Sluikstorten (Shutterstock)

Uncategorized

In Gent betaalt sluikstorter amper 7 procent van opruimkosten

Wannes Neukermans

Uit cijfers die Gents N-VA-gemeenteraadslid Ronny Rysermans opvroeg, blijkt dat de opruimkosten voor sluikstorten significant hoger liggen dan de effectief geïnde boetes voor de misdrijven. Hier zijn verschillende redenen voor. Ten eerste krijgen lang niet alle betrapte sluikstorters een factuur in de bus. Diegenen die er wel een krijgen, betalen ze ook niet per se. “Finaal draait de Gentse belastingbetaler op voor het gros van de kosten”, reageert Rysermans. Het Gentse stadsbestuur was niet beschikbaar om commentaar te geven.

In 2020 bedroeg de globale kost voor het opruimen van sluikstorten door ophaaldienst Ivago 763.934,66 euro. Het jaar erna lag die factuur nog ruim 30.000 euro hoger. “Maar aan betrapte sluikstorters werd in totaal slechts 87.000 euro (in 2020, red.) aan opruimkosten gefactureerd”, aldus het N-VA-gemeenteraadslid. “Daarvan werd maar 58.000 euro ook effectief betaald. Dat is amper 7,6%.” N-VA, dat in Gent oppositie voert tegen een coalitie van Open Vld, Groen, Vooruit en CD&V, vindt het onaanvaardbaar dat zo veel sluikstorters de dans ontspringen. De stad van burgemeester Matthias De Clercq moet daar volgens de partij iets aan doen.

“Er is een opvallende discrepantie tussen het aantal geïdentificeerde sluikstorters en het aantal sluikstorters dat ook echt een opruimfactuur in de bus krijgt”, klaagt Rysermans. “In 2020 waren er 949 geïdentificeerde sluikstorters (Netheidsrapport 2019-20), maar er werd slechts 697 opruimfacturen uitgeschreven. Begin oktober 2021 communiceerde het stadsbestuur al 1049 sluikstorters te hebben betrapt, maar op datzelfde moment waren er nog maar 616 opruimfacturen uitgeschreven.” Dat vindt het oppositielid onaanvaardbaar: “Opvallend ook is dat een harde kern van sluikstorters nooit betaalt: in 2020 wisten incassobureaus slechts in 65 van de 158 hen toevertrouwde dossiers een betaling af te dwingen.”

Tonnen sluikstortafval

Volgens Rysermans nemen de tonnen sluikafval jaar na jaar toe: “In het jongste Netheidsrapport van de Stad Gent is sprake van 835 ton sluikstort in 2019 en 996 ton sluikstort in 2020. Zoals al vermeld stijgen de opruimkosten navenant. Voor 2021 is er nog geen netheidsrapport beschikbaar, maar ik blijf uit diverse buurten van Gent klachten ontvangen over sluikstorten. Vaak gaat het om gekende locaties waar het probleem maar niet aangepakt of opgelost geraakt. Mensen worden er moedeloos van.”

De extra anti-sluikstortcamera’s, die er kwamen na aandringen van N-VA, hebben echter wel al hun nut bewezen, aldus het gemeenteraadslid. “Dat men er ondertussen in geslaagd is om op één jaar meer dan 1000 sluikstorters te identificeren toont ook aan dat camera’s een efficiënt hulpmiddel zijn tegen overlast en criminaliteit, samen met de inzet van mensen op het terrein.” Maar alleen camera’s zijn niet voldoende, opvolging is ook nodig: “Het kan niet dat betrapte sluikstorters zonder meer de dans ontspringen.” Het sluikstortprobleem in Gent is allesbehalve onder controle, besluit Rysermans. “Burgers die me contacteren zijn vaak een beetje ten einde raad om hun woonbuurt zo te zien verloederen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “In Gent betaalt sluikstorter amper 7 procent van opruimkosten”

Plaats een reactie

Delen