Grote regionale verschillen in sterftecijfers: "Moeten we uit leren", vindt internist Geert Meyfroidt

Geert Meyfroidt in De Zevende Dag. (Bron: VRT)

Uncategorized

Grote verschillen in sterftecijfers Vlaanderen en Wallonië: “Moeten we uit leren”, vindt internist Geert Meyfroidt

Kristof Luypaert

Volgens KU Leuven-intensivist Geert Meyfroidt is het belangrijk om lessen te trekken uit de grote onderlinge verschillen tussen ziekenhuizen in de sterftecijfers van coronapatiënten. Toch is het nog te vroeg om al te grote conclusies te trekken. Dat zei hij donderdag in De Ochtend op Radio 1. Zo is een en ander mogelijk te verklaren omdat bepaalde ziekenhuizen mogelijk meer oudere patiënten hebben opgenomen.

Niet alle ziekenhuizen tekenden het afgelopen anderhalf jaar gelijkaardige sterftecijfers op in de corona-afdelingen. Zo zijn er duidelijke regionale verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië. In Vlaanderen overleed 16,5 procent van de coronapatiënten in het ziekenhuis, in Wallonië ruim 20 procent. Ook op de afdelingen intensieve zorgen en op het niveau van individuele ziekenhuizen zijn die verschillen merkbaar. 

Vlaams parlementslid voor N-VA Lorin Parys, die de cijfers opvroeg en gisteren de kat de bel aan bond wil grondiger onderzoek. KU Leuven-intensivist Geert Meyfroidt is het daarmee eens. Volgens Meyfroidt moet men ook onderzoeken of bepaalde verschillen logisch te verklaren zijn. Dat zei hij donderdag in De Ochtend op Radio 1.

Systematische transparantie nodig

Zo hebben bepaalde ziekenhuizen misschien in verhouding meer oudere patiënten of mensen met onderliggende aandoeningen opgenomen. “Maar daarna zijn er misschien verschillen die onverklaard blijven, en daar kunnen we iets uit leren. Niet om ziekenhuizen te penaliseren, maar wel om te bekijken of iedere patiënt wel in het juiste bed is terechtgekomen en waar we kunnen verbeteren”, klonk het. 

Meyfroidt pleit er intussen voor om ziekenhuiscijfers voor andere aandoeningen transparant te maken en te analyseren. “Dat is belangrijk voor een gezondheidssysteem in de 21ste eeuw dat met publiek geld wordt gefinancierd. We moeten dat systematisch doen voor een aantal belangrijke aandoeningen.” 

Hier en daar gaan stemmen op om covid-zorg te concentreren in een aantal ziekenhuizen, maar daar is Meyfroidt minder voor gewonnen. “Die zorg neemt een grote hap uit je budget, en dan komen we capaciteit tekort voor andere patiënten”, zegt de KU Leuven-intensivist. “In zware coronagolven zal het zo moeten blijven dat ieder zijn deel doet.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

1 gedachte over “Grote verschillen in sterftecijfers Vlaanderen en Wallonië: “Moeten we uit leren”, vindt internist Geert Meyfroidt”

  1. “In zware coronagolven zal het zo blijven dat ieder zijn deel doet.”
    Lijkt mij trouwens heel normaal.
    m.a.w De zware griepgolven gaan nu “vervangen” worden door zware coronagolven.
    Het coronaverhaal is dus nog lang niet uitgemolken.
    1 Zaak is wel min of meer duidelijk: er is met de “officiële cijfers ” van coronaoverlijdens iets aan de hand. Iets wat de wakkere doorsnee burger al in het snuitje had.

Plaats een reactie

Delen