Joe Biden. Foto Shutterstock.

Joe Biden. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Biden: “Evacuatie Afghanistan buitengewoon succesvol, het was vertrekken of een escalatie”

Ruben Notteboom

Biden vindt dat de evacuatie uit Afghanistan “buitengewoon succesvol” was. Hij beweert dat 98% van alle Amerikanen in Afghanistan die wilden vertrekken, konden vertrekken. Eerst had hij het nog over 90%, maar dat werd later gecorrigeerd. Hij blijft ook achter zijn keuze staan om alle troepen weg te trekken. “Het was een keus tussen vertrekken of de situatie laten escaleren”, zei Biden. De taliban zou namelijk gedreigd hebben om het geweld te laten escaleren als de Amerikanen niet op de deadline zouden vertrekken.

20 jaar oorlog eindigt in een overwinning voor de taliban. Nu de Amerikanen vertrokken zijn en het Afghaanse leger gevlucht is, is de taliban opnieuw aan de macht. De verhalen over vrouwenonderdrukking en executies of beelden van geweld doen alvast de ronde. Daarnaast gooit een tak van de Islamitische Staat, de IS-K, olie op het vuur.

Machtsgreep van taliban, opkomst van IS-K en nog honderden achterblijvers: de toestand van Afghanistan is zeer onstabiel

In de chaos blijven nog 100 tot 200 Amerikanen achter. Biden laat naar eigen zeggen de achtergebleven Amerikanen niet in de steek. Hij wil dat Amerika zich “blijft inzetten om mensen uit het land weg te halen als ze gevaar lopen”, maar voor die mensen “is er geen deadline”.

In zijn toespraak verwees Biden ook naar de 13 gesneuvelde soldaten. Ze kwamen om in een aanslag op de luchthaven in Kaboel. De aanslag werd uitgevoerd door IS-K. “Deze dertien helden hebben hun leven gegeven. We zullen ze nooit vergeten,” klinkt het. Eerder zei Biden al dat hij de IS-K zal opsporen en vernietigen.

Biden verwerpt kritiek: “Het was een unanieme beslissing”

Biden reageert ook op de kritiek die hij krijgt. Verschillende stemmen vinden dat Biden te vroeg vertrokken is of had moeten terugkeren eenmaal de opmars van de taliban begonnen was. Zijn tegenstanders vinden dat hij die opmars had moeten stuiten en neerslaan. Volgens de president was het echter niet enkel zijn beslissing, maar een unaniem besluit van de hoogste Amerikaanse militairen. Naar verluidt vonden ze deze beslissing “de beste manier om de levens van de militairen te beschermen en perspectief te bieden aan de Amerikanen die het land nog wilden verlaten.”

Er is nog maar één gebied niet in handen van de taliban, namelijk de Panjshir-vallei. Er is maar één toegangsweg tot deze vallei die wordt verdedigd door verzetsstrijders. De strijders zijn zwaarbewapend en doen er alles aan om de extremistische islamitische organisatie op afstand te houden. Het lot van vele Afghanen, vooral van Afghaanse meisjes en vrouwen, is onzeker. Voor hen is dit een donkere periode, de donkerste sinds 1996 toen de taliban voor het eerst aan de macht kwamen. Hun rechten en vrijheden zouden ze wel eens kunnen zien smelten als sneeuw voor de zon.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

4 gedachten over “Biden: “Evacuatie Afghanistan buitengewoon succesvol, het was vertrekken of een escalatie””

  1. Donald Trump was de president die besliste om de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Afghanistan. Trump zijn motivatie was toen al dat er in 20 jaar niets bereikt was, en er ook geen verbetering in zat. Dus een juiste inschatting van de situatie door Trump.
    Waarschijnlijk zou de manier van terugtrekken onder Trump wel iets anders(beter) verlopen zijn.
    Biden zijn presidentschap zal in de eeuwigheid met dit gebeuren gelinkt blijven, om niet te zeggen: zijn presidentschap overheersen.

Plaats een reactie

Delen