Bootjes die de migranten gebruikten werden achtergelaten aan de kust van het eiland Samos, afbeelding illustratief - Shutterstock

Bootjes die de migranten gebruikten werden achtergelaten aan de kust van het eiland Samos, afbeelding illustratief - Shutterstock

Uncategorized

Grieks migrantenkamp voorzien van alle faciliteiten oogst toch kritiek bij ngo’s: “Het is een gevangenis”

Niels Geerinck

Het nieuwe opvangkamp voor migranten op het Griekse eiland Samos oogst heel wat kritiek. Volgens tal van ngo’s is het kamp te vergelijken met een gevangenis desondanks de accommodatie en infrastructuur die aanwezig zijn. De totale kost van het centrum kwam neer op zo’n 38 miljoen euro.

Het nieuw centrum op Samos beschikt over acht restaurants, een groot voetbalveld, zeven basketbalvelden en drie speeltuinen. Daarnaast zijn er speciale ruimtes aanwezig waar kwetsbare mensen kunnen verblijven of zich even terugtrekken. Het biedt plaats voor 3.000 mensen. Toch is dit voor tal van pro-migratie organisaties niet voldoende.

Volgens de criticasters lijkt het centrum erg veel op een gevangenis. Zo zou de ligging -in een vallei- erg ongelukkig gekozen zijn. Ook de bewaking, de omheining en prikkeldraad zorgen voor een “dystopisch gevoel“. De nieuwe kampen vormen voor hen “een symbolische verharding” van de Griekse houding tegenover migranten. “Dit is de perfecte illustratie van hoe crimineel het EU-migratiebeleid is: mensen vasthouden die aan geweld ontsnappen en hen straffen omdat ze veilig willen zijn. Het is een schande.”, zo reageert Patrick Wieland van Artsen zonder Grenzen.

De Griekse overheid wil de nieuwe centra inzetten om meer grip te krijgen op de migratiecrisis. Daarnaast liet Athene weten dat het een internationale campagne zal lanceren om de Afghaanse migratiestroom richting het land aan banden te proberen leggen. Het kamp zal ook illegale migranten en uitgeprocedeerde asielzoekers onderdak bieden tot hun repatiëring naar het land van herkomst.

“Voor het eerst in de geschiedenis”

De Griekse autoriteiten wijzen de beschuldigingen van de organisaties van de hand. Volgens Manos Logothetis die verbonden is aan het Griekse ministerie van migratie zijn de leefomstandigheden erg fatsoenlijk. “Voor het eerst in de geschiedenis van migratie kan een migrant in een restaurant zitten dat voorzien is van airconditioning en veilig is.” zo zegt hij. “Dat is een grote verandering ten opzichte van de lange voedsellijnen en modder en vuiligheid die we eerder hadden.”, zo voegt hij toe.

Niet overdreven maar nodig

Logothetis pareert de kritiek van de Europese Unie en de ngo’s op het hekwerk en de bewaking van het kamp. Volgens hem zijn de maatregelen nodig om de veiligheid te garanderen in het kamp en daarbuiten. “Het doel is om de wet te volgen, en de wet zegt dat we ze moeten screenen en registreren om ervoor te zorgen dat ze geen valse documenten hebben en geen terroristen zijn en dus geen gevaar vormen en dat kost nu eenmaal tijd.”, aldus Logothetis. Volgens de Griekse autoriteiten vormde het gebrek aan controle en opvangcapaciteit altijd al een heikel punt. “Ze konden zich inschrijven en het volgende moment koffie drinken op een centraal plein omdat er geen capaciteit was om mensen binnen te houden.”, zo klinkt het.

Tenslotte wijst hij erop dat de Griekse bevolking het “vluchtelingenverhaal” moe is en dat de Griekse overheid veel kritiek krijgt omdat ze de opvangcentra zo groot maken.

De Griekse autoriteiten maken zich sterk dat ze de aankomende migratiestromen strenger zullen controleren en dat de vernieuwde infrastructuur daarbij zal helpen. Griekenland krijgt 250 miljoen euro om de bouw van nog andere kampen te financieren. Zo zullen er centra komen op de eilanden van Kos, Leros, Lesbos en Chios.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

8 gedachten over “Grieks migrantenkamp voorzien van alle faciliteiten oogst toch kritiek bij ngo’s: “Het is een gevangenis””

  1. Een NGO gebruikt haar subsidies voor 85% als uitbetaling voor personeelskosten, hotels, maaltijden, transport…en toch vullen ze hun riante wedde nog aan door samen te werken in deze met mensensmokkelaars. Ik heb bv met AZG gewerkt in de jaren 90 in Afrika en ex Joegoslavië, en ze kwamen niet eens uit hun bed of het moest een 4* hotelbed zijn. En wat Mr Wieland betreft, vraag hem eens hoeveel van die economische migranten hijzelf bij hem thuis heeft opgenomen?

Plaats een reactie

Delen