Annick Ponthier. Foto Photonews. © Jan De Meuleneir/Photo News - 10780315-029

Annick Ponthier. Foto Photonews. © Jan De Meuleneir/Photo News - 10780315-029

Uncategorized

Project antiterreurzoekrobot geannuleerd, prijskaartje: 16 miljoen

Pieter Van Berkel

Staatsveiligheid, de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (ADIV) en de federale politie zetten een contract voor de aankoop van een zoekrobot, om het internet te screenen op sporen van terreurdreiging, stop. Het Vlaams Belang is niet te spreken over de gang van zaken. Het kostenplaatje van de software bedroeg in totaal 16 miljoen euro.

Staatsveiligheid, de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (ADIV) en de federale politie kochten in 2016 een zoekrobot om websites en sociale media te screenen op sporen van terreurdreiging en radicalisering. De drie overheidsdiensten beslisten midden februari om het contract met de Nederlandse softwareontwikkelaar achter de zoekrobot stop te zetten. De zoekrobot zou niet aan de verwachtingen voldoen.

Het contract werd opgezegd vanaf 4 maart 2021, met een wettelijke opzegtermijn van 180 kalenderdagen. “Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) liet verstaan dat er binnen zes maanden zal worden beslist over een nieuw contract“, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Annick Ponthier. “Dit is niet enkel een geldverspilling. Dit had voor de veiligheid van eenieder vooral al veel eerder moeten gebeuren.”

Het kostenplaatje van de software bedroeg in totaal 16 miljoen euro: 11 miljoen euro betaald aan investeringen en ongeveer 5 miljoen euro aan werkingskosten.

Federale politie ging nooit naar opleidingen

“De federale politie zou een lijvig rapport geschreven hebben over de gebreken van het systeem, maar nu blijkt dat de federale politie nooit naar de door de leverancier georganiseerde opleidingen is gekomen”, aldus nog Ponthier. “Op het vlak van samenwerking van de veiligheidsdiensten is dit geen goed voorbeeld.”

Het Vlaams Belang hoopt dat er snel werk wordt gemaakt van een alternatief. “In een wereld die zeer snel verandert en nieuwe vormen aanneemt op vlak van geopolitieke en cyberdreigingen, is het zeer belangrijk snel in te zetten op een waardig alternatief”, zegt Ponthier. “Ik krijg het gevoel dat het nu angstvallig stil blijft wat de stopzetting van dit contract betreft, en dat niemand de verantwoordelijkheid wil nemen. Dat moeten we absoluut voorkomen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

3 gedachten over “Project antiterreurzoekrobot geannuleerd, prijskaartje: 16 miljoen”

  1. “De federale politie zou een lijvig rapport geschreven hebben over de gebreken van het systeem, maar nu blijkt dat de federale politie nooit naar de door de leverancier georganiseerde opleidingen is gekomen” ik zag onlangs dat ze nog een IT-security specialist zochten, waarschijnlijk gingen ze er niet heen uit angst voor paal te staan.

  2. Maar als je 1 verkeerd woordje over de niet Europese medeburger op sociale media zet weten ze je wel te vinden.
    Daar kunnen Vlaams Belang mandatarissen vast van meespreken.

Plaats een reactie

Delen