Kernfusie. Foto Shutterstock.

Kernfusie. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Recordhoeveelheid energie opgewekt met kernfusie, grote stap voor wetenschap

Ruben Notteboom

Een team van Europese natuurkundigen heeft in vijf seconden een recordhoeveelheid energie opgewekt met kernfusie. Dat is een grote stap voor de wetenschap, maar er is nog een lange weg te gaan voor dagelijks en algemeen gebruik. Kernfusie zou een mogelijke oplossing zijn voor energieproblemen en klimaatneutrale energie kunnen opwekken.

Het experiment gebeurde in de fusiereactor Joint European Torus (JET) in Culham in het Verenigd Koninkrijk. Nog nooit heeft een fusiereactor zoveel energie opgewekt. Er werd in totaal 59 megajoule energie opgewekt. Het vorige reord van 22 megajoule dateert van 1997. 59 megajoule is goed voor 11 megawatt warmte, wat 10.000 huishoudens vijf seconden lang van energie zou kunnen voorzien.

“Kernfusie energie van de toekomst, maar nog veel werk”

Om kernfusie te gebruiken als energiebron voor het algemene energienet, is dus nog veel werk aan de winkel. Maar het is toch een grote sprong voorwaarts. Volgens de teamleider van EUROFusion, het wetenschapscollectief, toont dit experiment dat “we op het juiste pad zitten naar een toekomstige wereld met fusie-energie”. Dat zei de teamleider volgens de NOS.

In theorie kan de tijd dat er energie opgewekt wordt steeds verlengd worden en de energie-output kan ook nog toenemen, maar de reactoren worden momenteel nog te heet om dat aan te kunnen. Kernfusie heeft veel potentieel voor de toekomst. Het is een schone manier, er worden geen tot nauwelijks fossiele brandstoffen gebruikt en er komt zo goed als geen radioactief afval bij te kijk. Er worden namelijk geen atomen gespleten, wat huidige kernreactoren wel doen. Dat is wat ook gebeurd bij kernbommen en wat zorgt voor radioactieve straling.

Opvolger JET in Frankrijk

Het experiment was voornamelijk belangrijk om aan te tonen dat kernfusie gedurende langere tijd kan worden volgehouden om een constante hoeveelheid aan energie op te wekken. De wetenschappers geloven dat in de tweede helft van deze eeuw de technologie ver genoeg gevorderd zal zijn om kernfusiereactoren te bouwen in Europa in plaats van kernreactoren en windmolens. In Frankrijk wordt momenteel gewerkt aan de opvolger van JET, ITER.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen