Uncategorized

Gascentrales vaker in panne dan kerncentrales

Redactie PAL

Opnieuw zorgen over de bevoorradingszekerheid na de kernuitstap in 2025. Gascentrales zouden namelijk een stuk vaker defect zijn dan kerncentrales. Dat brengt VRT NWS vandaag.

Wanneer de berekening wordt gemaakt over hoeveel energie men zal verliezen bij de sluiting van de kerncentrales ziet men dat er ongeveer 6.000 MW aan capaciteit verdwijnt. Dit zal moeten opgevangen worden door hernieuwbare energie, opslag van elektriciteit of oude en nieuwe gascentrales. Bij deze laatste bron van energie mag men er echter niet van uitgaan dat ze dag en nacht beschikbaar zal zijn. Zowel onderhoud als onverwachtse pannes kunnen roet in het eten gooien.

Geplande en ongeplande pannes

Wanneer het gaat om een geplande onderbreking zal dit normaal gezien nooit de elektriciteitsbevoorrading in het gedrang brengen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij onderhoud. Deze onderbrekingen worden lang op voorhand ingepland, waardoor het duidelijk is wanneer een stroomtekort door andere bronnen zal moeten worden opgevangen. Daarnaast kan het echter ook om een “ongeplande onbeschikbaarheid” gaan. Dat is het geval wanneer de centrale stilvalt door technische problemen. Daar gaan ook enorme kosten mee gepaard. In België kost een black-out van een uur al 120 miljoen euro.

Kerncentrales superieur

Omdat een dergelijke black-out uiterst onwenselijk is heeft Europa aan ons land gevraagd om te berekenen hoeveel procent van de alternatieve energiebronnen – dus alles wat geen kernenergie is – onbeschikbaar zijn door onverwachte onbeschikbaarheid. Dat percentage wordt dan afgetrokken van de subsidies waarop die energiebronnen recht hebben. Om hier achter te komen bekeek netbeheerder Elia alle geregistreerde defecten tussen 2009 en 2019. Daaruit komt één duidelijke winnaar naar voor: de kerncentrales. Zij hebben een beschikbaarheid van 96%. De tweede plaats wordt bekleed door kleinere gascentrales, met een beschikbaarheid van 95-93%. Dan pas komen de grotere gascentrales, met een beschikbaarheid van 91-91%. Jammer genoeg rekent Van der Straeten net op deze laatste energiebron om de kernuitstap te realiseren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




4 gedachten over “Gascentrales vaker in panne dan kerncentrales”

Plaats een reactie

Delen