Hilde Crevits (Photonews)

Hilde Crevits (Photonews)

Uncategorized

Langdurig werklozen moeten gemeenschapsdienst doen

Belga Press Agency

Wie langer dan twee jaar werkloos is, moet vanaf 2023 gemeenschapsdienst doen. Weigeraars dreigen hun uitkering te verliezen. De Vlaamse regering zet zo door met een omstreden punt uit haar regeerakkoord. Dat schrijven De Tijd, De Standaard en Het Nieuwsblad donderdag.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) heeft in de regering een akkoord bereikt over de verplichte gemeenschapsdienst. Een langdurig werkloze zal een taak krijgen bij een lokaal bestuur, zoals straatveger, begeleider op de schoolbus, als ondersteuning in een vaccinatiecentrum of bij de groendienst. Dat kan voor maximaal 64 uur per maand. De werk­loze behoudt zijn uitkering, die wordt aangevuld met een vergoeding van 1,30 euro per uur. Het is aan de arbeidsbemiddelaar VDAB om samen met de werkloze te bepalen of die verplicht aan de slag moet.

In Vlaanderen zijn 70.000 mensen langer dan twee jaar werkloos. Crevits redeneert dat de gemeenschapsdienst de arbeidsattitude, zoals stiptheid of samenwerken met collega’s, kan aanscherpen. “Mensen die meer dan twee jaar op zoek zijn, staan erg ver van de arbeidsmarkt. Ik wil hen weer goesting geven om de stap naar de arbeidsmarkt te zetten”, zegt ze. Zieken zijn vrijgesteld van de plicht, net als werklozen van wie de VDAB meent dat het niet past in hun traject naar een baan.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

8 gedachten over “Langdurig werklozen moeten gemeenschapsdienst doen”

  1. Neen, 50+doppers hebben al hun tijd nodig om vaak en vruchteloos te blijven solliciteren want “discriminatie op basis van leeftijd” is een doos “gebakken lucht-kasteel”, zoals deze inmiddels gepensioneerde 70+er (en zoveel anderen samen met hem) gefrustreerd zelf aan de lijve ondervonden heeft.

  2. “Zieken” en “werklozen van wie de VDAB meent dat het niet past in hun traject naar een baan” zijn vrijgesteld van gemeenschapsdienst. In de praktijk bijna NIEMAND dus.
    Vanaf 2023 en ondersteuning in vaccinatiecentrum????? Gaan we zolang nog vaccineren?

  3. In de jaren 1950 was het de gewoonste zaak van de wereld dat werklozen konden worden gevorderd om gemeenschapsdienst te verrichten. Daarbij moest men zich elke dag, en op verschillende tijdstippen aanbieden bij de werklozenkas, waar ze een stempel kregen op een kaart. Vandaar het begrip “doppen”. De vakbonden zijn er in geslaagd dit alles op de wip te zetten. Hetgeen veel mensen de mening ontlokt dat ze er nu eerder zijn om niet werkenden te verdedigen dan wel de werkenden. Wat tenslotte de reden is geweest van hun opkomst.

  4. Weer een halfslachtige maatregel. Waarom kunnen die werklozen i.p.v. 16 uur per week geen 40 uren per week aan het werk gesteld worden ? Gepamper alom en de werkende Vlamingen zullen wel blijven betalen. Zet werklozen die al 2 jaar aan het infuus hangen verplicht voltijds aan het werk of anders uitkering volledig kwijt. En dan “als ondersteuning bij een vaccinatiecentrum” ?? gaan die Tsjeven ons nog jarenlang blijven vaccineren ? Het akkoord van de regering is een scheet in een fles. Als die werklozen maar 16 uur per week moeten werken, zal dit velen aanmoedigen om ook dit “statuut” aan te nemen, want zo kunnen ze levenslang blijven stempelen door maar 16 uur per week te werken, voor de rest kunnen ze nog wat in het zwart bijklussen…

  5. Ok dit is aanvaardbaar maar er zijn er die aan de dop geraakt zijn en omdat ze bijna 60 jaar zijn n ontslag hebben gehad na 36jaar dienst omdat je opkomt voor U rechten ook vernederd worden nu voor te gaan werken als klinkerlegger en of zelfs 2u mag rijden voor werk en 2u terug?dit is ook dik profiteren er zijn er die 2 jaar wa gaan werken voor je hoge dop te hebben en die hebben zelfde als iemand dat er 35 a 40 jaar netjes gaan werken is ook niet aanvaardbaar dan hebben we het nog niet gehad die al jaren in ziekenkas zijn en ook dik profiteren en dan niets kunnen maar wel thuis hout klieven en of gaan helpen aan de bouw ?wel de volle pot ziekenkas Ohja en dat ze dan op controle moeten lopen ze helemaal krom??ook dringend bekijken waar die zitten ik kan er al enkele opnoemen?dus is totaal verkeerd aanpak hier in België krijgen de geen da profiteren alles gedaan denk dat er keer grondig bij zowel de doppers en die al jaren ziekenkas zijn ook keer moet bekeken worden van wie profiteerde hier maar meestal zijn het de geen dat al vanaf hun 18jaar gaan werken is dat ze zo snel mogelijk de rotste job geven en die al jaren doppen en of zieke kas mogen verder profiteren onlogisch

Plaats een reactie

Delen