Uncategorized

Nationale actiedag door vakbonden zorgt voor hinder in Brussel

Redactie PAL

Vandaag kwamen de christelijke en socialistische vakbonden samen in Brussel voor een nationale staking. Daarbij eisten ze vooral meer koopkracht en protesteerden ze tegen “de beknotting van syndicale vrijheden”. De betoging zorgt voor grote hinder op het openbaar vervoer.

Vanaf 11 uur vanmorgen zijn de vakbonden begonnen aan hun actie. Daaraan nemen vooral christelijke en socialistische vakbondsleden deel, omdat de liberale vakbond beslist heeft om niet mee te stappen. De Lijn had op voorhand aangekondigd dat ze een alternatieve dienstregeling zou opstellen. Reden daartoe is dat bepaalde personeelsleden ook meedoen aan de staking, waardoor die trams en bussen niet kunnen rijden. Toch zou volgens De Lijn nog 60% van de gewoonlijke bediening verzekerd zijn. In Brussel is de situatie erger, waar slecht 1 metrolijn, 7 tramlijnen en 10 buslijnen worden bediend.

Loonnorm en vakbondsvrijheid

De grootste eis van de vakbonden is dat de loonnorm wordt herzien. Die norm zorgt er namelijk voor dat de lonen maar beperkt kunnen stijgen, naast de automatische indexering die wettelijk is voorzien. Door de snel stijgende energiefacturen en de sterke inflatie maken heel wat vakbondsleden zich zorgen over hun inkomen. De werkgevers hebben namelijk aangekondigd dat ze ook de automatische loonsindexering in vraag stellen. “Dat is voor de mensen een minimum, want ze kunnen nu al niet meer volgen”, hekelt Miranda Ulens, algemeen secretaris van de socialistische vakbond. Daarnaast is ook de “criminalisering van vakbondsacties” een zorg van de vakbonden. Zo werden onlangs 17 vakbondsleden veroordeeld omdat ze het viaduct op de E40 in Luik hadden geblokkeerd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




2 gedachten over “Nationale actiedag door vakbonden zorgt voor hinder in Brussel”

  1. Waarom staken de bonden niet eens tegen de extra belastingen? Het heeft geen nut mijn loon te verhogen als ik daarna alles, en meer van mijn opslag mag terugstorten aan de Federale bodemloze put?

  2. “Aan de actie nemen vooral christelijke en socialistische vakbondsleden deel,
    omdat de liberale vakbond beslist heeft om niet mee te stappen”. Kon de ‘christelijke’(?) vakbond niet ook beslist hebben om niet deel te nemen? CD&V zit toch ook in de Vivaldischuit?
    Het is duidelijk dat die partij geen vat meer heeft op Beweging.net, waar men al lang de groene agenda volgt. Groen hoeft helemaal geen eigen vakbond, want is al knus ingebed in Beweging.net, de kleur van het vakbondslogo inbegrepen.

    Betogen tegen “criminalisering van vakbondsacties”. Wordt het niet eens tijd dat tegen uitwassen wordt opgetreden?

Plaats een reactie

Delen