Trump maakt na 2,5 jaar comeback op X | PAL X

De politiefoto van Donald Trump. Twitter

Uncategorized

Carl Devos over peiling RTBF: “In huidige politieke context kan ik de uitslag begrijpen”

Niels Geerinck

Uit een bevraging van de RTBF blijkt dat bijna een kwart van alle Belgen niet erg opgezet is met ons democratisch systeem. Ze willen het afschaffen en vervangen door een ander systeem. Volgens professor Carl Devos (UGent) valt die redenering gezien “de huidige politieke context” te begrijpen.

Bijna 24 procent van alle Belgen vindt dat ons democratisch systeem erg veel tekortkomingen heeft en zou het liever afgeschaft zien. 37,4 procent van de bevraagden zou zich liever achter één machtige leider scharen waarbij de macht ligt. Meer dan de helft van de bevraagden (56,7 procent) vinden dat de democratie slecht functioneert maar dat het alsnog het beste systeem is. Een magere 19,3 procent is blij met onze democratische instelling en is van mening dat deze “over het algemeen goed functioneert zoals het is.”

Begrijpelijk

Volgens Carl Devos, professor politicologie aan de Universiteit van Gent, komt de uitslag van de bevraging niet als een verrassing. “De mensen hebben sowieso al weinig vertrouwen in de politiek.”, zo zegt hij. Devos legt uit dat het wantrouwen tijdens de coronacrisis enkel maar blijkt te zijn tegenomen doordat het door de staatsconstructie zo moeilijk was om alle regeringen, overlegorganen en deelstaten op één lijn te krijgen. “Als je dat alles samenneemt: de regeringsval, de regering De Croo die de voorbije weken kibbelend over elkaar heen rolden, een coronacrisis waarbij er heel veel gepalaverd is geweest… als je dat samen neemt in combinatie met het weinig vertrouwen dat mensen al hebben in de politiek. Dan begrijp ik de cijfers die hier naar voren komen.”, aldus de professor.

Centrale leidersfiguur

Meer dan 1 op 3 bevraagden (37,4 procent) vindt dat de macht beter centraal geconcentreerd is bij één leidersfiguur. “Dat is compleet het tegenovergestelde van een democratisch systeem.”, zo klinkt het bij Devos. Volgens de professor is die ontwikkeling zorgwekkend. “De instelling an sich wordt niet meer in vraag gesteld, men zegt eigenlijk gewoon ‘stop met die democratie, stop met die discussies onder elkaar Schaf het af’.” , zo voegt hij toe. Devos wijst op een nood aan meer ‘informering’ omtrent het democratisch systeem in het onderwijs en bij de burgers. “Er zitten heel wat minpunten aan maar gelukkig ook heel wat pluspunten.“, zo voegt hij toe.

“Radicale jongeren”

Uit de ondervraging duikt ook een opmerkelijke trend op bij de jongeren. Meer dan 47 procent van hen verkiest een sterke leider boven het democratisch systeem. Devos maakt daarbij een kanttekening waarbij het volgens hem normaal is dat jongeren er een meer uitgesproken mening op nahouden. “Jongeren hebben vaak eerder uitgesproken standpunten. Dat is eigen aan de leeftijd. Het is niet uitzonderlijk dat ze radicaler reageren op bepaalde kwesties.”, zo klinkt het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

6 gedachten over “Carl Devos over peiling RTBF: “In huidige politieke context kan ik de uitslag begrijpen””

  1. Carl Devos die zelf een linkse rakker is schuift “gemakkelijkheid halve” aan de kant dat wij 2 staatsgreep regeringen op rij hebben, en dan nog allemaal losers van de verkiezingen. Los van al zijn beweringen, en “begrip” blijf ik hem ongeloofwaardig vinden met nep excuses aangaande de “oorzaak” van het verlies van vertrouwen in “ons democratisch systeem”.

  2. Vandaag, oktober, was het een gewone politieke werkdag: 1. € 20 mio teveel uitgegeven aan de universitaire labs. 2. € 28 mio definitief verloren bij het digitaliseren van gerecht, ze staan nog nergens.

  3. We hebben als burger ook geen rechtstreekse inbreng, geen referenda zoals in Oostenrijk of Zwitserland. We hebben alleen verkiezingen, waarbij de enige partij die iets fundamenteel wil veranderen, gedemoniseerd en uitgesloten wordt. Een beleid dat niet indruist tegen de publieke opinie zou tegenwoordig een ware revolutie zijn.

  4. Scholieren, werkenden, gewone burgers… beleven de werkelijkheid (en meer bepaald de multiculturele “verrijking”) zoals ze IS.
    Politici en journalisten leven in een andere werkelijkheid of weten dat ze de realiteit niet onder ogen mogen zien wegens niet “politiek-correct”.
    De voorstanders van de poco-cultuur en van het cordon-sanitaire zijn de werkelijke doodgravers van de democratie.
    Carl Devos is een verstandig man en weet dat ook wel maar ook bij hem ontbreekt het aan de nodige moed en beginselvastheid. De Deense socialisten durven het wél.

Plaats een reactie

Delen