Operatie Red Kite (Photonews)

Operatie Red Kite (Photonews)

Uncategorized

Evacuatie Afghanistan kostte bijna drie miljoen euro

Pieter Van Berkel

De repatriëringsoperaties na de overname van de Afghaanse hoofdstad Kaboel door de taliban hebben minstens 2,8 miljoen euro gekost. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-Kamerlid Wouter Vermeersch opvroeg.

Operatie Red Kite heeft Defensie zo’n 1,7 miljoen euro gekost. Bij Buitenlandse Zaken bedroeg de kostprijs zo’n 1,1 miljoen euro. De uitgaven omvatten onder meer de inzet van militaire vrachtvliegtuigen, gecharterde vluchten bij Air Belgium, veiligheidscontroles, medische controles en coronatesten.

Volgens Vermeersch was het moeilijk om de cijfers op te vragen. “Ik werd gewoon van het kastje naar de muur gestuurd”, klinkt het. “Bij Begroting wou men geen antwoord geven over het hele kostenplaatje en werd ik naar het departement Defensie gestuurd, die me vervolgens deels doorverwees naar Buitenlandse Zaken, alwaar mij dan weer werd aangeraden contact op te nemen met Defensie en Asiel en Migratie.”

Het Vlaams Belang-Kamerlid wil voorts dat de gerepatrieerden opdraaien voor de kosten. “Ondanks dat negatieve reisadvies besloten vele Afghanen om toch op vakantie te vertrekken naar hun moederland”, klinkt het. “Het land dat ze ooit ontvluchtten. Niet alleen een verkeerd signaal naar onze samenleving, maar ze brachten ook het leven van onze militairen nodeloos in gevaar. Het zou dan ook niet meer dan normaal zijn dat deze gerepatrieerden zélf opdraaien voor de vele miljoenen die deze operatie heeft gekost.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

3 gedachten over “Evacuatie Afghanistan kostte bijna drie miljoen euro”

  1. Ik vind dat het VB daar een normaal en eerlijk standpunt in neemt. Eerst willen ze weg van hun land, pakken hier de poen en kunnen terug op verlof gaan naar het land dat ze ontvlucht zijn. Wat is daar een geldige reden voor ? Hun eigendommen gaan bezoeken? Bovendien waren ze verwittigd gezien het negatieve reisadvies. De belastingbetaler kan niet blijven opdraaien voor dit soort mensen.

Plaats een reactie

Delen