andere massamoordenaars!!!
    De rechters laten zich gewoon misbruiken door de hypocriete politiek kaste die hen benoemd heeft.

  4. Mijn gedachten gaan uit naar al die Vlamingen die zijn gefolterd en vermoord in Breendonk. Het is schandelijk wat die man heeft gedaan en ik hoop dat hij hiervoor gestraft wordt.

  5. De man moet gestraft worden voor wat hij heeft gedaan: hij heeft zich op een historische beladen plek respectloos, beledigend en tergend uitgelaten. Dat hij in zijn woonkamer of clublokaal zich zo gedraagt zal mij worst wezen, maar dat hij het heeft gedaan op die plek is onvergeeflijk. Ik ben anti katholiek maar ga dat niet etaleren in de kathedraal van Antwerpen en ik heb daar ook het recht niet toe.

  6. In een recente zaak met verkrachting gevolgd met gewelddadige dood verklaarde de rechter aan de veroordeelde:” de strafmaat is mild omdat ik u een tweede kans gun”. Vreemde gedachtegang. Maar als mildheid in die omstandigheden kan dan is een controversiële groet zeker geen rechtszaak waard.

  7. Hitlergroet bestraft met zes maand cel wegens négationnisme en aanzetten tot haat en geweld (sic). Een hooligan(allochtoon) die winkels plunderde kwam er in Brussel van af met een werkstraf. Falend rechtssysteem? Dringend jury invoeren om politiek georiënteerde vonnissen te corrigen. Nu lijkt het wel alsof in Mechelen de repressie nooit is gestopt.

Plaats een reactie

Delen