Vakbonden en slachtoffers stellen zich burgerlijke partij voor onderzoeksrechter na ramp Nieuw Zuid

Hulpdiensten op de plaats van de ramp in Antwerpen. Foto: Brandweer Antwerpen

Uncategorized

Minstens een dode, acht zwaargewonden en vijf mensen vermist na instorting schoolgebouw en stelling in Antwerpen

Kristof Luypaert

In de Jos Smolderenstraat in de wijk Nieuw Zuid in Antwerpen is vrijdagmiddag een nieuwbouw voor een basisschool gedeeltelijk ingestort. Ook de stelling die tegen het gebouw stond stortte in. Daarbij valt minstens één dodelijk slachtoffer te betreuren. Op het ogenblik van publicatie zijn nog steeds vijf mensen vermist. Heel wat arbeiders die op de werf aan het werk waren raakten zwaargewond. De zoekactie naar slachtoffers gaat door, ook vannacht en mogelijk langer.

Het puin is zeer instabiel. Dat maakt het voor de brandweer en hulpdiensten moeilijk om slachtoffers te bevrijden. De hulpdiensten krijgen bijstand van reddingshonden van de civiele bescherming. Een aannemer met gespecialiseerd materiaal ondersteunt de brandweer om verder te zoeken naar mogelijke slachtoffers.

De balans van de ramp is zwaar. Een persoon is om het leven gekomen. Vijf anderen blijven nog steeds vermist. Negen slachtoffers waarvan acht zwaargewonden en één lichtgewonde verblijven in het ziekenhuis. Buurtbewoners is gevraagd ramen en deuren dicht te houden.

De aannemer is ondertussen gestart met het voorzichtig opruimen van het puin, bijgestaan door gespecialiseerd materiaal van de civiele bescherming. Ook de brandweer, net als de reddingshonden, blijven ter plaatse.

“Het duurde 20 minuten vooraleer de ziekenwagens er waren”

Intussen zijn ook de eerste reacties van ooggetuigen genoteerd in diverse media.

Een verpleegster die in de buurt woonde en de eerste zorgen toediende getuigt: “Ik hoorde de knal en toen ik buiten keek zag ik dat het gebouw ingestort was en hoorde heel veel gegil”, vertelt ze aan Het Nieuwsblad. De eerste vijf gewonden zijn door de brandweer geëvacueerd naar een veldje tussen de gebouwen. Bij twee gewonden stelden Janssens en haar collega’s meteen een klaplong vast.

Ook Bart De Laet zag vanuit het gebouw tegenover de school hoe de ramp gebeurde. “We zagen een enorme stofwolk, we zijn daar direct naartoe gegaan. Er kwamen al mensen uit het gebouw en we hebben die de eerste hulp geboden. Het ging om vier gewonden. Het duurde 20 minuten vooraleer de ziekenwagens er waren, je zag dat iedereen in shock was.” Volgens De Laet zou eerst het dak zijn ingestort en niet de stellingen. “Er vielen stenen van het dak op de stelling waardoor die in elkaar gezakt is”, aldus De Laet.

Openbreken stuk chape op bovenste verdiepingen

De werken worden uitgevoerd in opdracht van AG Vespa door het aannemersbedrijf Democo uit Limburg. Een Hongaarse arbeider die net de stelling had verlaten toen het gebouw en de stelling instortte ontsnapte ternauwernood aan de dood. Volgens de man waren ze net bezig met het plaatsen van gevelstenen. “Op de vierde en vijfde verdieping van het gebouw waren mensen een stuk chape aan het openbreken”, zegt hij.

Een ploegbaas van aannemer Democo was aan het werk op het moment van de instorting. “We waren bezig met het metselen van de gevel toen de stelling opeens wegzakte. Er stonden daar op dat moment 9 werkmannen van mijn ploeg op” getuigde hij aan Het Laatste Nieuws. “In het gebouw was op de vierde en vijfde verdieping een andere ploeg bezig met het uitbreken van een stuk vloer. Voor zover ik weet zijn er nog vier vermisten. Een deel van het dak is ook naar beneden gekomen. Het zou kunnen dat de metalen steunbalken aan de buitenkant niet stevig genoeg gebouwd waren.”

Sofie Praet, een buurbewoonster hoorde vanop haar terras dat uitkijkt op het schoolgebouw in aanbouw hoe ze eerst een groot lawaai hoorde en vervolgens zag ze het dak instorten. Een andere getuige, Evie Vergauwen (41), stond ook op haar terras dat uitgeeft op het ingestorte schoolgebouw. “Plots klonk er gedaver, bam bam bam, en stortte het gebouw in”, zegt ze.

Een nog een andere buurvrouw getuigt dan weer dat ze eerst de stelling zag neergaan en vervolgens de rest van het gebouw. : “Hier is altijd veel wind maar ze waren ook wel heel snel aan het bouwen.”

Oorzaak voorlopig onbekend

Wat precies aan de basis ligt van de ramp is voorlopig nog moeilijk te bepalen. Dat zal het onderzoek verder moeten uitwijzen. Politie en gerecht zullen eerst uitgebreid getuigenverklaringen verzamelen om die vervolgens naast elkaar te leggen en te vergelijken met de feitelijke vaststellingen van de experten.

Architect Paul Vandenbussche uit Brasschaat sprak bij Radio 1 van een ‘Armageddon”. Volgens hem is het moeilijk om nu al uit te maken wat er is gebeurd, en zullen experten daar hun werk nog aan hebben.

“Ik zie dat het bovendak naar beneden is gekomen en dat de stelling is ingestort, maar dat de verdiepingen eronder stand hebben gehouden.”

Vandenbussche wijst op het feit dat een gebouw in aanbouw nog geen volledige stabiliteit heeft. “Men is bepaalde zaken aan het aanwerken, heeft misschien op bepaalde plekken een te grote belasting gezet. Hoewel het toch zeer gerenommeerde partijen zijn die hieraan werken, en alles wellicht met een extra marge berekend is.”

Volgens de architect heeft een skeletconstructie haar stabiliteit eigenlijk pas op het moment dat ze helemaal klaar is..

Michel Van den Brande: “Het is een redelijk grote werf en het moet daar rap vooruitgaan”

De stelling tegen het gebouw is geplaatst door Kontrimmo. Dat is het bedrijf van Michel Van den Brande, bekend uit ‘The Sky is the Limit’. Van den Brande is 300% zeker van dat het gebouw de stelling heeft meegesleurd en niet andersom.

Bij VTM Nieuws legde Van den Brande uit dat de stelling er een aantal weken geleden geplaatst was voor metselwerken. “Het is een redelijk grote werf en het moet daar rap vooruitgaan, dus wij moesten daar bijna dagelijks zijn de laatste weken. Maar vandaag waren ze toevallig op een andere werf bezig. Maandag zouden we daar verder werken, maar het zal niet meer nodig zijn”, besluit Van den Brande.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen