Een test- en vaccinatiecentrum. Foto Shutterstock.

Een test- en vaccinatiecentrum. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Vaccinatie Brusselse risicopatiënten gestart, Vlaanderen nog niet klaar

Ruben Notteboom

Brussel is dinsdag begonnen met risicopatiënten te vaccineren. Vlaanderen laat nog op zich wachten tot eind april. Volgens Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie aan VRT is dat te verklaren omdat “onze bevolking iets jonger is en de vaccinatiebereidheid lager ligt.” Gisteren waren er ook problemen met de website van de overheid. Lezer I.A. doet zijn verhaal aan de redactie.

De eerste risicopatiënten in Vlaanderen krijgen vanaf 19 april hun eerste prik. Volgende week zullen er daarvoor uitnodigingen verstuurd worden. Er waren echter wel al wat problemen hiermee. Risicopatiënten die wilden inloggen op de overheidswebsite om na te kijken of ze geregistreerd waren als risicopatiënt, kregen vaak geen toegang. De website kon de vele gebruikers niet aan. Ze kregen een melding te zien dat “de website veel bezoekers ontvangt” en ze even moesten wachten.

Technische problemen website

Een getuige, I.A., vertelt aan de redactie dat hij “wilde controleren of zijn moeder geregistreerd is omdat ze diabetes heeft.” “Ik geloof dat ze type 2 heeft. Volgens de huisarts zou ze daardoor in aanmerking komen omdat ze risicopatiënt is. Toen ik gisteren wilde inloggen, lukte dat maar niet. Ik kreeg gewoon een error. Later probeerde ik opnieuw op een andere computer en een ander netwerk, want ik dacht dat het misschien aan mijn laptop of internet lag. Ik had het probleem echter opnieuw. Uiteindelijk kreeg ik de melding te zien dat er gewoon te veel bezoekers waren.”

Hij begrijpt niet hoe zoiets kan. “Je zou toch denken dat de overheid anticipeert dat er zoveel bezoekers zullen zijn. Ik vraag me af waarom de technische dienst er dan niet voor zorgt dat de servers sterk genoeg zijn om die druk op te vangen. De overheid zou daar toch echt wel de middelen voor moeten hebben denk ik zo.”

Vlaanderen toch nog koploper

De technische problemen zouden geen invloed hebben op de planning. Volgende week komen de eerste uitnodigingen. In Brussel werden die afgelopen weekend al verzonden. Risicopatiënten tussen de 61 en 64 jaar zijn de eersten op de lijst. Vandaag zijn ook de uitnodigingen voor risicopatiënten ouder dan 59 verstuurd.

Vlaanderen loopt echter wel nog voor op de rest van het land op het gebied van vaccinatie. meer dan 900.000 mensen zijn in Vlaanderen gevaccineerd, dat is 17% van de bevolking. Brussel zit aan ongeveer 135.000, iets meer dan 14% van de bevolking. Wallonië heeft al 541.000 mensen gevaccineerd, of 19,1% van de bevolking. Het Duitstalige gedeelde van ons land heeft 11.400 mensen of iets meer dan 18% gevaccineerd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen