© G7

© G7

Uncategorized

G7 neemt forse houding aan tegenover China

Pieter Van Berkel

De leiders van de G7 – de Verenigde Staten, Japan, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Canada – hebben zondag gezamenlijk een zeer kritische houding tegenover China aangenomen.

In het slotcommuniqué van de G7 werd China op de vingers getikt over mensenrechtenschendingen in Xinjiang, werd opgeroepen om de Hongkongse autonomie te behouden, werd steun uitgesproken voor Taiwan en werd een grondig onderzoek geëist naar de oorsprong van het coronavirus in China.

“Wij zullen onze waarden uitdragen, onder meer door China op te roepen de mensenrechten en de fundamentele vrijheden te eerbiedigen, met name in verband met Xinjiang en de rechten, vrijheden en een hoge mate van autonomie voor Hongkong die zijn vastgelegd in de Chinees-Britse gezamenlijke verklaring”, klinkt het in de verklaring van de G7, die dit jaar samenkwam in het Engelse Cornwall.

Oorsprong coronavirus

De G7 riep ook op tot een transparant onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus. China zou daarover te weinig transparantie bieden en geen toegang verlenen tot de labo’s. Volgens de Amerikaanse president Joe Biden (Dem.) is het nog niet zeker of het virus ontstaan is door “een vleermuis of een misgelopen experiment in een laboratorium”.

De zeven landen riepen ook op tot een “vreedzame oplossing” van de geschillenden tussen Taiwan en China. Er werd bezorgdheid geuit over “de situatie in de Oost- en Zuid-Chinese Zee”. “We verzetten ons krachtig egen alle unilaterale pogingen om de status quo te wijzigen en de spanningen op te voeren”, klinkt het verder.

De westerse landen lanceerden ook een eigen infrastructuurplan om te wedijveren met het Chinese Belt and Road-initiatief. De Belt and Road omvat investeringen in infrastructuur doorheen Azië en Europa, met als doel een 21ste-eeuwse Zijderoute op touw te zetten in het Euraziatische continent. Het plan van de G7, getiteld Build Back Better World (B3W), zou een democratisch alternatief moeten zijn voor de Chinese plannen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

6 gedachten over “G7 neemt forse houding aan tegenover China”

  1. Dit maakt niet de minste indruk op China ,we hebben hen al veel te lang alles toegelaten ,op economisch gebied ,spionage ,bemoeizucht in verkiezingen , enz. Enz. Ik persoonlijk koop al 20 jaar lang bewust geen Chinese producten meer ;dit lukt niet altijd ,maar als iedereen dat zou doen ,dan zouden ze al serieus wat verschil merken

  2. Geen Chinese producten kopen, dat kán gewoonweg niet.
    Waar koop je dan je mobieltje, of je kousen of ondergoed ?
    En rijd je dan niet in een Audi, BMW of Mercedes ? (30% onderdelen made in China)
    En je laptop, waar heb je die gekocht ? Of je printer ? Zelfs een HP of Dell wordt 100% in China gemaakt.
    En ga je nooit naar Aldi of Lidl ? (35% van de producten, vooral de non-food is made in China)

Plaats een reactie

Delen