Olieprijzen stegen naar historische hoogtes. Foto Shutterstock.

Olieprijzen stegen naar historische hoogtes. Foto Shutterstock.

Uncategorized

OPEC zal “blijven stabiliteit van oliemarkt garanderen”

Ruben Notteboom

De Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) zegt dat ze er alles zal aan doen om de “stabiliteit van de oliemarkt te garanderen”. Hiervoor zullen de OPEC-landen de toevoer van olie aanpassen, zodat de prijzen weer dalen naar een betaalbaar niveau.

“We zullen blijven doen wat we het beste kunnen om te verzekeren dat de stabiliteit van de oliemarkt wordt behouden op een duurzame basis,” zei Mohammad Barkindo tijdens een webinar van de Italiaanse denktank ISPI volgens Reuters.

OPEC wil olieprijzen stabiliseren

De olieprijzen hebben op historische hoogtes gestaan, maar beginnen eindelijk te dalen. Door de coronacrisis kreeg de olieproductie een stevige klap, waardoor het aanbod te laag was tegenover de vraag. Daardoor stegen de prijzen hevig.

OPEC wil dit bestrijden en zoekt naar oplossingen. De organisatie wil de olieproductie opnieuw doen toenemen. Amerika wil ook strategische reserves vrijmaken om de prijs omlaag te dwingen. De nieuwe omikronvariant wordt echter gevreesd waardoor de oliemarkt opnieuw klappen zou kunnen krijgen.

Prijzen dalen opnieuw

Volgens Barkindo dalen de prijzen opnieuw naar wat ze waren voor de coronacrisis. De consumptie daalt ook weer, wat ook bijdraagt aan de lagere prijzen. Volgens Barkindo zal olie voor minstens 50 procent van de energiemarkt zorgen. Na de klimaatconferentie in Glasgow werd afgesproken dit te vermijden, maar volgens Barkindo liggen er nog geen alternatieve plannen op tafel. “Olie en gas zullen zeker nog nodig zijn,” klinkt het.

Binnen Europa wordt er ook enorm gedebatteerd over de toekomst van de energieproductie. Frankrijk wil inzetten op strategische kerncentrales, terwijl België juist een kernuitstap wil. Duitsland debatteert nog enorm over hun standpunt. Groene energie alleen zou onvoldoende zijn om Europa van stroom te voorzien, waardoor er extra bronnen nodig zijn. Momenteel zijn kerncentrales en gascentrales de twee meest waarschijnlijke opties.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen