(Photonews)

(Photonews)

Uncategorized

Onderzoeksrechter zoekt uit of mogelijk sprake is van ‘onopzettelijke doodslag’ bij overstromingsramp

Kristof Luypaert

Er is een Luikse onderzoeksrechter aangesteld na de overstromingsramp van 14, 15 en 16 juli. In de provincie Luik kwamen daarbij 37 mensen om het leven.

De onderzoeksrechter moet op zoek gaan naar eventuele verantwoordelijken, op verdenking van onopzettelijke doodslag, bij gebrek aan voorzichtigheid of voorzorg. Dat zegt de procureur des Konings van Luik woensdag.

In een persbericht zegt het parket dat de procureur kennis nam van verschillende publieke stellingnames over “de opeenvolging van gebeurtenissen voor de overstromingen”.

De procureur-generaal van Luik en de procureur des Konings van Eupen namen de beslissing in overleg. Het parket benadrukt dat de beslissing “geenszins betekent dat het stelling ingenomen heeft over het al dan niet bestaan van verantwoordelijkheden”.

“We willen hiermee de sereniteit, objectiviteit en onafhankelijkheid garanderen waarmee de zoektocht naar de waarheid kan gevoerd worden, met respect voor de herinnering aan de slachtoffers en hun naasten”, zegt Damien Leboutte, de afdelingsprocureur van Luik.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

2 gedachten over “Onderzoeksrechter zoekt uit of mogelijk sprake is van ‘onopzettelijke doodslag’ bij overstromingsramp”

  1. En tot de vaststelling komen dat dit kunstmatig land niet werkt??? Zolang de Vlamingen betalen, zullen de Vlaamse politiekers blijven hun ziel verkopen voor de postjes!

  2. Men probeert zelfs de schuld te leggen bij de verantwoordelijken van de stuwdam van Eupen (Wesertalsperre). Er zou iemand om 1 uur zijn opgebeld, de kleppen hebben opengezet, en daarna “in slaap gevallen”. Welk een onzin. Om alles in het werk te stellen de kleppen te openen, vier grote aan de basis van de dam en één zeer grote aan de noordzijde, zijn meerdere mensen nodig. Het stuwmeer stond zoals altijd in de zomer bijna maximaal vol. Het KMI noch enige andere instantie waarschuwde voor de enorme stortregens. Maar toen het water uit de lucht viel dreigde het peil van het meer verder te dreigen. Bij ongeopende kleppen zou het water over de rand van de dam gestroomd zijn hetgeen tot afbrokkeling had kunnen leiden en scheuren in de stuwdam van bovenaf. Zo ontstonden diverse rampen met dammen wereldwijd. In het geval van de Weserstuwdam zou een enorme vloedgolf in 3 minuten Eupen bereiken en 3 minuten later Verviers wegspoelen. Er zat dus niets anders op dan de kleppen te openen. De watermassa die zo wordt afgevoerd is niet reusachtig, een stuwmeer is echt niet in een uur leeg, dat duurt vele dagen, weken! In dit geval ging het om een gecontroleerde afvoer van niet meer dan een hoogteverschil van 1 a 2 meter peil in het stuwmeer.

Plaats een reactie

Delen