De cijfers lagen nog nooit zo hoog. Foto Shutterstock.

De cijfers lagen nog nooit zo hoog. Foto Shutterstock.

Uncategorized

13 Vlamingen in psychiatrie per dag: hoogste in tien jaar tijd

Ruben Notteboom

Vorig jaar werden 4.735 Vlamingen met dwang opgenomen in de psychiatrie. Dat is het hoogste cijfer in tien jaar tijd. Volgens experten zou dat echter niet met corona te maken hebben, maar met de wetgeving die moet worden aangepast worden en een snellere reactie tegen problematische gevallen.

Volgens De Morgen en HLN is het aantal gedwongen opnames in Vlaanderen fors gestegen. In tien jaar tijd is het aantal gestegen van 3.043 naar 4.735. Dat is een stijging van 4,6%. 1 op de 8 opnames in 2020 gebeurde onvrijwillig.

De schuld van corona?

Gedelegeerde bestuurder van Zorgnet-Icuro Margot Cloet, dat de cijfers verzameld, zegt dat “dwang vermeden moet worden omdat het trauma en stigma veroorzaakt en de re-integratie van patiënten bemoeilijkt.” Daarom pleit ze voor een wetshervorming.

Corona zou niet de onderliggende reden zijn voor de stijging. Tijdens de eerste golf van april tot juni zorgde het virus en de maatregelen wel degelijk voor meer collocaties, maar naar verluidt gebeurde dat niet in de tweede golf van september tot november.

Alcohol- en drugsverslaving

Cloet zegt dat de opnames vooral te wijten zijn aan alcohol- en drugsverslaving. Zeker onder jongeren en jongvolwassenen is het probleem schrijnend. Daarnaast komen problemen met agressie of eetstoornissen ook vaker voor.

Dat wil echter niet zeggen dat er meer agressieproblemen, eetstoornissen of drugs- of drankverslaafden zijn dan vroeger. “Onze maatschappij tolereert dat soort gedrag steeds minder,” zegt Cloet. “Er wordt sneller aan de alarmbel getrokken.”

Wachttijden psychiatrie te lang

Ten slotte wordt opname met dwang ook wel eens misbruikt om de wachttijden te omzeilen. Die zijn soms ontzettend lang. Daarom wil Zorgnet-Icuro een wetshervorming om dit te vermijden in de toekomst. In 2019 werden al voorstellen ingediend om een klinische evaluatieperiode van maximum 48 uur in het leven te roepen en het medische verslag uit te breiden. Voorzitter Raf De Rycke (Broeders van Liefde) steunt dat voorstel nog steeds.  

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

4 gedachten over “13 Vlamingen in psychiatrie per dag: hoogste in tien jaar tijd”

  1. Dit is de schuld van de media die de mensen gek maken van angst. Op de radio valt, niet enkel op het nieuws, maar in ALLE programma’s, om de haverklap het woord corona, of woorden die er wat mee te maken hebben. Vanmorgen tussen 7 en 9 op radio 2 zeker 50 keer. Op televisie, zowel VRT als VTM, begint het nieuws ook meestal met corona. Ik heb het eens nageteld in maart van vorig jaar op VRT. Van de 3O minuten middagnieuws waren er 29 minuten aan corona gewijd, met om de 15 SECONDEN een verwijzing naar de Chinese bejaardenpest! En dan is men verwonderd dat de mensen depressief worden. En ’s avonds is het al niet beter met ‘Thuis’ en ‘Familie’ waar een maatschappijbeeld wordt voorgeschoteld vol met leugens, bedrog, overspel, geweld en doodslag. En dan vraagt men zich nog af waarom zoveel mensen zelfmoord plegen.

Plaats een reactie

Delen