Liesbeth Homans - Vlaams Parlementsvoorzitter (N-VA) - Afbeelding: Photonews

Liesbeth Homans - Vlaams Parlementsvoorzitter (N-VA) - Afbeelding: Photonews

Uncategorized

Liesbeth Homans: “Vlaams Parlement moet voortouw nemen voor een vereenvoudigde en logische staatsstructuur”

Niels Geerinck

Vandaag werd in de plantentuin van Meise de 11 juli-viering van het Vlaams Parlement gehouden. Heel wat Vlaamse Parlementsleden en prominenten maakten hun opwachting. Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) sprak de aanwezigen toe. In haar uiteenzetting verwees Homans naar enkele politieke vernieuwingen die Vlaanderen moet doorvoeren en volgens haar bewees de coronacrisis de zwakheden en beperkingen van de Belgische staatsstructuur.

Volgens Homans (N-VA) werden door de coronacrisis de “zwakheden en beperkingen” van de Belgische staatsstructuur pijnlijk blootgelegd. “Dit land in zijn huidige vorm heeft de limieten absoluut bereikt”, zo sprak ze. Zowel Homans als Vlaams minister-president Jan Jambon verwezen in hun 11-juli toespraak naar de coronacrisis en welke impact deze had op het leven van tal van Vlamingen. Jambon trok gisteren tijdens zijn speech op de Guldensporenviering in Kortrijk de parallellen tussen de Guldensporenslag uit 1302 en de coronacrisis. Volgens hem eisten beide gebeurtenissen “een zware tol” en “opofferingen” van het Vlaamse volk.

Hervormingen

Homans maakte zich sterk dat er een nood is aan hervormingen, zowel voor de Belgische staatsstructuur als voor Vlaanderen. Naar eigen zeggen wil ze daarbij loskomen van de “symbolenstrijd” en de “dogma’s” die de afgelopen jaren werden aangehaald. Homans pleit voor een meer pragmatische aanpak. “Wat kan beter en efficiënter in een vereenvoudigde en logische staatsstructuur? Daar heeft iedereen in dit land immers baat bij“, zo klonk het.

Voor Vlaanderen lonkte Homans in haar toespraak naar enkele bestuurlijke hervormingen. Zo wil ze meer bevoegdheden overlaten aan de Vlaamse steden en gemeenten, die hebben volgens haar ook een belangrijke rol gespeeld tijdens de afgelopen crisis. Gisteren pleitte Jan Jambon ook al voor een “asymmetrisch beleid” voor Vlaanderen en Wallonië. “Laat Vlaanderen heer en meester zijn van hun eigen bevoegdheden, en laat de deelstaten zelf beslissen waarvoor ze willen samenwerken. Niet omdat het moet, maar omdat het mag. Ik roep de federale regering op om nu al met een asymmetrisch beleid te beginnen, dat aangepast is aan de specifieke noden van Vlaanderen en Wallonië. Er is geen tijd te verliezen.“, zo zei hij gisteren.

“Vermindering van parlementsleden mag geen taboe zijn”

Finaal hield Homans een pleidooi voor het terugschroeven van het aantal politieke mandaten in het Vlaams Parlement. Volgens haar moeten het aantal parlementsleden in verhouding zijn met de omvang van de bevoegdheden. “Een vermindering van het aantal parlementsleden mag absoluut geen taboe zijn, integendeel. Uiteraard moet het aantal parlementsleden wel in verhouding staan tot de omvang van de bevoegdheden. Ook dat is een oefening in goed bestuur.”, aldus de Vlaams Parlementsvoorzitter.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

4 gedachten over “Liesbeth Homans: “Vlaams Parlement moet voortouw nemen voor een vereenvoudigde en logische staatsstructuur””

  1. Laat de politiek toch gewoon opkrassen. Geef de macht trug aan de koning! Maar organiseer referendums waar iedereen wordt verplicht aan deel te nemen. En op de beste uitslagen moet er dan gehandeld worden! De meeste stemmen bepaald. Natuurlijk zou zo een systeem eerst veel geld kosten ivm stem plaatsen. Je kan elke volwassen inwoner een gratis id reader bezorgen kunnen ze vanaf hun telefoon stemmen. Zo kan heel die incompetente geldverslindende politieker eruit. Hoeveel zou dat opleveren aan de staatskas? De koning krijgt toch zijn dotatie, laat de grootste uitkering trekker van ons land ook maar eens wat doen! En laat vooral het volk kiezen met referendums.

  2. Naar aanleiding van de 11 juli-viering was er in het middagnieuws op de VRT een lang interview met Homans. Arm Vlaanderen, als dat de dame is die Vlaanderen moet vertegenwoordigen op een 11 juli-viering. Alle partijen kwamen in beeld tijdens die viering, behalve het Vl. Bel.. Een Vlaamse staatszender die het zich veroorlooft de belangrijkste Vlaamse partij uit te sluiten en te blijven uitsluiten is een schandvlek voor Vlaanderen en dient stante pede te worden gestraft. Van een Vlaanderen, waar volksverraders het voor het zeggen hebben, spaar ons Heer.

  3. N-VA, bij monde van Jan Jambon, rekent op de federale regering (Vivaldi) voor een nieuwe staatshervorming. De neoBelgicisten (federalisten) hebben de meerderheid bij N-VA. En hier ligt opnieuw een breuklijn met het VB.

  4. Er is een fundamenteel verschil tussen de noden van de particratie, en meer bepaald N-VA, en de Vlaamse gemeenschap en burger. Alle macht delegeren aan Jambon en De Wever ? Nee bedankt. Het autoritaire Vlaanderen van N-VA smaakt nog bitterder dan het origineel Belgique.

Plaats een reactie

Delen