Hendrik Bogaert richt eigen partij op | PAL X

Hendrik Bogaert. Photonews

Uncategorized

Kamer bespreekt aanpak overstromingen: “We zijn toch geen derdewereldland?”

Niels Geerinck

De Kamer besprak uiteindelijk dan toch de aanpak van de overstromingen anderhalve maand geleden. Heel wat Kamerleden zijn niet tevreden met hoe de regering de ramp heeft aangepakt.

België werd in juli hard getroffen door zware regenval met zware overstromingen tot gevolg. De provincies Luik, Namen en Luxemburg werden erg hard getroffen. Minstens 38 mensen kwamen om bij de rampen. Nog steeds zijn er inwoners van de getroffen steden die geen dak boven het hoofd hebben.

De uiteindelijke schade was niet te overzien maar het politiek debat kwam vandaag pas op gang. Volgens Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) werden “alle beschikbare mensen en middelen ingezet om zo goed mogelijk te helpen in uiterst moeilijke omstandigheden” en ze voegde daaraan toe: “We moeten ons de vraag stellen of we voldoende en voldoende opgeleid personeel hebben bij bijvoorbeeld de brandweer en de Civiele Bescherming.”

Verlinden liet weten dat er eind dit jaar een rapport komt. Het rapport zal onderzoeken of de hervormingen van Jan Jambon (N-VA), die destijds de Civiele Bescherming afbouwde, een weerslag hadden op de aanpak van de ramp. Daarbij voegt ze ook toe dat de provinciegouverneurs van de getroffen provincies zelf vroegen om een opheffing van het federaal crisisplan. “De gouverneurs vonden het niet nodig, en bevestigden dat ze de crisis konden beheren”, Verlinden. Ook Vlaams Belang Kamerlid Ortwin Depoortere pikt hierop in. “Die -de gouverneurs- zijn duidelijk de zwakke schakel in dit verhaal. Ervaring en bekwaamheid in crisisbeheer zouden een objectief criterium moeten zijn om in aanmerking te komen voor die functie”, zo zegt hij.

“We zijn toch geen derdewereldland?”

De Kamer lijkt het er over eens dat de aanpak heel wat beter kon. Ook de naweeën van de ramp zorgen ervoor dat heel wat mensen met de handen in het haar zitten. Yngvild Ingels (N-VA) trok van leer: “Mensen in het rampgebied krijgen nu te horen dat de gasaansluiting voor december of januari zal zijn. Maar dat kan toch niet? We zijn toch geen derdewereldland?”

Raoul Hedebouw (PvdA) gaf dan weer aan dat hij een “failed state-gevoel” heeft bij de aanpak van de crisis. Zo wees hij op de vele vrijwilligers. Volgens hem was het de kerntaak van de overheid om te doen wat de vrijwilligers deden. “Wat die hebben gedaan had eigenlijk grotendeels door onze overheid moeten gebeuren. Ik heb een ‘failed state’- gevoel”, aldus Hedebouw.

Geen communicatie

Ook het gebrek aan communicatie vanuit de overheid wordt naar voren geschoven. Kattrin Jadin (MR) haalt hard uit naar de overheid. Volgens Jadin liep zowat alles van begin tot eind verkeerd. “We kregen niet het bevel om mensen te evacueren, terwijl we het stijgende waterpeil konden vaststellen. Wij hebben in Eupen dan maar mensen geëvacueerd zonder groen licht van bovenaf. Vindt u dat normaal?”, zo klinkt het. Daarnaast moet er volgens haar snel een winteropvang worden voorzien voor mensen die nog steeds zonder woning zitten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

10 gedachten over “Kamer bespreekt aanpak overstromingen: “We zijn toch geen derdewereldland?””

  1. Wij worden stilaan een land met enorm vele onoplosbare problemen en ruzies tussen een aantal niet te tellen mensen, politiekers genoemd. Elke dag opnieuw, we worden op deze wijze binnen enkele tientallen jaren inderdaad een failliet derdewereldland.

  2. Toch wel , na eindeloze belachelijke besparingen die meer geld gekost hebben aan de maatschappij dan bijgedragen , is elke voorziening die opgebouwd was in functie van de burger ,zo goed als verdwenen wat er nog rest word dan ook nog eens door incompetente nieuwkomers geleid , die zich alleen maar bekommeren om hoe snel bereik ik de top met veel gebakken lucht te verkopen

  3. Ik ben geen fan van Jambon, maar onderzoeken wat de gevolgen zijn van de hervormingen van hem de oorzaak zouden zijn van deze ramp lijkt me toch wat ver gezocht.
    Dat het een impact heeft gehad op de hulpverlening wil ik nog aannemen, maar wat is er gedaan om deze ramp te voorkomen? Mensen die nu het beleid uitmaken zijn de “verantwoordelijken” die actie hadden moeten ondernemen. Maar zoals we dat kennen, nu trek iedereen zij regenscherm open.

  4. We zijn al lang een 3de wereld land ! Moet je maar eens rondom kijken wat voor wantoestanden er hier heersen. Toestanden die in 3de wereld landen zelfs niet mogelijk zijn. Ik ben beschaamd hier te wonen en heb liever niet dat men mij in het buitenland vraagt van welk land ik ben.

Plaats een reactie

Delen