Het Brussels justitiepaleis. Foto Shutterstock.

Het Brussels justitiepaleis. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Eerste vervolgingen voor fraude met Vlaamse coronapremies

Ruben Notteboom

Het parket van Brussel sleept voor het eerst fraudeurs met Vlaamse coronapremies voor de strafrechter. Het betreft een boekhouder die tientallen spookbedrijven opzette om zo ruim 300.000 euro te claimen. Spookbedrijven zijn nepbedrijven die meestal opgezet worden om wet- en regelgeving te omzeilen of illegale activiteiten te verbergen. In dit geval hoopte de boekhouder de overheid ermee te bedriegen.  

“De twee verdachten moeten zich verantwoorden voor het aanvragen van steunvergoedingen op naam van 37 vennootschappen, terwijl die geen enkele activiteit uitoefenden en niet in aanmerking kwamen voor de vergoeding”, zegt Sarah Durant, de woordvoerster van het Brussels parket aan De Tijd.

Spookbedrijven om coronapremies op te eisen

De boekhouder is afkomstig uit Limburg. Het Brusselse gerecht had hem al een tijdje in het vizier wegens btw-fraude. In totaal had hij ongeveer 23 spookbedrijven opgezet. Sommigen stonden op zijn naam, anderen op de naam van één van zijn naasten. Zo stond er een bedrijf op de naam van zijn vriendin, haar Albanese familievrienden, vrienden en buren. Die mensen wisten naar verluidt van niets. Wat hij allemaal precies met die spookbedrijven deed, is niet meteen duidelijk.

De Vlaamse inspectie bracht bij het Brussels parket aan het licht dat de man zijn spookbedrijven ook inzette om Vlaamse coronapremies op te eisen. Die informatie is wel vrijgegeven. De inspectie kreeg hem vooral in de gaten toen hij één e-mailadres gebruikte voor verschillende aanvragen. In totaal heeft hij 308.480 euro aan Vlaamse coronapremies illegaal kunnen opeisen.

Al 66,7 miljoen euro teruggevorderd

Volgens de Vlaamse minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) heeft de inspectiedienst van het Vlaamse Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) al zeker 165 ondernemingen gespot die aan subsidiefraude doen. In totaal werden al 12.579 dossiers met een hoog risico aanvullend gecontroleerd en in 6.777 dossiers werd de steun teruggetrokken. De Vlaamse overheid heeft zo al 66,7 miljoen euro teruggevorderd, waarvan slechts 35,9 miljoen al betaald is.  

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

1 gedachte over “Eerste vervolgingen voor fraude met Vlaamse coronapremies”

  1. “Het betreft een boekhouder…” Vraag zijn naam maar eens aan Hilde Crevits, hij was in een vorig leven ook nog schepen in Heusden-Zolder voor haar partij. Zij kan wellicht ook uitleggen waarom dit mandaat gestopt is…wegens bedreiging van een diensthoofd.
    Het partijtje van Crevits zwijgt daarover als vermoord.

Plaats een reactie

Delen