Mentale gezondheid. Foto Shutterstock.

Mentale gezondheid. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Hoge Gezondheidsraad waarschuwt: mentale toestand jongeren toegetakeld door coronacrisis

Ruben Notteboom

De Hoge Gezondheidsraad waarschuwt dat de coronacrisis een grote impact heeft gehad op de mentale gezondheid van kinderen, adolescenten en jongvolwassenen. “Deze crisis heeft de reeds bestaande crisis in de geestelijke gezondheidszorg onder een vergrootglas geplaatst. Geestelijke gezondheid moet meer prioriteit krijgen”, stelt de Hoge Gezondheidsraad volgens Belga.

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) publiceerde woensdag een advies. Daarin dringt de raad aan om te investeren in de geestelijke gezondheidszorg om oplossingen te vinden. Daarnaast wil de HGR dat de inspanningen van jongeren ook erkend worden. De HGR vindt dat ze moeten kunnen deelnemen aan het sociaal leven en ze betrokken moeten worden bij de besluitvorming.

Twee op drie studenten verkeert in psychische nood volgens Hoge Gezondheidsraad

“Sinds de eerste lockdown in maart 2020 is het leven voor vele gezinnen drastisch veranderd. Telewerk en thuisonderwijs dwongen ouders om nieuwe regels, routines en grenzen binnen het huishouden te ontwikkelen”, stelt de HGR. Dat zorgde ervoor dat jongeren zich geïsoleerd voelden en er spanningen ontstonden in verschillende gezinnen. Vooral bestaande kwetsbaarheden werden erger gemaakt. Studenten werden van datzelfde lot niet gespaard.

“Een grootschalig Belgisch onderzoek in de periode februari-maart 2021 wijst erop dat bijna twee op de drie studenten in psychische nood verkeert. 80 procent voelt zich moe en ontbreekt het aan motivatie”, schrijft de HGR. “Jongeren rapporteren meer angst en depressieve gevoelens ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Maar liefst één op vijf zou te kampen hebben met zelfmoordgedachten en slechts dertien procent geeft aan zich erg gelukkig te voelen.”

Toename zorgvraag en groeiende wachtlijsten

Daarnaast maakt men zich zorgen over de toegenomen zorgvraag en de groeiende wachtlijsten. In maart 2021 werd het op een na hoogste niveau bereikt voor aanmeldingen van minderjarigen. Daarom wil de HGR dat er geïnvesteerd wordt in de mentale gezondheidszorg. Structurele investeringen, strategische versterkingen van begeleidingsvormen en een beter uitgebouwd monitoringsysteem zijn volgens de Hoge Gezondheidsraad noodzakelijk.

Kwalitatieve en persoonlijke interacties met familie en vrienden blijken fundamenteel voor de ontwikkeling van de jongeren, omdat ze dan mentaal weerbaarder zijn. Maar dat is onvoldoende. Vele jongeren kampen met geestelijke gezondheidsproblemen, leven in een ingewikkelde gezinssituatie, hebben het economisch moeilijk, kampen met leerproblemen of zwakke sociaal-emotionele vaardigheden… Die jongeren zijn kwetsbaar en voor hen moeten er volgens de HGR nieuwe en duidelijke oplossingen op tafel gegooid worden zodat ze geholpen kunnen worden.  

“Interacties zorgen voor weerbaarheid, opnieuw integreren in sociaal leven fundamenteel”

Minderjarigen worden momenteel ook gevaccineerd, maar de HGR wil dat ze zo snel mogelijk opnieuw aan het sociale leven kunnen deelnemen. “Zij verdienen positieve feedback over wat hun inspanningen opleveren. In afwachting van een vaccin (voor hun leeftijdscategorie geautoriseerd) zouden er genoeg gratis PCR-tests ter beschikking gesteld moeten worden voor jongeren, zodat zij toch op een veilige manier opnieuw aan het sociale leven kunnen deelnemen”, stelt de HGR. Om jongeren opnieuw in het sociale leven te integreren, wil de HGR zelfs besluitvormingsgroepen vormen over en met jongeren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

4 gedachten over “Hoge Gezondheidsraad waarschuwt: mentale toestand jongeren toegetakeld door coronacrisis”

  1. Jaaaaa, hoe zou dat komen denk je. Sluit ze nog wat langer op en rondlopen met een pamper (die dus geen k****n helpt) op uw snuit. Ik hoop dat deze generatie, en aldus de gehele bevolking, de rekening presenteerd in 2024, maarliefst morgen al.

  2. Ik heb een “vaag” vermoeden dat het niet enkel jongeren zijn die hiervan het slachtoffer zijn.
    Zoals met alles in dit land kan/durft men de echte problemen nooit bij naam noemen.
    Dus doen ze dat nu maar gedeeltelijk.

Plaats een reactie

Delen