Nepsollicitaties bij bedrijven: "De zoveelste stap in het stigmatiseren van werkgevers", aldus Filip Dewinter

Foto: Filip De Winter (VB) en Jan Jambon (N-VA) bij de openingszitting van het Vlaams Parlement. Foto: Photonews

Uncategorized

Nepsollicitaties bij bedrijven: “De zoveelste stap in het stigmatiseren van werkgevers”, aldus Filip Dewinter

Kristof Luypaert

Bedrijven die vacatures uitschrijven, kunnen daar binnenkort fictieve sollicitaties op krijgen. De Vlaamse regering heeft daarover akkoorden gesloten met 33 sectoren, waaronder de horeca, kappers, elektriciens en de kleinhandel. Dat schrijft De Tijd dinsdag. Voor Vlaams Parlementslid Imade Annouri (Groen) gaat het niet ver genoeg. Zijn partij dringt aan op praktijktesten. Filip Dewinter (VB) daarentegen noemt het “de zoveelste stap in het stigmatiseren van de werkgevers” en vindt het “stuitend dat een Vlaamse Regering met N-VA hierin het voortouw” neemt.

Via fictieve sollicitatiebrieven zullen kandidaten met gelijkaardige profielen worden voorgesteld, maar met verschillen in geslacht, leeftijd of afkomst. Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) bereikte een akkoord met 33 bedrijfssectoren. Die zouden samen 1,9 miljoen Vlamingen in de privésector vertegenwoordigen.

Enkele sectoren laten geen nulmeting uitvoeren. Ze maakten andere afspraken met de Vlaamse regering. Voor de dienstenchequesector komt dat omdat de sector al met mystery calls discriminatie in kaart bracht. De uitzendbedrijven kwamen met de Vlaamse overheid overeen zelf te onderzoeken waarom 55-plussers ondervertegenwoordigd zijn in uitzendjobs. Ook de verhuissector doet niet mee aan de nulmeting. De Vlaamse regering zal als werkgever ook zelf actie ondernemen.
De afspraken met de bedrijfssectoren gebeuren via tweejaarlijkse sectorconvenanten.

Vlaams Belang wil geen nepsollicitaties: “Werkgever moet vrij zijn om aanwervingen te bepalen”

Het Vlaams Belang verzet zich met klem tegen de nieuwste vorm van ‘mystery calls’. “Het is de zoveelste stap in het onder valse voorwendselen stigmatiseren van onze werkgevers”, aldus Vlaams Parlementslid Filip Dewinter (Vlaams Belang). Dewinter kondigt aan minister Crevits in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement te interpelleren. Het Vlaams Belang is van mening “dat het zich valselijk voordoen als iemand anders om vermeende discriminatie uit te lokken onwettelijk is”.

De partij diende eerder dit jaar om die reden al klacht in tegen de Vlaamse regering in verband met de geplande correspondentietesten. De Vlaamse regering verving na politieke druk de term ‘praktijktesten’ door de nieuwe term ‘correspondentietesten’.

Filip Dewinter: “Stuitend dat de Vlaamse overheid met N-VA hierin het voortouw neemt”

De Vlaamse regering heeft nu akkoorden gesloten met 33 bedrijfsssectoren. Het gaat onder meer over elektriciens, kappers, fitnesszaken, de horeca, de betonindustrie, de binnenscheepvaart, taxibedrijven en de vastgoed- en de diamantsector. Ook de kleinhandel werkt mee. In fictieve sollicitatiebrieven zullen kandidaten met gelijkaardige profielen worden voorgesteld, maar met verschillen in geslacht, leeftijd of afkomst.

“Bedrijven en ondernemers moeten het recht hebben om met hun eigen zuurverdiende centen aan te werven wie ze willen”, klinkt het bij Dewinter. Het Vlaams Belang nam de correspondentietesten al vaker onder vuur. Volgens de partij zijn het “illegale methodes” om discriminatie aan te tonen.

Vlaams Parlementslid Immade Annouri (Groen). Foto: Groen.

“Identiteitsfraude, valsheid in geschrifte en uitlokking liggen aan de basis van deze gecamoufleerde testen”, reageert Dewinter. “Het is bijzonder stuitend dat uitgerekend de Vlaamse overheid hierin het voortouw neemt. De N-VA, die zogezegd tegen de mystery calls is, levert met Jan Jambon per slot van rekening de Vlaamse minister-president.”

Dewinter gaat minister Crevits dan ook ondervragen over de akkoorden die de regering met de 33 sectoren sloot. Die sectoren vertegenwoordigen maar liefst 1,9 miljoen Vlamingen in de privésector.

Al deze mensen moeten in een democratische rechtsstaat de vrijheid hebben om hun eigen werknemers aan te werven”, besluit Dewinter, die tevens bemerkt dat deze strijdplannen tegen discriminatie goed zijn voor een kostenplaatje van maar liefst 3.150.000 euro. “Deze kostelijke diversiteitsobsessie zorgt er enkel voor dat onze bedrijven gestigmatiseerd worden als racistisch tot het tegendeel bewezen is, en in een strikt politiek correct keurslijf worden gedwongen.”

Groen pleit voor praktijktesten

Groen reageert met gemengde gevoelens op de beslissing van minister Crevits. “Door deze beslissing erkent de regering dat discriminatie op werkvloer wel degelijk een fundamenteel probleem is. Tegelijk wil ik wijzen op de halfslachtige houding van de Vlaamse regering: deze nepsollicitaties moeten discriminatie alleen in kaart brengen en niet bestraffen”, zegt Vlaams Parlementslid Imade Annouri.

“Discriminatie in kaart brengen is één ding, het mede mogelijk maken dat slachtoffers daadwerkelijk naar het gerecht kunnen stappen om de discriminatie aanklagen, laten stoppen en bestraffen, is een ander ding. Daarvoor moet je werken met praktijktesten”, aldus nog Annouri.


PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

8 gedachten over “Nepsollicitaties bij bedrijven: “De zoveelste stap in het stigmatiseren van werkgevers”, aldus Filip Dewinter”

  1. De minister van 12 ambachten, 13 ongelukken, madame Crevits heeft weer eens wat nieuws gevonden om zich in de afgezaagde kijker te plaatsen. Niet te geloven. Begrijpt die dame wel hoe onvoorstelbaar belachelijk ze zich maakt?

  2. De ondernemingen moeten dan ook maar goed vergoed worden voor verloren tijd met nepsollicitaties. Pervers gevolg, mensen met exotische naam zullen ook niet meer uitgenodigd worden..waarschijnlijk toch weer nepsollicitant.

  3. Ik ben ooit door de V.D.A.B. uitgenodigd geweest voor een heel slecht betaalde functie in de tuinbouw.
    Er zaten 6 allochtonen in de wachtzaal.
    Net die 6 allochtonen waren samen smoesjes aan het verzinnen om toch maar niet te moeten beginnen werken.

Plaats een reactie

Delen