Foto ter illustratie - Foto: Shutterstock

Foto ter illustratie - Foto: Shutterstock

Uncategorized

Verenigde Staten en Noorwegen sluiten zich aan bij EU-defensieproject

Niels Geerinck

De Europese Unie heeft een akkoord gesloten met de Verenigde Staten, Canada en Noorwegen. Deze landen zullen toetreden tot een zogenaamd ‘defensie-project’. Dat werd woensdag door verschillende diplomaten besproken. Het project zou kaderen in het vergemakkelijken van militaire bewegingen en het leveren van steun.

Het besluit betekent concreet dat er een samenwerking komt met de VS, Canada en Noorwegen, buiten de NAVO om. Het gaat om een permanente structurele samenwerking (PESCO). Toch wordt benadrukt dat de NAVO de voortrekkersrol blijft behouden. De onderhandelingen voor deze samenwerking werden al opgestart in het kielzog van de Russische acties in de Krim. De focus van het pact ligt vooral op militaire mobiliteit.

“Hun expertise zal bijdragen aan dit project en zo de militaire mobiliteit in en buiten de Europese Unie verbeteren. In onze trans-Atlantische relaties is dit een domein waarop we dezelfde prioriteit en gemeenschappelijke belangen hebben”, aldus Josep Borrell, een vertegenwoordiger voor het Europees buitenlands beleid.

Er zijn voorlopig echter nog geen gesprekken geweest met Frankrijk en Groot-Brittannië. Die twee landen zijn allebei erg grote militaire mogendheden.

Militaire mobiliteit en interventiemacht

Volgens Borrell is er nood aan een efficiënter manier van militaire mobiliteit binnen Europa. Nederland zou hierin de leiding willen nemen. Er zal een modernisering van wegen, bruggen en spoorwegen worden ingezet. Ook de troepenbewegingen en het vervoeren van militaire uitrusting, installaties en ander materieel over Europese bodem zullen sneller en efficiënter kunnen door het nieuwe pact. Veel beslissingen werden genomen met een inachtneming van de ontwikkelingen in Rusland.

Een ander punt op de agenda van de Europese defensieministers was het op poten zetten van een ‘snelle interventiemacht’. Deze zou ongeveer 5.000 soldaten sterk zijn. Dertien lidstaten, waaronder ook België waren voorstanders van de invoering hiervan.

“Indien we bij dringende situaties moeten discussiëren en een troepenmacht moeten samenstellen, dan komen we te laat. Er is een capaciteit om op te treden nodig indien we een geopolitieke macht willen zijn”, aldus Borrell

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

1 gedachte over “Verenigde Staten en Noorwegen sluiten zich aan bij EU-defensieproject”

  1. Wat gaat België bijdragen aan die”snelle interventiemacht”.Brandweerwagens????Het Arme Belgische Leger haalt door de besparingen qua vuurkracht nog niet het niveau van de vroegere Rijkswacht.

Plaats een reactie

Delen