Joe Biden. Foto Shutterstock.

Joe Biden. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Washington start rechtszaak tegen Texas door abortuswetgeving

Ruben Notteboom

De federale Amerikaanse regering in Washington D.C. start een rechtszaak tegen Texas door de strenge abortuswetgeving, wat een nieuwe strijd impliceert tussen staatsbevoegdheden en federale bevoegdheden. Eerder maakte het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten (The Supreme Court of the United States) al bekend dat ze de abortuswetgeving niet zouden blokkeren.

Eerder voerde de Amerikaanse staat Texas een nieuwe, strenge en zeer controversiële abortuswetgeving in die op veel protest stuit van de oppositie. De Amerikaanse federale regering wil nu ingrijpen en een rechtszaak aanspannen. Minister Garland van Justitie wil dat een federale rechtbank in de Texaanse hoofdstad Austin de wet controleert of die wel conform is met de Amerikaanse grondwet.

Biden in de aanval

Door de nieuwe wetgeving is abortus in Texas na zes weken alleen nog maar mogelijk onder strenge voorwaarden. Ondersteuning bij illegale abortussen levert boetes op tot wel 10.000 Amerikaanse dollar, wat neerkomt op ongeveer 8.450 euro, die men dan moet betalen aan degene die hen aangeeft. Dat is dus een sterke stimulans om elkaar aan te geven. Dat geldt voor zowel medici als mensen die psychische steun aanbieden of zelfs de vrouw naar een abortuskliniek brengen.

Biden veroordeelde de wet al snel en noemde het “bizar en extreem”, maar nu onderneemt zijn regering ook juridische stappen om de wet tegen te houden. Minister Garland beweert dat de nieuwe regels in Texas tegen de grondwettelijke rechten zijn van de vrouw om te kiezen voor abortus.

Texas hevig onder vuur door abortuswetgeving

Hij baseert zich hierbij op een uitspraak van het Amerikaanse hooggerechtshof uit 1973. In het Amerikaanse systeem van common law (gemeenschapsrecht) is het normaal om op uitspraken te steunen van rechtbanken. Garland zegt dat een vrouw tot de 24ste zwangerschapsweek het recht moet hebben om voor abortus te kiezen.

Ook de mensenrechtenexperts van de Verenigde Naties zijn tegen de abortuswetgeving van Texas. Ze noemen het de “ergste vorm van discriminatie op grond van geslacht”. Texas, hoewel de staat onder hevige vuur komt te liggen, blijft achter de wetgeving staan.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

7 gedachten over “Washington start rechtszaak tegen Texas door abortuswetgeving”

  1. Enkele decennia gelden was abortus wellicht aangewezen omwille van sociale redenen en de mentale en fysieke gezondheid van de betrokkenen . Intussen is de wetenschap inzake zwangerschapspreventie – en is de sociale omgeving zodanig geëvolueerd dat abortus in feite obsoleet is geworden. Behalve in geval van zeer uitzonderlijke omstandigheden.

  2. Ja dat is dus een droomjob. Je neemt een stoel een tafel een camera en pen en papier. Dan ga je aan de ingang zitten om hun identiteit te noteren, zogenaamd voor de registratie van patiënten. Als er 10 voorbij lopen op een dag heb je 100.000 dollar per dag. Deze dames zullen dit graag, betalen want een kind groot brengen kost toch snel meer dan 10k voor de abortus. zij gelukkig en ik gelukkig plus ik zou niet van mijn luie reet af moeten 🙂

  3. Wat een hypocrisie! Volgens de linkie boys is het ” de ergste discriminatie op grond van geslacht” !In Afghanistan worden vrouwen met stokken afgeranseld omdat ze geweldloos opkomen tegen hun discriminatie op basis van jawel hun geslacht! Geen enkele linkie die daar een probleem in ziet blijkbaar want anders had de ganse linke wereld al op zijn achterste poten gestaan! De Duitsers denken er zelfs aan om met dat discriminerend gespuis diplomatieke gesprekken aan te gaan !Ge moet het maar doen! Geen wonder dat de helft van de wereld geen respect voor het Westen eer heeft!

Plaats een reactie

Delen