De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel - Afbeelding: Photonews

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel - Afbeelding: Photonews

Uncategorized

Verenigd Koninkrijk: recordaantal migranten steekt Kanaal over

Niels Geerinck

Woensdag staken in totaal 853 niet reguliere-migranten het Kanaal over richting het Verenigd Koninkrijk, dat is een recordaantal op één dag. Dat meldt het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het ministerie geeft aan dat de 853 opvarenden werden aangetroffen in 25 afzonderlijke boten. Hiermee sneuvelt het vorig recordaantal van augustus. Toen staken 828 mensen op één dag het Kanaal over.

Verdubbeling Kanaalmigratie

De illegale Kanaalmigratie blijft een doorn in het oog van het Britse beleid na de Brexit. De autoriteiten schatten dat dit jaar zo’n 21.050 illegalen voet aan wal hebben gezet, dat is een verdubbeling tegenover vorig jaar. Dat aantal blijft momenteel nog aandikken. De monitororganisatie ‘Migration Watch UK’ laat weten dat “deze problematiek zal blijven bestaan totdat het echt duidelijk gemaakt wordt dat illegalen geen asiel meer kunnen aanvragen”

“Sovereign Borders Bill”

De regering van Boris Johnson krijgt heel wat kritiek te verduren. De vraag om een nieuw grensbeleid en een daadkrachtiger terugkeerbeleid klinkt luider dan ooit. Zo voerde de Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel enkele hervormingen door met haar ‘Sovreign Borders Bill’. Door het wetsontwerp in te voeren zou het voor illegale migranten onmogelijk zijn om nog asiel aan te vragen, wanneer blijkt dat ze doorheen veilige landen zijn getrokken.

Patel ondervindt echter wel tegenkanting bij de uitwerking van haar beleid. Zo weigeren de aanklagers van de CPS (Crown Prosecution Service) nog langer om illegale migranten te vervolgen. “Asielzoekers hebben vaak geen keuze in hoe ze reizen en krijgen te maken met uitbuiting door georganiseerde misdaadgroepen. Wij adviseren daarom dat passagiers van boten en andere voertuigen niet mogen worden vervolgd, tenzij zij recidivisten zijn of eerder zijn uitgezet — en in plaats daarvan moeten worden behandeld via administratieve verwijderingskanalen“, aldus een verklaring van de CPS.

“Sleep de boten terug naar Calais”

Een van de redenen waarom het Verenigd Koninkrijk kampt met de migratieproblematiek, is naar eigen zeggen de houding van Frankrijk en de Europese Unie. Frankrijk krijgt jaarlijks 54,2 miljoen Britse Pond om hun grensbeleid van extra krachten te voorzien en zo meer boten te onderscheppen die richting Groot-Brittannië willen varen. De Britse autoriteiten vinden dat Frankrijk te weinig doet met die gigantische financiering.

De ex-UKIP-voorzitter Nigel Farage klaagt al geruime tijd de illegale migratie en de houding van Frankrijk aan. Hij is één van de meest kritische stemmen omtrent het beleid van Priti Patel. Volgens Farage is er slechts één mogelijkheid om de illegale migratie een halt toe te roepen. Zo wil hij dat de boten terug naar de haven van het Franse Calais worden gesleept. Hij maakt zich sterk dat Frankrijk de problematiek bewust laat aanslepen, als een vergelding voor de Brexit.

“Zee-tactieken”

In navolging van de kritiek op haar beleid, kondigde de minister van Binnenlandse Zaken vorige maand opnieuw enkele maatregelen aan. Zo gaf Patel te kennen dat de migranten geen enkele reden hebben om Franse grondgebied te verlaten. “Frankrijk is een veilig land, een land waar geen oorlog of conflict is”, zo klonk het. Daarbij zou ze samen met de regering “zee-tactieken” uitwerken om de stroom aan boten vol illegale migranten aan te pakken. “Boris en ik hebben intensief samengewerkt met elke instelling met een verantwoordelijkheid om onze grenzen te beschermen: Border Force, de politie, de National Crime Agency, maritieme experts en het leger. Om operationele oplossingen te leveren, waaronder nieuwe zee-tactieken, die we proberen uit te voeren, om de boten terug te slepen“, zo voegt ze toe.

Toch zal het uitvoeren van deze strategie tevens bemoeilijkt worden. De organisatie die de Britse wateren moet hoeden voor illegale migratie, Border Force, geeft aan dat ze zullen weigeren om de boten terug te slepen. Dit uit vrees voor menselijke slachtoffers.

“‘Er is vrij algemene overeenstemming dat dit waarschijnlijk nooit zal gebeuren. De kapiteins op onze schepen hebben controle over het proces en in de praktijk, als ze het terugslepen niet willen, zal het niet gebeuren”, aldus een officier van Border Force in de Daily Mail.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

6 gedachten over “Verenigd Koninkrijk: recordaantal migranten steekt Kanaal over”

  1. Bij gebrek aan een Belxit, Nexit, Deuxit, willen de “vluchtelingen’, asielzoekers, handophouders, gelukzoekers en rugrijers het liefst naar het welvarende, want geen EU-lid, Verenigd Koninkrijk, i.h.b. de hoofdstad Londen.

Plaats een reactie

Delen