Klaas Slootmans (Photonews)

Klaas Slootmans (Photonews)

Uncategorized

Vlaams Belang wil dat overheid optreedt tegen “onwettelijke censuur op sociale media”

Pieter Van Berkel

Het Vlaams Belang wil dat de overheid toeziet op het respect voor de vrijheid van meningsuiting op sociale media. De partij dient daartoe een voorstel tot decreet in in het Vlaams Parlement.

“De vrijheid van meningsuiting en de vrije uitwisseling van ideeën zijn hoekstenen van onze vrije democratische samenleving”, zegt Vlaams Parlementslid Klaas Slootmans, de hoofdindiener van het voorstel. “We kunnen niet lijdzaam toezien hoe die platformen onze vrijheid van meningsuiting inperken en het vrije debat ondergraven.”

Volgens de oppositiepartij gaat het steeds verder bergaf met de vrijheid op sociale media, doordat techreuzen een monopoliepositie hebben verworven en in toenemende mate bepalen wat er wel of niet gedeeld mag worden op hun platformen.

“Tal van prominente en invloedrijke figuren werden zo al tijdelijk of permanent verbannen van sociale media zonder dat daarvoor enige wettelijke basis was”, zegt Slootmans. “Zelfs het louter tonen van een foto van/met Zwarte Piet is voor sociale mediabedrijven een voldoende grond geworden voor censuur. Deze censuur gebeurt op basis van ontransparante eigen regels, die deze bedrijven dan ook nog eens boven de nationale wetgevingen stellen van de landen waar hun sociaal netwerk operationeel is.”

Beroep aantekenen tegen censuur

Volgens het voorstel van het Vlaams Belang zouden meningen of accounts waar deze meningen op geformuleerd worden niet mogen gecensureerd worden zolang ze niet in strijd zijn met de geldende wetgeving.

Daarvoor moet een derde ‘Kamer’ binnen de Vlaamse Regulator voor de Media opgericht worden. Die moet toezien op de bescherming van de vrijheid van meningsuiting voor gebruikers van sociale media, uitspraken doen over geschillen die er ter zake rijzen en – kan bij vaststelling van overtreding – een herstel van het verwijderde bericht of account of een administratieve boete opleggen. Het decreet zou burgers in staat stellen om eenvoudig en snel beroep aan te tekenen als een post wordt verwijderd of een account wordt verbannen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

8 gedachten over “Vlaams Belang wil dat overheid optreedt tegen “onwettelijke censuur op sociale media””

  1. Een tandenloos voorstel aangezien de “huidige wetgeving” zelf ook geheel ontransparant is en een zéér brede interpretatie geeft aan “aanzetten tot haat en discriminatie”
    Zolang deze wet niet wordt aangepast/geschrapt, zou de censuur gewoon overgaan van bedrijfsbeleid naar staatsbeleid (welke effectief hetzelfde wereldbeeld delen).
    Enkel en alleen gericht en concreet oproepen tot geweld tegen groepen en individuen met een concreet gevaar van werkelijk geweld zou verboden moeten zijn.

  2. Objectief gemeten is er nu ongeveer drie keer meer censuur op onze westerse media dan in China. Wie meer persoonlijke vrijheid wil, meer recht van spreken, meer vrijheid van meningsuiting, die vlucht (nu het nog kan, de grenzen worden straks gesloten) naar China, het land van de Vrijheid.
    (Ik weet het wel, zij die alles slikken wat onze reguliere media ons oplepelt, die geloven dat niet. Maar zij die van de vrijheid geproefd hebben, de Vlamingen die al enige tijd in China wonen, die weten het wel. Precies daarom komen deze Vlamingen nooit aan het woord op de VRT of in onze kranten)

  3. Beste Vlaams Belang. Censuur is hier al lang ingeburgerd. Wat ons niet zint publiceren we niet. Ik blijf me toch steeds weer afvragen waarom rechtste pers het zo moeilijk heeft. Blijkbaar lust de Vlaming van de rechtse pers geen pap. Uiteindelijk, ook als ik in mijn omgeving kijk, en die is redelijk ruim (335km2), vind ik ideeën en verzuchtingen die aansluiten bij een conservatief en zelfbewust Vlaanderen. Maar ik ervaar ook de berusting en de sfeer van machteloosheid. De Vlaming is murw geslagen en heeft de handdoek in de ring gegooid. Dat is wat ik ervaar. Er is geen geloofwaardig strijdbaar Vlaanderen meer. De ene te soft, de ander te extreem. Vlaanderen heeft geen geloofwaardige vertegenwoordigers meer.

  4. We moeten ons ook eens vragen stellen over de meerwaarde van het Vlaamse circus, in casu de VL regering. De regering Jambon, Somers en Crevits kunnen gemakkelijk door onafhankelijke CEO’s, gemandateerd door het VL parlement, vervangen worden.

  5. “De ene te soft, de ander te extreem” (einde citaat). Wat is extreem? Zeker niet Vlaams nationalisten. Reken niet op de politiek en de redacties om radicaliteit te prediken tegen het tricolore regime en de gilde van partijvoorzitters aan te sporen tot Vlaamse asserviteit. Niet toevallig worden partijvoorzitters zonder tegenkandidaat benoemd bij de N-VA en VB (sic). Wie neemt die gasten nog au sérieux? De kloof tussen burger en politiek is in Vlaanderen te berekenen in lichtjaren.

Plaats een reactie

Delen